Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy serio na cmentarzu trzeba sciągac czapke?ktora z was wie?

Polecane posty

Gość gość

bylismy na cmentarzu w rodzinnej wiosce męza i dzis moj maz dostal opieprz od swej ciotki ,żeby sciagnal czapke na cmentarzu bo nie wypada..zimno bylo jak cholera i maz chory wiec nie sciagnal..najdziwniejsze bylo to ,że faktycznie nikogo nie bylo w czapce na tym cmentarzu

Gość gość
Zarówno w kościele jak i na cmentarzu mężczyzna powinien ściągnąć czapkę, kobieta nie musi...

Gość gość
nawet jak jest chory??moj maz ma zatoki chore a na cmentarzu byl straszny wiatr ..nie mial zamiaru potem sie przeziębić bardziej.

Gość gość
Nigdy nie słyszałam o tym, żeby mężczyźni ściągali czapki na cmentarzu. Mój mąż chodził w czapce, widziałam też wielu innych mężczyzn w czapce

Gość gość
Tak, powinno się. Jeśli jest naprawdę zimno to chociaż na czas Podniesienia i podczas modlitwy przy grobach.

Gość gość
Ostatnio byłam na pogrzebie i ksiądz miał ubraną czapkę (tą taką czarną kwadratową z pomponikiem, chyba się biret nazywa).

Gość gośćdulszczyzna
całe życie słuchacie innych a mnie mdli...niewolnicy,chory pomysł by zdejmować czapke w wiatr przy zatokach,powiedz ciotce żeby włożyła głowę do pralki i odwirowała sobie to może zmądrzeje dulska ,nie trawie dulskich ciot ,zatoki wystarczy kilka minut i zdychasz

Gość gość
Na cmentarz mężczyzna może wejść w czapce, ale w czasie modlitwy przy grobie powinien ją zdjąć.

Gość gość
gość dziś Po pierwsze czapki nie można ubrać, można ją tylko włożyć. A po drugie: biret jest nakryciem głowy liturgicznym i jego noszenie i zdejmowanie podlega określonym zasadom, dość skomplikowanym zresztą: www.now******iturgiczny.pl/2010/02/o-uzywaniu-biretu.html