Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

sorry hipsterki ale ramoneska to kurtka punków i metalowców !

Polecane posty

Gość gosciówa
Nie wiem Mizantropia co Ciebie przyciągnęło to tej muzyki, ale mnie akurat nie chęć wyżycia się. "Nie mam problemów z agresją, ale Slayer i Kreator są świetnymi zespołami aby się wyżyć. Co w tym dziwnego?" No właśnie to jest dla mnie dziwne akurat, bo przy Slayerze albo Kreatorze to sobie można co najwyżej fajka w spokoju wyjarać :D "Większośc gatunków metalu była i jest agresywna, i teksty(którą są czymś nejmniej ważnym w tej muzyce) nie mają nic do tego." A kto tak mówi? Twórcy tej muzyki? Czy to jest Twój własny pogląd, że większość gatunków metalu jest taka? Sama myśleć potrafisz, więc powinnaś wiedzieć o co w tym chodzi wszystkim.

Gość gość
Grali jako Kat & Roman Kostrzewski, bez Luczyka.

"A może miała się odbyć? Po polskich festach już dawno nie jeżdżę akurat, ale kojarzę że 3 lata temu mieli przywrócić. Chyba nawet Morbidzi mieli tam grać. Ale ręki sobie za to uciąć nie dam." Metalmania została przywrócona i odbędzie się w kwietniu 2017, pierwszy raz od 2009. W 2012 i 2013 roku w Jaworznie odbył się festiwal o nazwie Metalfest, ale to był zupełnie inny festiwal innego typu, taki open air z namiotami. I nie grało tam Morbid Angel.

"No właśnie to jest dla mnie dziwne akurat, bo przy Slayerze albo Kreatorze to sobie można co najwyżej fajka w spokoju wyjarać " Na szczęście nie palę, bo zrozumiałam jaki to debilizm. I jeśli utwory Kreatora i Slayera nie pobudzają cię, to ty jesteś dziwna. Może próbujesz przedstawić się, jaka to ty twarda nie jesteś, bo ciężka muzyka nie robi na tobie wrażenia, nie wiem. Większośc fanów tych zespołów ma o tym inne zdanie, co widać po zachowaniu na koncertach i ogólnym podejściu do tych zespołów :)

Gość gosciówa
"Dziwne, w Krakowie koncertów metalowych jest kilka w tygodniu i jest na nich sporo młodych ludzi, młodych metali" No podaj mi metalowy zespół, który tam gra :D I które stare zespoły wspierają. Wszystko w Twojej wypowiedzi się rozbija o "młodych" właśnie. Niestety, ale jakoś nie da się do nich dotrzeć. Choćby na głowie człowiek stanął. A przekazać się kulturę stara. Widocznie nasz duch juz umarł, a teraz żyjecie new metalem i innymi takimi. Kapele zawsze nowe się tworzyły, ale pokaż mi jedną chociaż, która się ostatnio wybiła?

"Sama myśleć potrafisz, więc powinnaś wiedzieć o co w tym chodzi wszystkim. No przecież wiem o co chodzi - o dobrą zabawe i o dobrą cieżką muzykę. Ciekawi mnie jedynie, o co według ciebie w tym chodzi, skoro nawet zespoły będące synonimem muzycznej agresji, jak Slayer, starasz się z jakiegoś powodu przedstawić jako ostoję spokoju, a przeciwne zdanie uważasz za nie rozumienie tej muzyki.

Gość gosciówa
Kreator i Slayer to akurat ciężka muza nie jest. To takie heavy zwykłe, ja akurat zawsze deathu i blacka słuchałam. To co się dziwisz, że przy nich co najwyżej faja mogę wyjarać? :D Weź taki riff Traya chociażby, albo perkusje Peta i porównaj. No cóż, o gustach się nie dyskutuje. Posłuchać posłucham, bo czemu nie? Szczególnie, że kumple lubią ;) Ale, żebym miała przy nich szaleć, to jakoś tego nie widzę ;)

Gość gosciówa
Właśnie Slayer synonimem muzycznej agresji dla mnie nie jest ;) No, ale mniejsza, bo my tu gadu gadu a autor nam uciekł :D

Gość gość
Gościówo, wiem że nie powinno się pytać kobiet o wiek, więc spytam o rok urodzenia. Ja tam żyję kapelami z lat 80. i początku 90. bo później faktycznie to przestało się generalnie rozwijać i zaczęła się fala wtórniactwa, z nielicznymi wyjątkami. Wystarczy np. posłuchać jak grała Sepultura do "Beneatch The Remains" lub góra "Arise" a jak później. Kreator po "Coma of Souls" odszedł od Thrashu a "Endorama", szkoda gadać. Wszystko złagodniało. Myślisz że nie znam weteranów którzy zaczynali w latach 80. jako nastolaki ? Znam sporo, dzisiaj wyglądają "normalnie" ale nikt mnie nie zrugał za otwarte metalowcowanie.

"No podaj mi metalowy zespół, który tam gra :D " Skoro aż tak bardzo zaskakuje cie fakt koncertów metalowych w dużym mieście, że aż każesz mi wymienić tylko jeden zespół i ze zdziwienia dodajesz emotke ":D" to najwidocznie nie masz kontaktu z tym metalowym światkiem od 100 lat i od tak dawna na żadne koncerty nie chodzisz. rozpiska najbliższych koncertów metalowych w Krakowie, pomijając te garażowe: 20 października - Delain, klub Kwadrat 21 października -Cień; Hate Them All; Infected Mind; Serpent Seed klub Kawiarnia Naukowa . 27 października Suicidal Angels; Skull Fist; Evil Invaders - Klub Zaścianek 30 października - Angelcorpse; Voidhanger; Stillborn; Ragehammer I tak jest lipa, ostatnio też w jednym temacie podawałam rozpiske najbliższych koncertów i było lepiej: 28 września Equilibrum i Heidevolk 1 października Obscure Sphinx 6 października Katatonia, 7 Października Behemoth i Batushka Na przełomie września/października jak widać było lepiej, więcej znanych zespołow zawitało do grodu Kraka :) I co, zdziwiona, że w dużych miastach koncerty metalowe odbywają się w zasadzie bez przerwy?

Gość gosciówa
Nom, Nergal to się wszędzie wciśnie :D Pwiedzmy, że jeden Behemoth jest znany ;) Jakaś Ty i naiwna, naprawdę :D A w małych miastach znane grają :D

"Widocznie nasz duch juz umarł, a teraz żyjecie new metalem i innymi takimi. No ale dlaczego młodzi metale mieliby słucha martwej od lat muzyki jaką jest nu metal, a nie tego co teraz w środowisku metalowym modne, czyli atmospheric black metalu, lub nowej fali thrashu? Masz świadomosć, że od 1999 roku, na którym metalnie się zatrzymałaś, dużo się zmieniło? "Kreator i Slayer to akurat ciężka muza nie jest. To takie heavy zwykłe," Jeśli ostry thrash metal to dla ciebie "takie heavy zwykłe", to albo nigdy tych zespołów nie przesłuchałaś, albo kompletnie się nie znasz na metalu, i próbujesz zgrywać znawczynie, do czego jestem coraz bardziej przekonana.

Gość gość
A Thrash, zwłaszcza niemiecki (Sodom albo Destruction np. ) na większy p*********l niż większość deathu i blacku z lat 90. Może nie jest tak ciężko, ale jest dużo bardziej chaotycznie i obskurnie. Dlatego dla mnie np. "Reign in Blood" Slayera albo "Pleasure To Kill" Kreatora to totalne rozp*****le. Death Metal też lubię np. Death, Morbidów, Autopsy, Obituary, Cannibal Corpse, Necrophagia. Black raczej typu Venom, Bathory, Celtic Frost.

Gość gosciówa
Mizantropia ja wiem co gdzie gra. A takie Christ Agony kojarzysz? Ja tylko mówię, że stare kapele byle gdzie nie zagrają, bo i po co?

"Pwiedzmy, że jeden Behemoth jest znany" Nie tylko. Z tych zespołów, które wymieniłam, bardzo znane w środowisku metalowym są te: Suicidal Angels - jeden z najpopularniejszych zespołów nowej fali thrashu. Katatonia - to już bez komentarza nawet Equilibrum - jeden z bardziej znanych zespołów folk metalowych, tak jak Heidevolk Batushka - jeden z najpopularniejszych zespołów polskiego black metalu, innowacyjne połączenie blacku z muzyką cerkiewną. Obscure Sphinx - też jeden z najpopularniejszych zespołów na polskiej scenie. Jeżeli z wszystkich zespołów, jakie wymieniłam, znasz tylko Behemotha, to w sumie brak mi słów. "Jakaś Ty i naiwna, naprawdę" Nie widze związku między moją znajomością polskiej sceny, a naiwnością.

Gość gosciówa
Jak dla was Kreator i Slayer to jedynie metal to co ja mam mówić? Nie wiem, jakieś Morbid Angel? Dark Throne? Helheim? Może Satyricon chociaż? Marduk? Impaled Nazarene? Fakt, zatrzymałam się na 1999, szczególnie, że wszyscy któych słucham dalej grają ;) Może Moonspell stary? Chociaż nowe mi się nie podobają akurat. Albo Samael? Nie wiem, wymieniać, czy jak :D

Gość gość
Kwestia gustu, nie lubię nowej fali thrashu bo mam wrażenie że tylko kopiują kapele z bay area i wszyscy brzmią tak samo. Za Atmospheric black metalem też nie przepadam ( dawno temu czytałem takiego zina "Atmospheric") ja od początku zatrzymałem się metalnie na latach 80. i mniej-więcej na 1990 r. kończy się dla mnie dobry metal. Słucham wczesnych płyt wymienianych w poprzednich wpisach kapel.

Gość gosciówa
Katatonia się dawno skończyła akurat, a o reszcie nie chce mnie się dyskutować. Bo i po co?

Gość gosciówa
czemu się kobiet o wiek nie powinno pytać? 34 lata mam ;) Zagubiłam Cię w meandrach Mizantropii :D

"A takie Christ Agony kojarzysz?" Ciężko nie kojarzyć pionierów polskiego blacku 🖐️ "Ja tylko mówię, że stare kapele byle gdzie nie zagrają, bo i po co?" No przecież stare kapele grają też. Nie wiem o co ci chodzi 🖐️ Co do Christ Agony to aż sprawdziłam w internecie ostatnią trasę, z marca 2016: 18.03 - Warszawa, "VooDoo" (+ Morthus) 19.03 - Chorzów, "Red & Black" (+ Ragehammer) 20.03 - Częstochowa, "Teatr From Poland" (+ Morthus) 21.03 - Wrocław, "Firlej" (+ Antiflesh) 22.03 - Poznań, "U Bazyla" (+ Above Aurora) 23.03 - Łódź, "Stereo Krogs" (+ Hybris) 24.03 - Lublin, "Graffiti" (+ Nuclear Holocaust) 25.03 - Rzeszów, "Vinyl" (+ Nuclear Holocaust) 26.03 - Bielsko-Biała, "Rude Boy Club" (+ Heretique)

Gość gosciówa
Ee tam, dobry metal do 2005 dociąga ;) Chociaż racja, że później własny ogon zaczęli zjadać i prześcigać się kto szybciej i kto bardziej. Autorze Satyricona mam nadzieję znasz? To możesz sobie Satyra na wokalu w Isengard posłuchać np ;) Kto by pomyślał, że to tak śpiewać potrafi :D

Gość gosciówa
To by się Cezar zdziwił, że pionierem polskiego blacku jest :D Normalnie muszę mu to powiedzieć :D To Peter pewnie pionierem polskiego deathu? :D A Saimona to w ogóle nie wiadomo gdzie wrzucić. Że o takim Mauserze nie wspomnę nawet :D

Gość gość
Uwielbiam "Altars of Madness" Morbidów, pierwsze dwie płyty Sarcofago, Holocausto, "Deathcrush" Mayhemu. Ale przede wszystkim prawdziwy Thrash z lat 80. przeważa, próbowałem się przekonać do Deathu i skandynawskiego Blacku z 90. ale dla mnie to za słabe generalnie. Po 2000 r. raczej wszystko odpada. Jak masz 34. to jesteś rocznik 82 i pewnie zaczynałaś w połowie lat 90. jeśli nie interesowałaś się podstarzałymi wówczas kapelami thrash to nic dziwnego że nie wiesz jak agresywna to muzyka.

Gość gosciówa
Dla mnie po prostu Slayer i Kreator są słabi (co mi kumple na każdym kroku wypominają ;)) W sumie to zaczynałam od Kata wtedy chyba ;) To już stary Kat np "666" jest bardziej agresywny niż taki Kreator.

Gość gość
Kiedyś terminu black metal używano tylko ze względu na satanistyczne teksty i otoczkę a nie styl grania. Black metal to był np. Venom, Mercyful Fate, Bathory, wczesny Sodom, Celtic Frost. Pionierem polskiego black metalu jest KAT, "666" to pierwsza polska płyta black metalowa. Vader nie zapoczątkował death metalu w Polsce, pierwszy był Imperator z Łodzi.

Gość gosciówa
A co masz na myśli mówiąc skandynawski black? Bo tam multum kapel jest, których pewnie nawet nie znasz ;)

Gość gość
Najwyraźniej Slayer I Kreator Ci się nie podoba po prostu, a co powiesz na takie zespoły jak Exodus, Sacred Reich, Razor, Voivod, Destruction, Assassin, Exumer ?

Gość gosciówa
Mizantropia gotowa stwierdzić, że Vader death zapoczątkował, tak samo jak Chriści black :D Kojarzysz taką kapelę Ghost? Ja bym ich jako polskich pionierów deathu stawiała.