Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wiecie co mnie wkurza w życiu? Że szczęście czuje się chwilę, a lęki i stres moż

Polecane posty

Gość gość

na czuć godzinami, dniami i tygodniami prawie ciągle. Organizm oszczędza układ dopaminowy i endorfinowy, jak się tylko da, te endogenne związki mogą działać przez chwilę, układ nagrody słabiej reaguje na bodźce i szybko się uodparnia. Za to kortyzol, jądro migdałowate, ośrodki kary i lęku mogą być włączone permanentnie i na to organizmowi już nie szkoda wydatkować energii, można żyć w ciągłym lęku i stresie i nic się nie zmieni. Jakiś j*bany idiota to skonstruował.

Gość gość
Sluszne spostrzezenie

Ostatnio jak tak rozmyślałem o meksykańskich bandytach czy w ogóle podobnych ludziach doszedłem do wniosku że oni niczego się nie boją i u nich system zwany lękiem nie istnieje, a nawet jeśli to wypierają go. Ale to raczej zagadnienia z metafizyki, nie wierzę że tylko mózg jest za wszystko odpowiedzialny ale stan ducha, mnisi buddyjscy potrafią zagłuszyć cierpienie oraz zniwelować je i tu mówię o takim bólu prawdziwym. W ten sposób potrafią wziąć w dłoń rozżarzony węgiel czy chodzić po węglach.

Gość gość
Bandyci i mnisi buddyjscy nie żyją w Polsce. Tutaj nawet oni po 2 tygodniach pobytu zamieniliby się w zestresowanych fobików.

Debilne porównanie, poza tym odczuwać stres przed czymś a stres ciągły to różnica. Ciągły to już zaburzenie.