Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Poroniłam wczoraj.

Polecane posty

Gość gość

Od paru tygodni podejrzewałam, że mogę być w ciąży, wczoraj okres mi się spóźniał już 15 dzień, więc stwierdziłam, że już w domu zrobię test. W autobusie do pracy zaczęło mnie koszmarnie boleć podbrzusze i krzyż, na ogół źle przeżywam okres, ale ten ból był nieporównywalny i zobaczyłam, że spodnie przeciekły mi krwią, wysiadłam na przystanku, jakaś kobieta podbiegła do mnie i zaczęła pytać czy wszystko w porządku, ktoś wezwał karetkę i zabrali mnie na ostry dyżur. W szpitalu miałam robione USG, beta hcg i lekarz potwierdził, że na 100% byłam w ciąży i dziecko już nie żyje. Podali mi tabletkę i dali zastrzyk przeciwbólowy, potem pielęgniarka zaprowadziła mnie do jakiejś sali, gdzie się wykrwawiałam przez następne dwie godziny, zmieniając co 10 minut podpaski. Potem dali kolejną tabletkę i tak spędziłam jakieś 10 godzin od rana. Po wszystkim lekarz dał mi wykład o uważaniu przy kolejnych ciążach i dał skierowanie na konsultację psychologiczną po czym powiedział, że jeśli chcę, to może mnie wypisać, bo czułam się raczej dobrze i krwawienie i bóle miałam jak przy okresie. Wyrzuciłam dzisiaj ten świstek. Mam jeszcze się udać na kolejne badanie krwi, żeby sprawdzić czy spada hcg. Nie wiem teraz co mam myśleć i czuć. Jesteśmy młodzi, ale partner ma stabilną pracę i może jakoś byśmy sobie poradzili. Z drugiej strony to definitywnie nie było planowane, więc nie wiem czy nie stało się lepiej. Według lekarza to prawdopodobnie był 5 tydzień...

Gość gość
Poronienie jest zjawiskiem całkowicie normalnym i naturalnym. Obecnie średnio 90% ciąż kończy się poronieniem. Nie ma w tym nic złego. Wynika to z wad rozwojowych płodu, wynikających z niskiej jakości użytej spermy.

Gość gość
10:43 Nie o to chodzi...

Gość gość
Wszystko jest z tobą w porządku. Jesteś dobrze zbudowana tam na dole, i nie zrobiłaś nic złego. Płód poprostu nie rozwijał się prawidłowo.

Gość gość
Płód wadliwy i nastąpiła selekcja naturalna. Wiele kobiet nawet nie zdaje sobie sprawy że w ciąży było nie raz. Myślą że okres się spóźnił. To normalne.

Gość gość
Nie o to chodzi, czy to normalne czy nie...

Gość gość
No to o co chodzi?

Gość gość
Nie jestem pewna jak się z tym czuć. Dzisiaj wróciłam do pracy (niania), bo nikt mnie nie mógł zastąpić. Czy powinnam przeżyć stratę dziecka czy przejść nad tym do porządku dziennego?

Gość gość
I uważasz, że ludzie z forum to odpowiednie osoby do tego, aby mówić Ci jak masz się zachować, skoro nie są w takiej sytuacji co Ty, tak? :o

Gość gość
Miałam podobną sytuację ale ja niestety czekałam na poronienie i czekałam. Zarodek był na rozwoju około 5 tygodnia ale wszystko stało się parę tygodni później. Oczywiście ciąża była planowana i dziecka bardzo pragnęłam ale mimo wszystko nie przeżyłam strasznie tej straty. Nie myślałam w kategoriach, że straciłam dziecko. Czułam się z tym dziwnie, było mi smutno ale ja podchodzę do życia z dużym rozsądkiem i dystansem i wiem, że tak bywa, ot po prostu. Teraz jestem w drugiej ciąży, w drugim trymestrze. Wszystko jest z nami dobrze, po prostu zarodek miał wady genetyczne. Dopiero jak poroniłam to bliskie i dalsze kobiety z mojego otoczenia zaczęły dzielić się swoimi historiami. Poronień jest naprawdę bardzo dużo.

Gość gość
Pamiętaj że poronione dziecko należy pochować pod progiem domu żeby nie zmieniło się w demona Porońca.

Gość gość
Jeśli czujesz ogromny smutek, to w porządku, jeśli nie czujesz nic i martwisz się tym to się nie martw. Ja, tak jak pisałam wyżej, uroniłam parę łez i to wszystko. Jestem bardzo wrażliwą osobą ale też umiem sobie dużo rzeczy racjonalizować. Tutaj na forum jest dużo kobiet, które poroniły. Straciły ciążę w 6 tygodniu i nie potrafią się pozbierać przez kilka miesięcy, nawet rok. A inne odczekają czas zalecany przez lekarza i od razu starają się o kolejną ciążę. Nie ma reguły. Każdy ma inną wrażliwość. Ja nie krytykuję dziewczyn, które przeżywają i czuję ogromne rozgoryczenie bo mimo, że sama tak nie miałam rozumiem, że ludzie są różni. Nikt Ci nie powie jak masz się czuć. I nikt nie powinien Cię krytykować jeśli nie czujesz nic.

Gość gość
Przeżywaj,wyj nad strzepkami krwi :O

Gość gość
czasami dobrze że jest poronienie bo organizm naturalnie usuwa wadliwy płód, niedorozwinięty wiele ciąż nie dochodzi do skutku np ciąża 5 dniowa lub 2 tygodniowa gdzie zarodek jest usunięty albo zygota nie zagnieździła się w macicy dziwne że tak ciężko przeżyłaś poronienie 5 tyg płodu

Gość gość
Zatrzymałam się przy Twoim tytule. Przykre przeżycie, ale tak widać miało być. Radzę Ci z takimi słowami zamknąć ten rozdział i żyć szczęśliwie. :-)