Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bruno Shatyn

Kaczka na taczkę.... archiwum01

Polecane posty

W Polsce występuje rozdział instytucjonalny Państwa od Kościoła, ale to wcale nie znaczy, że Polska jest krajem neutralnym światopoglądowo. Nie, konstytutywną częścią Polskości jest chrześcijaństwo, zwłaszcza w jego katolickim wymiarze. Tego nie da się oderwać. Jeżeli ktoś chce i próbuje oderwać – a wiemy, że takich środowisk jest trochę – chrześcijaństwo od polskości, to szkodzi polskości. Jarosław Sellin

W niedawnych czasach komuny, też mówiono, że ataki na socjalizm i sojusze to ataki na Polskę i Polaków, że Polska moze istnieć tylko jako kraj socjalistyczny itp, itd...

Gość gość
Francuskie media donoszą, że sprzedaż caracali miała być zadośćuczynieniem ze strony Polskiej za utratę kontraktu z Rosjanami. Zdaniem jednego z polityków PiS mogło dojść do popełnienia przestępstwa już podczas tworzenia przetargu jeżeli francuskie media uparcie powtarzają, że była to transakcja wiązana, jeżeli tego francuscy politycy, ani sam Airbus, nie dementują, to należy sobie postawić pytanie – czy rzeczywiście nie ma czegoś na rzeczy. Gdyby się okazało, że był to rodzaj transakcji wiązanej, to dla Platformy Obywatelskiej byłby to bardzo poważny problem. Oznaczałoby to, mówiąc kolokwialnie, ustawienie przetargu pod konkretnego oferenta, a to jest przestępstwo

Nie Caracale, a Black Hawki - to wciąż najważniejszy komunikat rządu w ostatnich dniach. Możliwe, że w przeciwieństwie do oferty francuskiego Airbusa, Amerykanie nie zainwestują dodatkowych pieniędzy w Polsce. W ministerstwie finansów zapadła prawdopodobnie ostateczna decyzja o rezygnacji z kupna francuskich śmigłowców Caracale. Powodem mogą być problemy budżetowe. x Za francuskie śmigłowce mieliśmy zapłacić ponad trzynaście miliardów złotych. Półtora roku temu, gdy poprzedni rząd decydował o zakupie maszyn, w planie nie było kosztów związanych choćby z programem 500 plus - a to około 20 miliardów złotych rocznie. O możliwych cięciach w programie modernizacji armii już latem mówił wiceminister obrony.

Macierewicz: Razem z Ukrainą zbudujemy własne helikoptery x x I wszystko jasne...:D Pieniądze sa potrzebne budżetowi w zwiazku z rozdawnictwem. A więc na najpilniejsze potrzeby kupił Antoni M. bez przetargu parę helikopterów Black Hawk a reszta to mgliste opowiadania o spółce z Ukraina... Rozmowy i projekty będa trwać latami aż do upadku rządu pisiowego a pieniądze będą służyć do ratowania upadającego budżetu, żeby sobie jeszcze porządzić trochę.

Gość gość
Caracale dla Polski jako rekompensata dla Francji za MistralePrzypominamy, że ostatecznie strona francuska – pod naciskiem opinii międzynarodowej – zerwała kontrakt na Mistrale na początku sierpnia 2014 roku w związku z konfliktem w Donbasie.

Mistrale zostały sprzedane do Egiptu. A wczesniej Francja sprzedała Egiptowi Rafale. A więc opowiadania tego typu co powyżej są bez sensu.

Black Hawki produkowane a własciwie składane w Polsce sa "gołe" Bez modułów wojskowych, bez uzbrojenia. To wszystko jest produkowane w USA i tylko montowane w Polsce. Polska nie ma prawa do ich serwisowania, uszkodzone rzeczy wracają do USA do naprawy. x Dobranoc

Gość gość
ja piertole pare wieków temu jeden gościu o nazwisku da vinci tudzież vinci sam prawie zbudował śmigłowiec dla óczesnego papieża a 40 milionowy kraj z tysiącami uczelni milionami inżynierów na bezrobociu i setkami tysięcy złomowisk, na których losowo porozrzucane są komplety części do 1000 supernowoczesnych smigłowców bojowych podpisuje kontrakty na dostawy jakiegos złomu od piertolonych żabojadów, których jedynym wkładem we współczesną technike wojskową jest załatwianie zwieszenia kary dla zbiegów do legi cudzoziemskiej

Gość gość
oorfa to nawet ja na biegu moge coś ymyslić....... powiedzmy młot bojowy z ruchomym balastem i zmiennym środkiem ciężkości. szybko sie tym macha a jak sie zwolni blokade to robi z szyszaka bojara miske na mleko dla kota...

Gość gość
kraj który ma taką uczelnie jak wojskowa akademia techniczna, na której robili komputery analogowe lasery i c***j wie co jeszcze a któej sekrety sprzedał ruskim komoruski no bo komu miał sprzedać? jakby sie nazywał komoczeski to pewnie by sprzedał czechom. żadna armia która nie posiadała własnych kowali płatnerzy, hodowców koni i inzynierów nigdy nie wygrała żadnego konfliktu

Gość gość
czy kooorfa piertolony mon nie może rozpisać konkursu na projekt śmigłowca skoro mu nie pasują rozwiązania własnych inżynierów? nasa rozpisuje konkursy na łaziki, rakiety i wszystko inne a mon nie może rozpisać konkursu na smigłowiec, który rospiertoli trzy black howki zanim sie wzniesie w powietrze? to takie kooorfa trudne ogłosić taki konkurs z nagrodą o ułamku wartosci kosztów obsługi zakupionego sprzętu? może mon kooorfa trzeba postaic przed sądem wojskowym?

Gość gość
"black hawki" "caracale" co to ma kooorfa byc? przecież tego sie koorfa nie da wymówić nawet to niby jak tym latać?

Gość gość
co koorfa robią peeesdy z z prokuratury wojskowej? gdzie jest jepany kontrywiad? gzie są koooorfa logistycy? wwe francji kooorfa? to może niech mon se założy sztab generalny pod wieżą eifla?

Gość gość
a skad ja mam wiedziec czy jak oddam takiego black howka do serwisowania to mi po drodze przez atlantyk nie wpiertolą do niego jakiegoś ustrojstwa, które pozwoli go zestrzelić z kamczatki a które również wymyślili francuzi albo amerykanie i równiez to sprzedali. jakbym był piloem śmigłowca to bym odmówił pilotowania takiego sprzętu

Gość gość
czy ty wiesz ile lat i pieniędzy potrzeba do stworzenia nowego helikoptera bojowego? nie wiesz o czym mowisz.

Gość gość
to koorfa jakaś farsa jest. jak są w polsce jacyś żołnierze przez duże Ż to powinni kooora zrobić porządek z ty cwelostwem w ministerstwie już nie mówiąc o całym kraju

Gość gość
to takie kooorfa trudne ogłosić taki konkurs z nagrodą o ułamku wartosci kosztów obsługi zakupionego sprzętu? > :D nikt oprócz producenta nie ma technologii serwisowania sprzętu bojowego.

Gość gość
"czy wiesz ile lat i pieniędzy potrzeba na stworzenie nowego helikoptera?" xxx nie wiem. ile?

Gość gość
ja co mnie kooorfa obchodzi co kto ma? ja wiem co ja mam i na podstawie tego wiem co moge zrobić. bez przesady sam smigłowiec to nie jest jakiś cud technologiczny, któego nie byliby w stanie ogarnac nasi inzynierowie wojskowi

Gość gość
na pewno ponad 100 miliardów i na pewno min. 5 lat. poczytaj ile trwa projektowanie nowego samochodu, silnika, osprzetu itp. i le kosztuje. potem pomnóż koszty przez 20 a czas przez 5

Gość gość
druga kwestia to doktryna obronna. nakupic to można wszystkiego. np słowacy mogą zakupić flotylle atomowych okrętów podwodnych do obrony granic tylko będa musieli je jakos przetransportować do górskich potoków

Gość gość
pięć lat i sto miliardów powiadasz. a za ile nam chcieli to opchnąć na abonament?

Gość gość
zresztą kto mówi o projektowaniu od podstaw? to nie jest konieczne. nie są konieczne równiez superśmigłowce z super rozwiąaniami w każdej kwestii bo korfa superśmigłowiec nie oznacza, że go nie można zetrzelić z superprocy

Gość gość
piec lat i sto miliardów to są koszta i czas jakie wykazują prywatne firmy zbrojeniowe a te sa wprostproporcjonalnie skorelowane z tym ile planuje sie zajomć z budżetu. chcesz mi wmówić że szttab specjalistów głowi sie nad projektem smigłowca przez pięć lat? wiesz dlaczego? bo dostali za dużo miliardów do wykorzystania. jakby im dać zamiast kilksset miliardów 10 milionów to by wymyślili to samo w pięc miesięcy

Gość gość
a jakby im zbombardować kręgielnie to by to za darmo wymyslili szybciej niz odbudowali kręgielnie

Gość gość
tak jasne zaraz sie dowiem, że zaprojektowanie nocnika to sto lat i pięćset trylionów

Gość gość
i setki ofiar oraz testów wymagających obsrywania prototypów przez niemowlaki w róznym wieku produktami przemiany wszelkiej materii. od mleka po przez plazme do do ciemnej materii właćznie

Gość gość
oraz bombardowanie zawartości promieniowaniem gamma , sramma, beta teta i skupianie sie na prznikalności neutrin

Gość gość
to ma kooorfa latać zuzyac mało paliwa i udźwignąc jak najwiecej uzbrojenia oraz przyrządów celowniczych. w zasadzie to nawet radar nie jest potrzebny i w zasadzie to nie musi być śmigłowiec. równie dobrze może to być latawiec