Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zakaz handlu w niedzielę

Polecane posty

Gość gość

Ponoć chca zakazać handlu w niedzielę,? Co o tym sadziecie? Czy wg Was sklepy powinny być w niedziele czynne? Czy jesteście za tym zakazem?

Gość gość
Nie jesteśmy, ale pis wie lepiej, co jest dla nas dobre i właściwe.

Gość gość
Chodzi o to, by Polacy tego dnia mieli czas dla rodziny, a nie w pracach siedzieli. Niedziela jest dniem dla rodziny i czasem na świętowanie, więc jestem za tym

Gość gość
To powinni pozamykać szpitale, stacje paliw, powinny przestać jeździć tamwaje autobusy czy pociagi a i milicja powinna w niedziele odpoczywać z rodziną

Gość gość
Miało być policja

Gość gość
fajnie jest swietowac w niedziele z rodziną pod warunkiem ze ma sie za co...

Gość gość
To powinni pootwierać urzędy,fabryki,wszystkie drobne firemki,warsztaty,szkoły bo dlaczego ma być zamknęte. Może ja chce pójść sobie do urzędu,naprawić auto czy zapewnić dziecku świetlicę jak będę w pracy...

Gość gość
Ja chętnie pójdę do pracy w niedzielę, jak będę miała np. środę wolną. (nauczyciel)

Gość gość
gość dziś No właśnie fajnie by było, gdyby urzędy i w ogóle wszystko było otwarte cały tydzień! Tylko trzeba by zmienić mentalność pracodawców. Gdyby normalnie można się było dogadać... ja mogę pracować w niedzielę. Cóż, mi ten zakaz nic nie zrobi, bo pracuję w domu przez 2 dni w tygodniu i w te dwa dni mogę zrobić zakupy w normalnym sklepie, nie w Żabce (w pozostałe nie zdążę). Ale współczuję ludziom którzy pracują tak jak ja w poprzedniej pracy od świtu do nocy i tylko niedziele mają wolne i tym tysiącom sprzedawców, którzy zostaną zwolnieni. Tak na dobrą sprawę na pierwszy ogień jak zaczną zwalniać powinni iść zwolennicy tego zakazu, ale wiadomo, że tak nie będzie.

Gość gość
Wisi mi to i powiewa. Cieszę się że może ktoś na tym skorzysta. -Może ludzie? Nie mam nic przeciwko Chrześcijaństwu - to religia która jeszcze jako tako utrzymuje równowagę na świecie. Jako jedyna nie wojuje mieczem i uczy przebaczenia, podczas gdy inne uczą zemsty a tym-samym niszczą świat. Więc jeśli mam opierać coś co posłuży tej religii to jestem za. Widzę co się dzieje na świecie, nie jestem jaką bladzią głupią . Tak. Jestem za.

Gość gość
18.50 myślenie, że zakaz handlu w niedzielę wzmocni religię chrześcijańską jest naiwne. Nie tędy droga. Pytanie, czy w ogóle coś może jeszcze tej religii pomóc, czy też wypala się ona powoli (jak setki innych się wypaliły). Za całkowitym zakazem aborcji też jestes?

Gość gość
Nie ma to jak czas spedzony z rodzina pod wplywem nakazu panstwa

Gość gość
Ciekawe czy ten zakaz poniesie za sobą zwolnienia ludzi pracujących w handlu?

Gość gość
na pewno, są sklepy które zatrudniają tylko na weekendy. Szkoda, że kościoła ten zakaz nie miałby dotyczyć. Sakramentami będzie można handlować nawet w niedzielę.

Gość gość
To dobry pomysł, niedziela jest, by odpoczywać.

Gość gość
jestem za

Gość gość
na zachodzie ateizacja i co niedziele sklepy pozamykane tak jak za komuny w polsce

Gość gość
Ale my nie jestesmy ateistycznym państwem, a katolickim i mamy prawo dzień święty święcić i dbać o relacje rodzinne, a nie pracować 7 dni w tygodniu.

Gość gość
Zakaz handlu w niedzielę będzie korzyścią tylko dla jednej grupy zawodowej - sprzedawców. A przecież istnieją dziesiątki innych zawodów, które wymagają pracy przez 7 dni w tygodniu i setki tysiecy ludzi i tak będzie rypać w niedziele. Nie rozumiem za bardzo takiego ciśnienia na uprzewilejowania dla jednej grupy zawodowej. Sprzedawcy wiedzieli z czym się wiąże ich praca, mogli się uczyć jak im źle, to by nie siedzieli na taśmie

Gość gość
Szanujmy sprzedawcow, to wlasnie taka nasza polska ograniczona mentalnosc, jak by sie uczyli...

Gość gość
Stwarza sie pozory, ciagle pozory, ludzie moga pracowac po 10 godzin dziennie, 5 dni w tygodniu, i weekend spedzac na typowych domowych obowiazkach. Tylko w niedziele zakupow nie zrobi, bo zakaz, ale nikt niezaAkaze pracowac ponad mozliwosci w tygodniu,

Gość gość
)Przeciw.

Gość gość
To powinni pootwierać urzędy,fabryki,wszystkie drobne firemki,warsztaty,szkoły bo dlaczego ma być zamknęte. Może ja chce pójść sobie do urzędu,naprawić auto czy zapewnić dziecku świetlicę jak będę w pracy...BRAWO!!!!!!!!!!!

Gość gość
tak powinno byc, ze ludzie musza miec wolną niedzielę

Gość gość
Pierdolita ludzie. Chcecie demokracji ale takiej wyrywkowej. Nie da się i tyle. Chyba że wymyślicie jakąś nową. Taką gdzie szpitale, karetki, pogotowie, policja, apteki będą mieli wolne święta i Niedziele a gdzie nikomu nie będzie przeszkadzać fakt że ktoś potrzebuje pomocy "w tej chwili i teraz" i umrze. Jak wszyscy to wszyscy albo nikt. Wolne Niedziele to powrót do Komuny której tak większość przecież nienawidzi. Pierdolita i tyle.

Gość gość
A co tu można sądzić? Z przykazaniem sie nie dyskutuje. W Polsce jest mnóstwo samotnych ludzi, którzy nie mają co ze sobą zrobić i w niedzielę idą chociażby do supermarketu, popatrzeć na innych ludzi, nawet jeśli nic nie kupują. Myślę, że ta ustawa pociągnie za sobą wzrost samobójstw. No, ale najważniejsze żeby Bóg był zadowolony.

Gość gość
ja akurat pracuję od poniedziałku do soboty i niedziela jest jedynym dniem, w którym mogę iśc spokojnie na zakupy, bo mam wolne.

Gość gość
dobry pomysł

Gość gość
Dla rodziny...ku...wa sa ludzie ktorzy nie maja rodzin i chetnie dorobia w niedziele ale na ochotnika i za godziwa stawke a nie ze niby pracuje 40h/tydz ale jedna zmiana wypada w niedziele