Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

PIS podnosi podatki do 40proc.dla ludzi z dochodem pow.6tys,500plus trza wyżywić

Polecane posty

Gość gość
Przestańcie już robić g...fnoburzę, tak, ma być ten podatek taki jak w tytule napisała autorka zgadzam się. Pracuję w takim miejscu że wierzcie mi, dyrektor i pracownicy interesują się tym tematem i nie mają natury przekupek na targu, nie podniecają się czymś póki tego nie sprawdzą. Bodajże kilkanaście dni temu ktoś z rządu potwierdził, że trwają prace nad takim projektem, ustawą i wejdzie za jakiś czas. Mój mąż przez to chce żebyśmy emigrowali gdzieś, gdzie państwo aż tak nie okrada pracowitych swoich obywateli na rzecz nieudaczników i nierobów.

Gość gość
13:05 nie ma mowy o likwidacji ZUS! podniesienie podatku dochodowego z 19% na 40%, reszta kosztów bez zmian.

Gość gość
13:05 nie ma mowy o likwidacji ZUS! podniesienie podatku dochodowego z 19% na 40%, reszta kosztów bez zmian.

Gość gość
Kafe się zacięło i nie pokazuje postów, a może to PIS już blokuje wolność wypowiedzi? :D

Gość gość
Prosze tu macie wypowiedź Gowina: "Elementem tego uproszczenia może okazać się także podniesienie podatków dla niektórych rodzajów działalności gospodarczej." i "Natomiast wykluczam możliwość jakichkolwiek znaczących podwyżek podatków dla dużych grup społecznych". Co to ma oznaczać, trudno powiedzieć. Wypowiedź jest celowo tak wieloznaczna, aby trudno było potem zarzucić Gowinowi mówienie nieprawdy. Póki co nie ma się co denerwować, trzeba poczekać na konkrety, a potem podejmować decyzję czy uciekać z kraju z działalnością czy nie. Czy nam sie to podoba czy nie, zrobią, co chcą, bo mają większość, a my nie mamy na to wpływu. :(

Gość gość
13:12 to podaj źródło tych rewelacji. Bo wszędzie gdzie czytam to właśnie mowa o tym że ma być jedna danina a nie 4.

Gość gość
niestety, ale to było wiadomo już przed wyborami: nie 500, ale 1000 nie dadzą, a zabiorą

Gość gość
skopiowane z portalu podatkowego 4) nowy podatek najmocniej uderzy w przedsiębiorców i samozatrudnionych, którzy prawdopodobnie zapłacą 40% od całości dochodu podatkowego. Dla wielu będzie to oznaczało podwojenie obciążeń podatkowych, ponieważ według zapowiedzi ministra Kowalczyka liniowa stawka 19% dla osób prowadzących działalność gospodarczą ma zostać zlikwidowana.

Gość gość
13:05 masz tutaj linka gdzie wyraźnie jest napisane co wiadomo o tej nowej formie podatku.http://wyborcza.biz/biznes/1,147768,20847365,podatek-jednolity-pis-co-wiemy-i-czego-nie-wiemy-o-nowej-daninie.html Link z wyborczej żeby mi za chwilę nie zarzucono, że wklejam linki z propagandowej prasy... Mało kto cokolwiek przeczytał na ten temat a drze dzioba aż miło.

Gość gość
Zrobiłam sobie z ciekawości wyliczenie. Łącznie z zusem kosztuję pracodawcę 6.923 zł. Jeżeli od tego policzę 40% potrącenia, to będę zarabiała na rękę 4.154 czyli o 20 zł mniej niż obecnie.

Gość gość
Zrobiłam sobie z ciekawości wyliczenie. Łącznie z zusem kosztuję pracodawcę 6.923 zł. Jeżeli od tego policzę 40% potrącenia, to będę zarabiała na rękę 4.154 czyli o 20 zł mniej niż obecnie. x Masz działalność? Ja liczyłam i kosztuję pracodawcę lekko ponad 12500. Czyli pomiędzy brutto (+ koszt pracodawcy) a netto jest róznica 41,2%. Teraz trocheinaczej liczone, bo jestem na macierzyńskim.

Gość gość
Nie, nie mam działalności. Gdybym miała, nie miałabym pracodawcy. Pracuje normalnie na umowę o pracę.

Gość gość
Wiesz mój mąż pracuje na samozatrudnieniu, więc ma dg a i tak płaci mu pracodawca(no były pracodawca)

Gość gość
12.25 -pojawiły się tu trolle KOD "przepisz wklej " :O 13.09 -może Szwecja ....

Gość gość
Mi nikt nie pomógł i nie pomaga, sami z mężem musimy ciężko zasuwać by mieć godne życie. Dlaczego zmusza się osoby pracujące na łożenie na nierobów, leni i dzieciorobów bez pracy? x x ja uważam, ze to b dobrze, ze podniosł, i tak biedni nie będziecie.... wiele osób haruje za 1200 zł tez b ciężko, w zasadzie to jest znaczna większość ludzi w tym kraju, co pracuje ciężko , i to za grosze... i uważam, ze jesli da się im podwyzszyc te minimalne pensje choć trochę, dzięki temu m.in. podwyższeniu podatku dla najlepiej zarabiających, to tak być powinno. Mamy obecnie dziki kapitalizm, i rosnące nierówności wśród ludzi... Jak państwo tego nie reguluje, to potem wygląda jak w Meksyku, masa biedoty w slumsach, i bogacze w limuzynach. I to nie ma nic wspólnego z komuna. Szwecja jest dobrym przykładem państwa socjalnego, gdzie te pensje sa mocno regulowane, w sumie większość ludzi tam zarabia dobrze, lekarz zarabia jeszcze raz tyle co pielęgniarka, i to moim zdaniem jest ok.

Gość gość
19:23 Mój mąż tyra po 12-14 h dziennie by do czegoś dojść w życiu. Wiele lat spędził na kształcenie i odkształcanie się. Nie wyciągamy łap po dotacje, zasiłki i zapomogi. Do budżetu też dorzuca nie mało, ale też ciężko pracuje na to. Dlaczego ma płacić na leni i dzieciorobów?! Skoro ktoś ujada, że jest mu ciężko to niech zmieni pracę albo zasuwa po 12-14h dziennie jak mój mąż! Był czas, że nie mieliśmy co jeść przez parę dni jakieś 12lat temu, ktoś się nad nami litował?! Sorry, ale nie słyszałam żeby patole glodni chodzili, bo mają i tak już mega socjal i 500+. Jak ja nie zarobie na chleb i węgiel na zimę, będę chodzić głodna i zmarzięta. A patole dostaną zasiłki, 500+, deputaty żywnościowe, ciuchy z gopsu, węgiel z gopsu na zimę, dzieciaki obiady w szkole! Mi qrwa nikt nic nie da, i ja mam łozyc na tą ciemnote?! Niby dlaczego?! Tylko dlatego że im się pracować nie chce?!

Gość gość
19:23 czy ty sama siebie słyszysz? Jakim prawem wyciągasz łapska po cudze, ZAROBIONE, pieniądze? Jakim prawem chcesz zabrać cześć dochodów dziewczynie, która z mężem na nie zapracowala? Bo inni mają mniej? To należy komuś innemu ukraść?? Swoje oddaj, a od cudzego precz zlodziejko.

Gość gość
Dokładnie. Lenie śmierdzące. Uczyć się trzeba było, albo teraz douczać i pracować po 12 godzin a nie wyciągać łapska po pieniądze tych którym się chciało.

Gość gość
PIS jest mistrzem w karaniu ludzi za większy wysiłek, to partia która premiuje miernotę, bo to w dużej mierze ich elektorat wyborczy. Pracowałam, robiłam na własny koszt kursy, weekendowo płatne studia zaoczne - po to żeby lepiej zarabiać. I za to mam dostać po łbie. A moja koleżanka spryciulka, unika pracy - bo jej zasiłki i dodatki zabiorą, a tak ma połowę tego co ja nie ruszając się z kanapy. A żeby było jeszcze lepiej, przy okazji tej "reformy" chcą zlikwidować nie tylko ulgi na dzieci, ale i możliwość wspólnego rozliczania ze współmałżonkiem. Urocza prorodzinna polityka.

Gość gość
20:30 też znam takich co leżąc na kanapie wyciągają kasę z różnych zasiłków, mopsu, 500 plus oczywiście na 1 dziecko. Zaznaczam też że w moim regionie praca jest, pensje wcale nie najgorsze, bezrobocie małe, nie pracują tylko ci którzy nie chcą. Po co ona ma iść do pracy, skoro by jej 500 zabrali. :/

Gość gość
19:23 czy ty sama siebie słyszysz? Jakim prawem wyciągasz łapska po cudze, ZAROBIONE, pieniądze? Jakim prawem chcesz zabrać cześć dochodów dziewczynie, która z mężem na nie zapracowala? Bo inni mają mniej? To należy komuś innemu ukraść?? x Od kiedy podatki to kradzież? Jeszcze najlepiej napiszcie, ze w budżetówce pracujecie...

Gość gość
Dlaczego ma płacić na leni i dzieciorobów?! Skoro ktoś ujada, że jest mu ciężko to niech zmieni pracę albo zasuwa po 12-14h dziennie jak mój mąż! x a ty ile zasuwasz? czy cię maz może utrzymuje? Cha cha, pewnie tak, jak musi pracować na dwa etaty

Gość gość
19:23 ależ ja jako lepiej zarabiajaca płacę większe podatki. W pl jest coś takiego jak podatek progresywny. Póki co ja nie sram po gaciach i że spokojem i na zimno podchodzę do zapowiedzi zmian. Poczekam, zapoznam się że szczegółami i dopiero ocenie. 20:30 a powiedz która partia promuje tych którzy sobie radzą? A no żadna. Bo na pewno nie poprzednia ekipa i nie jeszcze poprzednia.

Gość gość
20:46 To nasza firma, pracujemy oboje, ale kiedy ja przejmuje obowiązki domowe po 9h pracy, mąż siedzi jeszcze nad papierologią. W życiu nikt mnie nie utrzymywał. Nie udało się dokopać?

Gość gość
szkoda że wszystkim nie da się dobrze radzić ktoś musi piec chleb . czyścić kible i sprzedawać mleko ciekawe tylko po co wytłuc ten plebs zostawić tylko Vip ów tych bogaczy tych co sobie radzą bo im nie trzeba chleba ani ludzi gorszego sortu tylko kasy nie było by wtedy żadnych podatków każdy by zapierdalał i łowił sam dla siebie po co w ogóle jest jakiś ogólny system powinna być kurwa anarchia , aborcja i eutanazja czytając to foru i wasze wypowiedzi ja to właśnie tak odbieram :-o cieszę się ze to wirtualne forum w szklanym monitorze zaraz je wyłączę napiję sie herbaty i wrócę do rzeczywistości :-)

Gość gość
autorko zrób sobie dzieci jak tak zazdroscisz to tez dostaniesz 500+ i nie będziesz tu tak ujadac. Mama jedynaka.

Gość gość
ja pamiętam, ze kiedyś były 3 progi podatkowe, najwyższy 40 %, teraz każdy ma 19 % , serio?

Gość gość
21:15 Nie ujadam, piszę jak jest. Niech rząd podniesie pensje minimalną, zabierze 500+ i dostosuje zasiłki dla potrzebujących. A nie 2 dorosłych ludzi z gromadką dzieci siedzi sobie w domu bo im się pracować nie oplaca. Ja muszę na to robić i tak dostanę po łbie, że być może będę musiała zamknąć działalność, bo nie wydole z podatkami by dopiąc budżet pisowi na kolejne lata z 500+ :-o Ps. Mama jedynaka.

Gość gość
macie gdzieś link do artykułu