Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co położyć na podłogę dla malucha uczącego się raczkować?

Polecane posty

Gość gość

Jak położę na podłogę koc to zbiera go pod siebie i nie może się przesunąć, mata edukacyjna (taka z pałąkami) to samo, w dodatku jest mała. Do tej pory śmigał po łóżku, ale nie mogę go zostawić samego a potrzebuję czasem wyjść choćby do łazienki. Co polecicie żeby tworzyło powierzchnię do hasania?

Gość gość
Sztuczną murawę a ściany obić gąbką.

Gość gość
Nic.

Gość gość
Ale po co coś kłaść?

Gość gość
zeby nie wyrznal glowa w podłoge np. zeby izolowało ale jednoczesnie pozwalało sie poruszac. teraz go polozylam na panelach to nie chcial za nic ruszyc, nogi do góry i koniec.

Gość gość
Puzzle piankowe

Gość gość
Mój raczkował na gołej podłodze.

Gość meelly
Nic...

Gość gość
Ja najpierw mialam najwyklejsze puzzle piankowe z literkami ale byly niepraktyczne bo po chwili byly pod nimi okruchy i klaki kota, zeby to umyc to trzeba kazda literke wyjac itd, a pozniej się naczytalam ze sa rakotworcze i zlozylam. Plus jest taki ze jest dobra przyczepnosc, mlody od razu zaczal smigac i jak wyrżnie glowa to nie poczuje. Jakbys sie zdecydowala to polecam duze jednolite i takiej czeskiej firmy (zapomnialam, musisz wygooglac), one sa drozsze ale maja mniej tego zwiazku rakotworczego. Jak zwinelam puzzle to sie okazalo ze chwile sie poslizgal na panelach ale zaraz zalapal i od tamtej pory mam gole panele.

Gość gość
No moja tez ma problem z raczkowaniem. Mamy drewniane podlogi i mala sie najzwyczajniej na nich slizga i rozjezdzaja jej sie nogi :/

Gość gość
Mam ten sam problem. Młoda mi się po podłodze ślizga, a dywanów nie mamy ze względu na alergię męża.

Gość gość
Dziewczyny spokojnie. Przyjdzie czas, że przestaną się dzieci ślizgać. Mój syn też się okrutnie ślizgał, pomogło puszczanie go w samym body, z gołymi nogami. Teraz jest ciepło, więc można próbować. Teraz raczkuje jak błyskawica w każdym ubraniu, po każdej powierzchni. Puzzli nie polecam, bo dziecko raczkuje po całym mieszkaniu, a nie po powierzchni 2x2. Musiałybyście wyłożyć całe mieszkanie puzzlami. Co do uderzenia w głowę, to raczej przy raczkowaniu się to nie zdarza, raczej jak już dziecko zacznie się wspinać i chodzić.

Gość gość
Dokladnie NIC. Ja mam mate piankową SkipHop (bez tych substancji szkodliwych) ale dziecko raz dwa z niej schodzi i jest w innym miejscu. Tez sie ślizga ale się powoli uczy. Starszy nawet nie miał takiej maty i tez sie nauczył na podłodze normalnie raczkować. Ale ja dzieci praktycznie od poczatku nie trzymałam na lóżkach tylko najpierw jak miały 2-3 miesiące na macie a potem normalnie podloga albo ta mata piankowa.

Gość gość
U mnie też były tylko parkiet i płytki, też małemu na początek nóżki się ślizgały. Kupowałam mu rajstopki do raczkowania, takie z gumą na wierzchach stóp i kolanach, pomogło. A potem jak już lepiej ogarnął to sobie i bez nich radził. Pamiętam że były też takie nakładki na kolana właśnie frotte plus guma.

Gość gość
I szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie dawać czegoś na podłogę- no chyba że jeden pokój cały w wykładzinie i tam dziecko zamykać. Zwykle jak już ruszy to chce całe mieszkanie zwiedzić...

Gość gość
20:04 hehe oj uwierz ze moje dziecko nieraz zarylo twarza o podloge raczkujac, walnelo glowa z siedzenia, a teraz tez mysli, ze umie biegac, wiec w kolko mamy obita glowe, chociaz coraz rzadziej bo nauczyl sie wyciagac rece jak leci. Ale fakt jest taki ze dziecko nigdy nie bawi sie tam gdzie mu przygotowalysmy miejsce, i tak mi schodzil z tych puzzli i chodzil jak pajak na stopach i dloniach dopoki sie slizgal na kolanach:)

Gość gość
Autorko jak się tak bardzo boisz, moim zdaniem bezpodstawnie, to kup mu kask. Tak, tak, kask. Są takie specjalne dla raczkujących niemowląt. Wpisz sobie w google kask dla niemowląt.