Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

do jakiego wieku wasze dziecko popijalo w nocy mleko

Polecane posty

Gość gość

Córka ma 2,8 i pije w nocy mleko. Mam mieszane uczucia czy już odstawic, czy wciąż czekać aż ssama odstawi bo do 18 tki przecież pić i tak nie będzie . Jest zdrowa, rzadko choruje, a jeśli choruje to odbywa się bez lekarza. Tak sobie myślę że to mleko ja trzyma, bo w ciągu dnia niewiele chce jeść. Jak podawałam rozcienczone to też jadła mało. Wody pić nie chce. Lyczek, dwa, Ale mleko być musi. Jak to było z waszymi dziecmi?jakieś argumenty za i przeciw?bo naprawdę nie wiem .

Gość gość
Jak lubi niech pije.

Gość gość
Moja do czterech miesiecy.potem zaczela przesypiac noc.oczywiscie na butli.z cycem by to raczej nie przeszlo.

Gość gość
do 14m ale był na cycu

Gość gość
Corka stopniowo eliminowała sobie pobudki na mleko sama. Całkowicie odstawiła wstawanie w nocy na mleko ok 2 lat, ale domagała się "lećka" z rana. Odstawiła je jakies 3 mc pozniej niz nocne mleko.

Gość gość
Moja do dwóch lat. Wyrzuciłam wszystkie butelki, powiedziałam, że jak chce pić mleko to tylko z kubka. Efekt- nie pije mleka wogole :-/

Gość gość
Ech, a moja pije ze 3 ,4 razy po 150 ml. I domaga się. Mm od początku. Co byście zrobily? Dawać, nie dawac? A jeśli nie, to jak wyeliminować? Czy odpusvic jeszze z pół roku?

Gość gość
Dodam że jak nie dam wcale to będzie wrzask a ja muszę się wysypiac. Nie jestem na siłach zeby z dnia na dzień odstawic. Nie mogę być nieprzytomna. Ona pije minutę i śpi dalej wiec da się przezyc to podawanie mleka. Zresztą nie wiem czy to ma sens tak odstawiac na siłę nagle.

Gość gość
To pomysl jaki wplyw bedzie to mialo na zeby i jakie konsekwencje. Czy wolisz pare dni sie przemęczyć czy wydawac kupe kasy na stomatologa.

Gość gość
Twoja córka ma przestawiony rytm. W nocy się śpi, a nie je. W nocy żołądek ma odpoczywać a nie trawic. Zresztą nic dziwnego, że dziecko mało je w dzień, jak w nocy "ładuje" się cztery razy do pełna. Na Twoim miejscu skończyłabym tę zabawę w "noworodka" jedzacego w nocy.

Gość gość
Ja spokojnie podeszłabym do sprawy. Po pierwsze spróbuj mleko podawać przed snem. Co do zębów i picia mleka w nocy. To akurat na stan uzębienia wcale nie ma największy wpływ czy dziecko pije w nocy czy nie. Myj dziecku zęby przed snem, rano i w trakcie dnia. Czyli w tym wieku trzy razy dziennie. O wiele gorszy wpływ na uzębienie mają słodycze i niestety soki kupowane w sklepie. Jak dla mnie całkowicie takie rzeczy wykluczyć.

Gość gość
dobrze że mleko, a nie wódę ;) A tak na serio, odstawiłabym, ale nie tak może szokowo, tylko przez redukcję porcji. Dziecko 2,8 letnie to już całkiem kumate i da się wytłumaczyć, powiedzieć, że od mleczka ząbki się psują w nocy. Mój syn dopóki pił w nocy mleko też miał słaby apetyt w dzień, po odstawieniu nagle się rozjadł. Odstawiałam w wieku 2 lat i też tłumaczyłam z takim poczuciem, że jak grochem o ścianę, ale jednak gdzieś się to tłumaczenie kodowało i po kilku dniach już był spokój.

A moze co drugie karmienie dawaj wode a potem zrezygnuj z mleka. Dziecko stwierdzi ze nie opłaca sie budzic na wodę i da sobie spokoj...

Gość gość
Miał 9 miesięcy jak skończył picie mleka o 23 i o 5 rano, a w nocy to nawet nie pamiętam ale było to zdecydowanie wczesniej- około 5 miesiąca

Gość gość
moje było karmione piersią do 8 meisiąca, ale spało w nocy od ok 22giej do 8 rano od kiedy miało 4 miesiące. później przebudzało się podczas ząbkowania

Gość gość
Moje roczne dziecko pije w nocy 4 x mleko po 210ml i nie potrafię tego zmienić, a jest na mm. Do tego budzi się czasem ekstra jeszcze ze dwa razy , a kiedy to się zmieni, tego nie wiem....

Gość gość
Dziecko od około 9 miesiąca życia nie powinno nic jeść w nocy. Bo to niezdrowe zarówno dla jelit jak i dla zębów, a poza tym wprowadza się nawyk jedzenia w nocy. Moja córka jadła w nocy (a w zasadzie przytulała się do piersi) do około roku, potem ograniczałam stopniowo karmienia (bo to nie były karmienia, ale przytulania), najpierw ograniczyłam karmienie w dzień do dwóch, potem zrezygnowaliśmy z karmień nocnych. Nie było łatwo, ale było warto. Autorko: to Ty jesteś matką i to Ty powinnaś za dziecko zdecydować, że czas z tych karmień zrezygnować (najwyższa pora!). To dziecku nie służy. Masz dwie opcje: - rezygnujesz z tych karmień od razu, z dnia na dzień, po wytłumaczeniu dziecku, że to już pora kiedy w nocy się nie je. - najpierw stopniowo zmniejszasz ilość mleka (dodajesz wody), a potem odstawiasz je całkiem. Musisz być konsekwentna, na pewno się uda, ale musisz chcieć i mieć przekonanie, że dobrze robisz. Nie poddawaj się po 1 nocy płaczu (bo prawie na pewno będzie płacz i protesty, chyba, że jakimś sposobem przekonasz dziecko do tego, że się w nocy nie je), druga-trzecia noc będą już coraz spokojniejsze.

Gość gość
gość dziś Moje roczne dziecko pije w nocy 4 x mleko po 210ml i nie potrafię tego zmienić, a jest na mm. Do tego budzi się czasem ekstra jeszcze ze dwa razy , a kiedy to się zmieni, tego nie wiem.... X Samo się nie zmieni. Ty musisz podjąć jakieś działania.

Gość gość
Moje 8 miesięczne piją 4razy na dobę 180ml mleka... W nocy spia od 21-22 do 7 bez podjadania. W dzień oprócz mleka dostają oczywiście warzywa z mięsem, owoce i kaszkę.

Gość gość
moja córka ma 19 miesięcy i bardzo często budziła się w nocy na mleko no to jej dawałam i się teraz okazało że ma zaawansowaną próchnicę trzeba było lapisować :( jestem załamana dlatego odstaw jak najszybciej w nocy tylko WODA ! i najlepiej z kubka !!!

Gość gość
Zeby ma wszystkie zdrowe, właśnie to niestety nie jest argument dla mnie..ale zbieram i tak siły na odstawienie

Gość gość
Jak za kazdym razem, gdy dziecko zaplakalo w nocy wpychalyscie mu butle, zeby sie zatkalo, to nie dziwcie sie, ze w wieku dwoch lat nadal kilkakrotnie budzi sie na mleko.

Gość gość
około 8 miesiąca przesypiało od godz. 20 do 5 rano bez budzenia się na jakikolwiek posiłek. Nawet ząbki wyrzynały się niezbyt boleśnie, kilka razy zdarzyło się, wówczas podawałam przegotowaną, letnią wodę. Mleka pod żadną postacią nie pije odkąd skończył 13 miesięcy i przestałam karmić piersią. Mleko zastąpiłam kefirem, jogurtem naturalnym i dużą dawką warzyw.

Gość gość
Powariowałyście z tym mlekiem! Po co dwulatkowi mleko w nocy? :-/

Gość gość
Jak można nie zauważyć próchnicy u dziecka? I pisać, że miało zaawansowaną?

Gość gość
Syn 2,4 lat, nie przespal ani jednej nocy, pije moje odciagane mleko

Gość gość
Tak sobie myślę że jeśli pozyje z 80 lat, to takie niespelna 3 letnie dziecko to mały kociak ,więc cóż dziwnego ze mleko pije w nocy. Dlaczego taka nagonka na picie mleka. Chce to niech pije skoro lubi.

Gość gość
moja córka przestała pić w nocy jak miała MIESIĄC !!!! - autentycznie. Ale wiem, że normą jest wstawanie w nocy do roku czasu, później powinno się dziecko odzwyczaic, ale jak wiemy każde dziecko jest inne :)