Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

PIS podnosi podatki do 40proc.dla ludzi z dochodem pow.6tys,500plus trza wyżywić

Polecane posty

Gość gość

nóż mi się w kieszeni otwiera! Dlaczego ja tyrająca z mężem od rana do wieczora mam utrzymywać nierobów?! Qrwa mać! Mi nikt nie pomógł i nie pomaga, sami z mężem musimy ciężko zasuwać by mieć godne życie. Dlaczego zmusza się osoby pracujące na łożenie na nierobów, leni i dzieciorobów bez pracy? W tej chwili pieprzony rząd podniósł ubezpieczenia OC dla wszystkich obywateli. Mamy z mężem 2 auta, jedno starsze, drugie nowsze. Na starego 17 letniego rzęcha płaciliśmy OC ok. 440zł, a dostaliśmy nowe ubezpieczenie w kwocie 1080zł! To jest 150% więcej! Taką podwyżkę funduje pis by zdobyć kase na kolejne środki na 500+. Zaraz wchodzi w życie kolejna podwyżka podatków 40% dla osób z dochodem powyżej 6tys.! Nie piszcie mi, że przy takich dochodach jest z czego płacić, bo to dotyczy prawie wszystkich polskich przedsiębiorców ! Czyli waszych pracodawców (!), którzy przy takich podatkach będą musieli zwolnić część pracowników. Sami zatrudniamy jedną pracownice i w momencie wejścia tej chorej ustawy, bedziemy musieli ją zwolnić! Nie będzie nas stać na zatrudnienie pracownika, bo opłaty jakie w tej chwili ponosimy są juz i tak horrendalnie wysokie! Ta ustawa PIS to będzie gwóźdż do trumny dla przedsiębiorców jak i wielu pracowników. Będziecie mogli podziekować tym od 500+ za to, że będziecie mieć mniejsze dochody lub zasilicie grono bezrobotnych :O rzygać się chce na ten chory rząd wspierający wszelakie nieróbstwo :O

Gość gość
Uważam tak samo jak Ty autorko. To co robi pis to masakra.

Gość gość
to coś na wzór komuny - wszystkim po równo :O socjal pełną gębą a gospodarka kwiczy

Gość gość
Dokładnie. Wszystkim po równo. Tylko roboty będą mieli więcej ci mądrzejsi. Bo więcej nauki, dokształcania, nadgodziny w pracy, a taki leń jeden z drugim po gimnazjum to nawet pracować nie będą musieli, jak dzieci naklepią.

Gość gość
hahaha. mialy byc darmowe leki dla starszych ludzi a dziadek meza ktory przewlekle choruje i ma 82lata poszedl wykupic leki w aptece i okazalo sie ze to niektore i tanie leki sa w 100% refundowane a za swoje tak czy siak zabulil ponad 100zl a rachunek za leki zmniejszyl sie o ....6zl. moj brat nie zyje a bratowa sama wychowuje corke i zarabia 2tys zl i 500+ nie dostanie bo za duza kwota na osobe :D a kur/wy zapijaczone i dziecioroby, patologia ktora produkuje kolejne zasoby menelstwa ma byc hodowana niczym rak pluc u palacza i pielegnowana za nasze pieniadze gdzie tych pieniedzy nie ma na pomoc dla normalnych ludzi. moj maz zarabia 7tys zl a pochodzi z biednej rodziny, wlozyl duzo pracy w swoje wyksztalcenie i znalazl prace na ktora zasluguje i on teraz ma dokladac do takiego kur/estwa menelstwa?! a gdzie sa pieniadze dla jego dziadka ktory tyral jak wol przez cale zycie na tartaku albo mojej bratowej ktora uczciwie pracuje a te 500zl bardzo by pomoglo jej chociazby w zakupie ksiazek czy ubran dla corki?!

Gość gość
gość dziś wiesz, lepiej wspierać bezmózgą patologie by zapewnić sobie elektorat na przyszłe wybory :O

Gość gość
Niestety to prawda: Zapewniają sobie głosy w kolejnych wyborach. Mam jednak nadzieję, że ludzie trochę zmądrzeją.

Gość gość
Zgadzam się z Autorką. Mój mąż przeszedł przez to na kontrakt (założył jednoosobową firmę) i pracuje tam gdzie wcześniej miał umowę o pracę, teraz po prostu jakby wykonuje dla nich usługi. Zarabia dzięki temu lepiej, ale już teraz słychać głosy że PiS ma się wziąć też za kontraktorów i obłożyc ich większym podatkiem. Wtedy nam emigracja zostaje. PiS promuje nierobów, zamiast dodać tym, którzy coś robią, którym się chce. Banda debili rozkrada nasze pieniądze.

Gość gość
rozszyfrowałam skrót PIS Przeproście i S/p/i/e/r/d/a/l/a/j/c/i/e :)

Gość gość
Najpierw przeczytaj dokladnie o co chodzi a potem komentuj. Skoro zarabiasz 6000 brutto to netto masz 4247, koszty pracodawcy to 7236 => placisz 2989 podatku czyli ok 42%. Po zmianach placisz 40% ale nie ma ukrytych kosztow pracodawcy. De facto wychodzisz na to samo wiec po co sie oburzasz?

Gość gość
19:42 A wiesz co to podatek dochodowy? Mówi Ci to coś? Z 19% podnoszą do 40%! Sam podatek! Mówi dziś w radiu, że masa małych firm padnie, co większe będą się przenosić do Czech albo szarej strefy. Nie ma różnicy wcale?!

Gość gość
Połowa kafe powinna być teraz oburzona bo tu podobno co drugi mąż zarabia 6-10 na rękę :P Ale coś mi mówi, że jednak większość nie będzie oburzona ;)

Gość gość
Będzie oburzona jak ich jedyny żywiciel i głowa rodziny straci robotę dzięki tej ustawie :-o

Gość gość
No cóż, ktoś na tych PiSdzielców głosował, a teraz do kogo pretensje?

Gość gość
W radiu mówili? A słuchałaś w ogóle co i na jaki temat mówią? Bo ciekawa jestem, naprawdę, od kiedy to? I na jakich zasadach? Czy po prostu usłyszałaś hasło: podatek dochodowy i 40%?

Gość gość
Jak straci pracę to się zaciągnie do obrony terytorialnej i kolejne pińcet będzie, do tego MOPR wyngiel da, w Caritasie dadzą kaszy, plus jakieś wyrównanie za brak zarobków (nie wiem co to dokładnie, ale wiem, że pasożyty jakąś część minimalnej dostają raz na jakiś czas od społecznych), kolejną dwójkę dzieci się machnie (to już 1000), mieszkanie plus dla wielodzietnych będzie. I dadzą radę.

Gość gość
gość dziś Zwiększenie podatku dochodowego z 19% na 40% dla ludzi zarabiających powyżej 6 tysięcy złotych. Prościej nie potrafię. Pisowi chodzi o, nie wiem jak to ująć, żeby wyrównać dochody między zamozniejszymi a biedniejszymi, coś jak za komuny. Tylko, że to przyniesie katastrofalne skutki.

Gość gość
17:59po pierwsze w Polsce istnieją 2 stawki podatku dochodowego i nie jest to 19% a 18lub 32. 19 %to podatek liniowy. Coś słyszałaś ale chyba nie wiesz do końca co. Teraz płacisz ZUS, zaliczkę na podatek + koszty po stronie pracodawcy a po zmianach będzie się płacić praktycznie tyle samo tyle że pod jedna nazwa. A interesuje się tym bo przedewszystkim dotyczy to mnie. Od czerwca płacę nie 18, a 32%podatku dochodowego,wiec wszelkie zmiany w tej kwestii bardzo mnie interesują. Tylko nie podniecam się jednym info w radio (nie radiu) a staram się zaczerpnac więcej informacji.

Gość gość
No nie wim czy wiecie ale w Europie są kraje z 90% podatku ..:P W zachwalanej skansdynawii normą są progi rzędu 45 % i to nie dla bogaczy -wpoadaja juz w nie Polacy którzy są tam na niezbyt wysokich stanowiskach...

Gość gość
Jak wiadomo, że dużo płacisz i dużo dostajesz (w postaci dróg, szpitali, przedszkoli, profesjnalnych i kompetentnych służb publicznych itp) to chyba nie ma takiego problemu. A u nas wiemy, że płacimy i tyle, gdzie to idzie, jakie są tego efekty to widać (albo i nie widać).

Gość gość
Fakt, na razie nie wiadomo co będzie. Ale widząc jakie zapędy ma PiS to strach się bać. Bo może się okazać, że ktoś dostający 5 tys na rękę to już bogacz, któremu należy zabrać. PiS to partia głupia i absolutnie nieprzewidywalna, po której można się spodziewać wszystkiego najgorszego.

Gość gość
Ciekawe, ja słyszałam tylko że do 6 tys rocznie ma być zwolnienie od podatku, a podatek w nieustalonej jeszcze wysokości, procentowy (z różnymi progami) ma zastąpić składki ZUS i podatek dochodowy. Po prostu ma być wszystko w jednym. Od 2018 r. Nic innego nie znalazłam. Nie zatrudnisz w takiej sytuacji pracownika? To pracownik sam się zatrudni, bo będzie go na to stać jeśli mu odpowiednio zapłacisz. Ten projekt ma pomóc najmniejszym, drobnym przedsiębiorcom działającym dzisiaj wiecznie z zawieszaną działalnością, w szarej strefie, i uprościć podatki. Moja sąsiadka która dorabia sobie szyciem, będzie mogła to zrobić legalnie, nie martwiąc isę tym że nad nad głową wisi jej 1000 zł składek ZUS bez względu na zarobki. Dopóki nie ustalono jeszcze żadnych szczegółów, nie ma co komentować, w założeniach projekt jednym "zrobi dobrze",innym nie. Cóż, ja akurat chętnie skorzystam, mąż również, i część rodziny też. Każdy pluje teraz na zawiłe, niemożliwe do zrozumienia przez laika przepisy podatkowe, formalności, w takiej sytuacji mają być urposzczone aż do banalności. Chyba że mówisz autorko o jeszcze zupełnie innym projekcie i planach, ale jakoś nic na ten temat nie mogę znaleźć? Nie, chyba jednak usłyszałaś tylko "podatki" i "40%", jednak....

Gość gość
18:59 nie jestem autorką, ale powiem tak: Ten projekt ma polepszyć sytuację biednym poprzez zmniejszenie podatków, a zabrać ma bogatym poprzez zwiększenie im podatków. Tyle wiadomo. Że biedni zapłacą mniejsze składki a bogaci większe. Pytanie kto będzie tym bogatym? Bo może się okazać że ktoś kto zarabia 5-6 tys to już bogacz, któremu się zabierze.

Gość gość
Autorka to trollica/troll tokujący sam ze sobą / Nie wie co pisze -OC to kwestia niezależan id rządu a od kosztów wypadków raczej trudno by ludzie bez samochodów ponosili koszty oc samochodizarzy :O .Akurat to co piszecie to pryszcz ibełkot KOD-u /Gorsze jest -sprowadzanie hord cudzoziemców zza wsch granicy w celu zbijania stawek pracowniczych /zamrażania płac -to skandal zaczęty przez PO ,czemu PiS nic nie robi ? Dalej też z ogródka PO wykorzystywanie pracownikow przez "nadludzi" pracodawców -tu też PiS jakis leniwy jest . No i kwota wolna od podatku -tu TEŻ :) coś tam obiecali ale ...Natomiast napewno jkaby nawet podnieśli tym co z forsą nie wiedzą co robić :P to społeczeństwo przyjmie z aplauzem :)

Gość gość
Bo bedzie tylko podatek dochodowy (40%) a nie jak teraz podatek i koszty pracodawcy. Ty myslisz ze placisz 18% ale jak policzysz ile placi za twoje stanowisko pracodawca a ile dostajesz do reki to wychodzi ponad 40%, dla progu 32% koszty sa jeszcze wieksze.

Gość gość
Dla mnie to nasze brutto to jest mydlenie oczu. Bo myslisz ze min 2000 brutto, dostajesz 1400 netto i ze zabieraja Ci 30% ale pracodawca placi za ciebie 2400 - wiec zabieraja ci 42% czyli 1000zl

Gość gość
dobrze, zabrać dobrze zarabiającym, bo to głupota aby osoby pracujące dostawały w taką różnicę wynagrodzeń, przecież mało zarabiający też pracują tak jak ci przy korycie. Nie każdy ma szerokie plecy aby dostać dobrze płatną pracę, ale nie każdy umie "kombinować" i mieć duże zyski z pracy. Uczciwi w naszym kraju nigdy nie będą mieć dobrych wynagrodzeń. Także, dobrze, zabrać dużo zarabiającym, bo wszyscy pracujemy, i w końcu te bogate cwaniaki przestaną z nas biednych uczciwych pracujących się śmiać.

Gość gość
moj maz, inzynier na kontrakcie dniowka 800 zl zus i ksiegowy - 600 zl Vat i PIT- zawsze okolo 8 tysiecy miesiecznie paliwo do pracy itd - wydatko na proadzenie dzialalnosci jest okolo 10 tysiecy... wiec co z tego, ze duzo zarobi jak polowe oddaje...a jeszcze podatek maja podniesc? wiec po co w ogole ksztalcic sie ?zeby ostatecznie zarabiac tyle, co ten bez zadnego zawodu ( nikomu nie umniejszam). Bezsens Ucieknie jeszcze wiecej fachowcow z Polski

Gość gość
podwyżka podatków będzie dla wszystkich a nie tylko dla tych co mają dochód pow. 6 tys.A rodziny wielodzietne nie zapłacą niższych podatków tak jak to było w planach.Bo nie ma na to pieniędzy.

Gość gość
autorko bzdury piszesz jełopie! tu chodzi o kwote roczną 6 tys.a nie miesięczną :D Z podatku będą zwolnione osoby które rocznie mają dochód mniejszy niż 6.000 a tak małego dochodu nikt nie ma!