Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy oddanie szpiku boli ?

Polecane posty

Gość gość

moze glupie pytanie bo nawet jak boli to pewnie jest robione pod narkoza ja sie zastanawiam czy sie nie zarejestrowac jako dawca , tak mysle ze nasze zycie tak szybko przemija , czlowiek sie podnieca jakimis "ajfonami srajfonami " nowa fura w garazu a ja czuje ze cos dac od siebie , cos przekazac i pomoc drugiemu czlowiekowi to jest jakis ulamek sensu w tej naszej egzystencji a nie tylko jesc spac pracowac i kupowac pierdoly i sie nimi otaczac

Gość gość
Nie boli bo pobierany jest z krwi, bardzo rzadko z talerza biodrowego jak dobrze pamietam. Ja juz dawno sie zarejestrowalam.

Gość gość
Nie boli,pobierany jest z krwi. Ja 6 lat temu zostałam dawca dla wtedy 17letniego chłopaka. 4 lata temu sie spotkaliśmy. A w ostatni weekend byłam na jego weselu z... Moja siostra! Życie pisze piękne scenariusze. Jak patrzę na nich,to zawsze mam łzy szczęścia w oczach.Polecam każdemu!!!! I Ty możesz uratować komuś życie!

Gość gość
są dwie metody 1) afereza-wtedy podłączania dwa takie jakby dreny i lezysz ok 2-4h. 2) w znieczuleniu ogólnym z talerzy biodrowych. jestem dawcą krwi od 11lat aod 7lat jestem na liście dawców szpiku. moj maz jest dawca krwi od 19lat a od 7jest na liście dawców szpiku. nigdy nie trafił na bliźniaka, ja trafiłam na 2. za pierwszym razem miałam pobierany właśnie afereza, lezalam 3 godziny, tego samego dnia byłam w domu. drugim razeM podbieraki mi z biodra. Z uwagi na znieczulenie ogólne wyszłam na drugi dzień. czy to boli? nie wiem... nie pamiętam, dla mnie to była duża adrenalina i przeżycie ze tak niewiele muszę zrobić aby uratować komuś życie. krew oddaje raz na 2-2,5 miesiąca, choć teoretycznie kobiety mogą co 3 ale mam juz taka nadprodukcje ze czuje jakby miało mi żyły rozsadzic. ale nie jest to taka satysfakcja bo o krew jest łatwiej, a do przeszczepu trzeba bliźniaka genetycznego i niektórzy latami szukają bo dawców jest za mało. autorko jesli się zglosix to musisz być pewna na 200 czy nawet 300% swojej decyzji.bo jeśli zadzwoni telefon a Ty wtedy stchorzysz to tak jakbyś kogoś zabiła, bo odbierzesz mu nadzieję. także zastanów się dziesięć razy nim podejmiesz decyzję.

Gość gość
21.27 a możesz coś więcej powiedzieć? Np. Ile czasu moja od telefonu do pobrania szpiku? Nie mieszkam w Polsce, a zorganizowanie się wyjazdem na szybko przy małym dziecku to trochę problem, stąd moje pytanie

Gość gość
z talerza nie boli- spisz i tyle , wstajesz i zaraz biegasz...

Gość gość
Podbijam, też myślę o rejestracji. Czy są tu osoby, które zostały dawcami? Bólu aż tak się nie boję, ale jak to wygląda w praktyce?