Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

PZU prywatnie? Gdy ubezpieczenia brak? Proszę powiedzcie

Polecane posty

Gość gość

Orientuje cię się czy takie ubezpieczenie zapewni mi i rodzinie darmową opiekę medyczną? Jaki koszt? I czy mogę podpiąć dziecko i męża? Głównie chodzi mi o korzystanie z opieki medycznej.

Gość gość
Naprawdę nie wiem :-(

Gość gość
Możesz korzystać prywatnie, oczywiście, tyle że nijak się to ma do opieki oferowanej na NFZ. Generalnie ma to jakiś sens jeśli rzadko, ale regularnie potrzebujecie wizyt np. u pediatry, okulisty, ginekologa itd. Ale czy akurat PZU? Z tego co wiem, tam mają raczej pakiety ubezpieczeń, które dają Ci odszkodowanie w razie dłuższej choroby (z pobytem w szpitalu) czy wypadku, albo- w zależności od pakietu- zwrot kosztów prywatnych wizyt czy zabiegów. Czy męża i dziecko możesz "dopisać"? Możesz wykupić po prostu pakiet rodzinny, na pewno nie załatwisz ubezpieczenia dla trójki w cenie jak dla jednej osoby. Przeważnie takie pakiety medyczne mają ograniczoną ilość konsultacji, wskazują wybrane placówki medyczne jednej sieci, ewentualnie pozwalają na zwrot pieniędzy kiedy sama już coś opłacisz. Raczej nie sprawdzą się w wypadku dłuższej, przewlekłej choroby czy leczenia, zwłaszcza że jeśli ulegniesz wypadkowi i trafisz do szpitala, to i tak będziesz musiała za to zapłacić, ewentualnie starać się o odszkodowanie, które jest obwarowane różnymi kruczkami i może być niższe niż poniesione przez ciebie koszty. Pakiety medyczne to raczej opcja dla kogoś kto chce mieć wygodniej, dodatkowa do zwykłego ubezpieczenia zdrowotnego, ewentualnie dla kogoś kto korzysta rzadko z opieki lekarskiej a ma odłożone większe pieniądze na czarną godzinę na wypadek ciężkiego urazu czy choroby.

Gość gość
Z tego co widzę PZU ma w ogóle tylko pakiety grupowe, w ofercie dla firm. LuxMed z kolei ma pakiety rodzinne od 2500 zł/rok, ale też dopłacasz 20 zł za każdą wizytę, plus wiadomo- zabiegi ambulatoryjne, leczenie szpitalne. W ramach prywatnej opieki, jeśli lekarz nie ma kontraktu z NFZ na wystawianie recept, również leki masz bez refundacji. Skąd takie rozterki? Zawsze jest jakaś opcja uzyskania ubezpieczenia.

Jeśli chodzi o takie podstawowe ubezpieczenie że np idziesz do lekarza czy coś to lepiej jak nie pracujesz to zarejestrowac sie w pup...dziecko tez. Ale jesli chodzi o ubezpieczenie w PZU to odradzam!!! Moja mama tam tyle lat była ubezpieczona - nagle przyszło jej pismo że tego pakietu ubezpieczenia juz niema i ze zapraszaja do filli na zapoznanie sie z nowymi warunkami. Poszła i wybrała takie za prawie 60zł - i co...okazuje sie ze mamie nic nie nalezy sie np za pobyt w szpitalu. Mało tego...pani która mi pokazała jakie maja pakiety powiedziała ze juz raczej ciezko zeby jakas ubezpieczalnia oferowała kase ze pobyt w szpitalu na skutek choroby np zawał, udar...jedynie w skutek nagłego wypadku. Oczywiscie w skoku to samo... albo marne 5zł / dzien Oczywiscie zadzwoniłam do koleżanki która prowadzi ubezpieczenia i była bardzo zdziwiona ze mi takich głupot naopowiadano i poleciła mi WARTE - nie znam dokładnych warunków bo dopiero jade sie dowiedziec co i jak...ale podobno za duzo niższa stawke daja praktycznie 2razy wiecej.

Gość gość
Dzięki dziewczyny,a gdyby tak opłacić składkę ZUS? I podpiąć dziecko i męża? Ile właśnie miesięcznie taka składka wynosi? Jesteśmy w podbramkowej sytuacji i z tad mój temat...

Gość Mirinska
Ten Luxmed jest straszliwie drogi, zdecydowanie pod względem pieniężnym wolę wybrać PZU. Z drugiej strony jak się im prywatnie płaci składki to potrafią załatwić wszystko na cacy.

Gość tosienka423
Nie wiem w czym problem. PZU to bardzo dobra i solidna firma, ubezpieczam się u nich już naprawdę kilka ładnych lat i nie spotkałam się z jakimikolwiek problemami

Gość autorko do roboty
można wykupić pakiet medyczny w pzu za ok 70zł miesięcznie. tylko oni mają bardzo ograniczoną liczbę placówek gdzie można korzystać z lekarzy, więc zależy gdzie mieszkasz? albo zgłoś się do UP i zarejestruj jako bezrobotna, albo opłacaj składkę 9% od ŚREDNIEJ KRAJOWE,ktora teraz jest 4246,21 zł czyli 382,16... zależy ile byłaś nieubezpieczona, jak do roku to jedna składka ubezpieczenia dobrowolnego to 20%a najlepiej, to niech cię pracodawca zatrudni legalnie, bo domyślam się że pracujecie na czarno i ciągniecie z opieki :(