Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do gotujących gospodyń

Polecane posty

Gość gość

Mam saszetki sosu Carbonara, gdzie instrukcja wymaga 2,5 dl wody + 0,5 dl śmietany 35% Nie mam śmietany Czy mogę zastąpić ww ilości wody i śmietany 3 dl pełnego mleka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie, nie możesz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja co prawda nie z tych "saszetkowych kucharek" ale wydale mi sie ze nie bardzo. Jak dodasz mleka zamiast smietany w tej samej ilosci to za bardzo rozrzedzisz sos. Wiec masz do wyboru: 1. dodac troche mniej mleka i pozniej troszke go zagescic (ale nie mam pojecia jakby to smakowalo) 2. nie uzywac saszetki i zrobic sama sos z jajek i odrobiny mleka i doprawic do smaku :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Szczerze to nie mam pojęcia, bo jeśli kiedykolwiek robiłam gotowca to zgodnie z instrukcją. Zmienianie przepisów stosowałam jedynie jak od podstaw coś gotuję. Jak już ja bym tu mniej mleka dała.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Może inaczej: czy 2,5 dl wody + 0,5 dl śmietany 35% (czyli gęstej) = 3 dl pełnotłustego mleka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Oczywiście będę gotowała i mieszała sos dłużej do otrzymania odpowiedniej gęstości (żeby ewentualny nadmiar płynu odparował)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie, pełnotłuste mleko to nie to samo co śmietana wymieszana z wodą, dziewczyno... inaczej smakuje, inaczej się zachowuje w gotowaniu. Naprawdę mieszkasz na pustyni i nie masz nigdzie wokół sklepów?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Lepiej dodać mniej i potem ewentualnie rozwodnić niż odwrotnie. Zresztą, zrobisz nie wyjdzie to będziesz miała nauczkę, świat się nie zawali. Na tym też polega gotowanie by samemu się nauczyć i doświadczyć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mam daleko, nie chce mi się tam iść. Dlaczego pytam: znalazłam w necie instrukcje z sosu innej firmy na którym jest właśnie 3 dl mleka, a proszek ma 28 g Mój ma 33 g

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ten z neta był z Knorra, a mój jest z Aldiego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mozna smietane zastapic mniejsza iloscia mleka polaczoną z odrobina maki - okolo 1 łyżka. Jednak odbije sie to na smaku, lepiej zdecydowanie dodac te smietane

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
co to jest dl? Olej sos w torebce, na patelni rozgrzej olej, pokroj 1-2 zabki czosnku, podsmaż na tym szynkę lub bekon zalej jajkiem zmieszanym z 1 szk.mleka. Dodaj zioła np pieprz, bazylię czy jakie lubisz. Wszystko zagęść parmezanem i masz pyszna carbonare...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wprawdzie z saszetek nie robię żadnych sosów, ale do carbonary musisz mieć śmietanę właśnie 30-35%, słodką, gęstą, inaczej sos się nie zrobi. Nie ma opcji zastąpienia jej mlekiem czy czymś innym, bo sos nie zrobi się gęsty. Poza tym sos carbonara można naprawdę łatwo zrobić bez saszetki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jak mozna taką chemię jesć!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czynaprawde dziewczyny musicie futrować się kaloriami i chemią? Tylko nie mów, że dziecko też to je. Mimo wszystko życzę powodzenia w zrobieniu sosu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A skąd ja ci wezmę szynkę, bekon i włoskie sery? :D Zejdź na ziemię Dl to jest dekalitr tak jak dk jest dekagram 2,5 dl = 250 ml 0,5 dl = 50 ml 3 dl = 300 ml Dziwne, że pytasz bo przecież w wielu przepisach są daka ani mili

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Skoro w Knorze było samo mleko, bez wody i śmietany to się zastanawiam, czemu Aldik miałby nie wyjść na mleku. Nie wiem, chyba zaryzykuje, najwyżej dam mniej mleka (250 ml), albo będę dłużej gotować aż odparuje do odpowiedniej konsystencji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Autorko, napisz co ci wyszło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wyszło idealnie! ...I właśnie widać jakie pojęcie o gotowaniu mają te co się tu tak najwięcej mądrzą i krytykują! :o Kucharki za dychę! Nie miałam miarki, więc użyłam 2/3 szklanki 35 cl, czyli 2/3 z 3,5 dl (w przybliżeniu około 2,3 dl) mleka i musiałam jeszcze później rozrzedzać (dolewając mleko na oko) bo był za gęsty. Gęstość da się spokojnie regulować gotowaniem i tyle. Nie wiem ile ostatecznie poszło tego mleka do proszku. Może ponad 2,5 dl, a może nawet 3 dl. Mogłam dać od początku 3 dl i też by wyszło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
na kafe tak juz jest ze kazda najmundrzejsza i cie zawsze zjedzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wyszło idealnie powiadasz. Jak to niewiele ludzie wymagają..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
W saszetkach są dodatkowe zagęstniki, to skad osoba gotująca od podstaw ma mieć 100% wiedzy czy proszek z użyciem sproszkowanego tego i tego będzie zachowywał się tak samo jak wymieszane składniki naturalne? Równie dobrze można się wyśmiewać z kogoś, że nie ma pojęcia o gotowaniu bo nie wie ile minut nasiąka zupka chińska :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tak dokładnie! Wyszło idealnie, bo - przypominam - temat nie dotyczył wyższości domowego sosu nad sosem z proszku, tylko tego czy mleko może zastąpić wodę ze śmietaną! Każda krzyczała, że nie, nigdy i w ogóle co ja sobie wyobrażam :o a tu proszę bardzo - okazuje się, że może i to jak najbardziej!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A wiec moje miłe znawczynie dl jest oznaczeniem szweckim i 1dl to 10 litrów... Fajnie ze używacie miar których nie znacie i jeszcze sobie tłumaczycie na swoje... pewnie takie światowe sie dzieki temu czujecie :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pytanie dotyczyło wyłącznie składników naturalnych! Proszek nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia. Nie pytałam o proszek, tylko o wodę, śmietanę i mleko! O nic więcej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Babo, 1 dl to 100 ml! Inaczej 0,1 l! Użyj mózgu! W tej Szwecji to chyba na zmywaku zasuwasz, bo nawet do garkuchnii się nie nadajesz z taką znajomością miar i wag. :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
"A wiec moje miłe znawczynie dl jest oznaczeniem szweckim i 1dl to 10 litrów... Fajnie ze używacie miar których nie znacie i jeszcze sobie tłumaczycie na swoje... pewnie takie światowe sie dzieki temu czujecie" Układ SI jest szweCki? I "dl" to decylitr, czyli 100ml. Dekalitr czyli "dal" to 10l. Ale całe szczęście, ze potrafisz poprawiać ludzi błyskając wiedzą :D No błysnęłaś teraz że hej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mówiąc prościej (jak do chłopa małorolnego): deka oznacza 1/10 (jedną dziesiątą) litra, a NIE 10 x litr (dziesięć razy litr).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
14:56 Widzę, że jednak mózgu nie masz, więc odsyłam do Google, Wikipedii, czegokolwiek, bo szkoda czasu na tłumaczenia, skoro wydaje ci się, że wiesz lepiej. I przestań już pierdzielić o tej swojej Szwecji bo nudzisz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Co jest błędnego w wypowiedzi z 14:56?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×