Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hania8824

Dziecko nie najada się mlekiem modyfikowanym czy ma wilczy apetyt???

Polecane posty

Gość hania8824

Moje dziecko ma obecnie skończone 10 tyg. od samego początku jestesmy na mleku modyfikowanym. Na początku dostawał Bebiko po którym miał starszne problemy z kupa i przypałetały nam się wzdecia, bóle brzuszka i chlustające ulewania. w 3 tyg zycia pediatra polecił nam zmiane mleka z racji prawdopodobnej alergii na mleko krwie i za jego rada przeszłam na mleko Hipp HA Combiotic. Zalecił równeiz podawnaie Espumisanu. Dodatkowo postanowiłam właczyc jeszcze podawanie Delicolu. Nastąpiła poprawa chcociaż wzdecia i gazy jeszcze pozastały ale nie są już tak dokuczliwe jak na początku. Kupa zaczeła się tez pojawiac 2-3 razy na dobę niestety zielona i smierdzaca siarkowodorem. Ulewania też zostały. Pomimo tego dziecko jest radosne i ładnie przybiera na wadze. Ostatnio na wizycie szczepiennej lekarz kazał mi odstawic Delicol i obserwowac co się będzie dzaiało. Po dwóch dniach musielismy powrócic jednak do stosowani leku gdyż wzdęcia i bóle brzuszka nasiliły się.po podaniu Delicolu znów był spokój. Ewidentnie te objawy wskazuja na nietolerancje laktozy a nie na alergie. Dlatego zaczełam się zastanawiąc czy nie przejśc na zwykłe mleko Hipp Bio Combiotic i darowac sobie HA (raz ze trudno dostać a dwa jest dosyć drogie – a nie mam peaności czy faktycznie ma wpływ na samopoczucie maluszka). Mam tez wrazenie ze Franek nie najada się mlekie Hipp HA. Obecnie zjada 150 ml 7 razy na dobę a zgodnie z normami producenta powinien zjadac tylko 6 razy. Czasem w ciagu dnia trudno mu jest wytrzymac 3 godziny pomiędzy karmieniami. Krzyczy w niebogłosy i zdecydownaie chce jeść. Kiedy zasugerowałam to lekarzowi on stwierdził ze dziecko na pewno się najda a jak płacze to trzeba go oszukać wopda lub herbatka z rumianku, bo w przeciwnym razie „utucze” malucha. Wode i hrebatke rumiankowa tez przepajam malego, wypija 90-120 ml na dobę. Jednak jak dziecko płacze jak moge mu nie dać jeść:-( kiedy biedaczek az się zanosi. Wiem ze na mleku HA brzuszek ma mniej pracy bo nie musi trawic tych wszystkich białek ale może to sprawią ze też to mleko jet mniej syte??? ma ktoś jakieś doświadczenia w tym kierunku? A może wogole zmienic mleka na np. Enfamil? Proradzcie cos drogie mamusie:-)

Gość gość
Ja bym zmieniła mleko i odpuściła sobie te ha ale zrób to bardzo powoli tz. 1 dnia zastąp 1 łyżkę tego mleka nowym, 2 i 3 dzień 2 łyżki i jak nic złego sie nie bedzie dziać to każdego następnego dnia po 1 łyżce więcej aż wprowadzisz w ten sposób nowe mleko. U mnie problemy były przy mleku oznakowanym 1 a przy mleku tej samej firmy oznakowanym pro wszystko było super. I żadnego rumianku bo on tez często uczula dużo delikatniejszy jest koperek. U mnie tez było na początku mleko ha i tez miałam wrażenie ze chłopcy sa po nim głodni...

Gość gość
Tak te mleka są mniej sycące postapilabym tak jak osoba wyżej.

Gość gość
Mój jest na Enfamil 1, najada się, choć apetyt ma różny, raz zje więcej, raz mniej, nie zawsze tak samo, a ma teraz 2,5 tyg. Starcza mu średnio na 3 godziny. Trochę gazy go męczą, długo go "odbijam" i często kładę na brzuszku żeby zminimalizować gazy i boleści. Co do picia, raz daję samą wodę, raz wodę zmieszaną z koperkiem, raz wodę zmieszaną z rumiankiem, dobrze reaguje na oba ziółka.

Gość gość
Radziłabym zmienić mleko. Enfamil faktycznie jest chyba najgęstszy z dostępnych mm i lekarze twierdzą, że najbardziej zbliżony składem do mleka matki. Jak będzie Pani kupować, to radzę poszukać przez internet, bo wychodzi sporo taniej niż w drogeriach albo marketach. Fajne ceny na Enfamil ma np. Melissa.

Gość gość
Też polecam Enfamil. Przy pierwszym dziecku próbowałam różnych mlek, przy drugim od razu postawiłam na Enfamil, nie eksperymentowałam. Jeśli chodzi o cenę.. ja kupowałam mleko w aptekach na allegro. Zestawy. Kiedyś np. 5 puszek po 800g, albo 10 po 400g. Później weszło mleko w w kartonach (1 karton to 3 torebki, każda po 400g), wtedy brałam zestaw 4 kartony po 1200g. To było bardzo opłacalne i dużo tańsze niż w sklepach. ps. Nigdy nie stosowałam się do norm podawania mleka wg Enfamilu. Moje dzieci, nigdy nie piły więcej mleka niż tego zrobionego ze 180ml wody i 6 miarek, ale to bardzo rzadko, i już w okolicach zbliżania się do roczku. Najczęściej 150-160ml plus proszek. Zatem te normy, że dziecko 7-8 miesięczne powinno wg tabelki Enfamilu mieć mleko zrobione na 210ml wody mogłam między bajki włożyć. Jednak nie patrząc na miarki, to samo mleko bardzo polecam.

Gość gość
moja córka ma rok po urodzeniu byla na nanie (takie bylo w szpitalu) po tyg jadla zalatwiala sie i byla gloda potem byla na hipp i bylo to samo po prostu przez nia przelatywalo ... zmienilam na bebilon i jest ok :)