Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Coraz popularniejsze to imię :o

Polecane posty

Gość gość
Przecież celebryci prześcigają się w nadawaniu tych tradycyjnych imion, że niby są tacy polscy i przywiązani do tradycji. Medytują nad pozbawionym kofeiny latte z odrobiną mleka bez laktozy ze Starbucksa, a w międzyczasie ich malutki Tadeusz ubrany w bio ciuszki studiuje psychologiczne czasopisma śmiejąc się, że ludzie leczący kompleksy nadają swoim dzieciom imiona typu Dżesika :D hipokryzja level hard

Gość gość
nazwac dziecko Helena na czesc Heleny Trojanskiej - jednego z bardziej znanych k*******now, BRAWO smiech.gif hahahahaha x Pewnie znałaś osobiście rzeczoną Helenę ? Może naucz się czytać ze zrozumieniem najpierw , zanim się wypowiesz , bo nie chodzi o nazywanie dziecka "na cześć " kogoś tylko o skojarzenie , a z kim kojarzy ci się Mia ? Z podstarzałą byłą żoną pewnego amerykańskiego reżysera który koniec końców porzucił swoją Miję dla adoptowanej wspólnie córki z Korei ???

Gość gość
Patroni Heleny Św. Helena – właściwie Flavia Julia Augusta, cesarzowa, żona Konstancjusza, matka Konstantyna Wielkiego, nawrócona przez niego na chrześcijaństwo i ogłoszona cesarzową. Znana z uczynków miłosierdzia. Św. Helena Dziewica – Pozostało mało danych o jej życiu we Francji. Św. Helena (Elin) Szwedzka – pobożna filantropka, która padła ofiarą zemsty rodzinnej w 1164 r. x Helena – imię żeńskie pochodzenia greckiego. Wywodzi się od słowa Ἑλένη oznaczającego „blask Księżyca”. W Polsce po raz pierwszy imię to odnotowano w 1272. Helena imieniny obchodzi: 2 marca, 11 kwietnia, 23 kwietnia, 22 maja, 31 lipca, 13 sierpnia, 18 sierpnia i 4 listopada. Na liście najpopularniejszych polskich imion Helena zajmuje 22 miejsce. Zdrobnienie: Lena, obecnie nadawane także jako samodzielne imię.

Gość gość
21.56 Kasiu ..:D Kaśka -nie ładnie ? :P Wydoroślejesz zmądrzejesz ...I mamę będziesz po rekach calowała za to ze jesteś Katarzyna a nie Nikola :D czy inna za przeproszeniem.. Mia :O

Gość gość
Rada Języka Polskiego Radę spytano o to, czy można nadać córce obywateli polskich imię Mia, według korespondenta – imię hebrajskie, znaczące w jidysz ‘ta, która wychowuje’. Pytający dodał, że do tradycji rodzinnej jego żony należy nadawanie hebrajskich imion, które podkreślają związki rodziny z kulturą hebrajską. Odpowiedzi udzieliła sekretarz Rady: Mia to szwedzkie i duńskie zdrobnienie imienia Maria. W dostępnych mi źródłach nie znalazłam informacji o hebrajskim pochodzeniu tego imienia. Imię Mia, choć wyraźnie wskazuje na płeć dziecka, nie jest obraźliwe ani równoznaczne z nazwą geograficzną czy pospolitą, to jest trudne do zaakceptowania jako imię należące do języka polskiego, ponieważ ma kłopotliwą wymowę. Zawiera bowiem połączenie miękkiego m (mi) oraz a, które w polszczyźnie wymawia się jako dwa dźwięki – tak jak np. w słowach chemia, anemia. W języku angielskim zaś, w którym jest ono często spotykane, wymawia się je jako mi-j-a – a więc niezgodnie z polską fonetyką. Pańska córka mogłaby więc w przyszłości być narażona na kłopoty – jeśli będzie chciała wymawiać swe imię zgodnie z zasadami języka angielskiego (co nie byłoby wskazane, bo przecież na gruncie polszczyzny imiona są wymawiane po polsku, nie po angielsku; Dawid w naszym języku jest „Dawidem”, a nie „Dejwidem”, Maria jest „Marią”, a nie „Mariją”), może się spotkać z jego błędnym, lecz zgodnym z wymową, zapisem Mija. Jeśli zaś – co byłoby najbardziej właściwe – jej imię byłoby wymawiane zgodnie z polskimi normami, czyli dwugłoskowo (mi-a), może stać się obiektem żartów, ze względu na podobieństwo tej dziwnej formy do dźwięków wydawanych przez koty – Mia – miau). Rada Języka Polskiego – jako instytucja opiniodawczo-doradcza w zakresie używania języka polskiego – nie wydaje zezwoleń na używanie jakichkolwiek form językowych, zakazów czy nakazów. Naszym zadaniem jest jedynie wyrażanie opinii m.in. o nietypowych imionach. Imię Mia niewątpliwie takie jest. Może ono przysporzyć kłopotów swej nosicielce, jednak – jeśli są Państwo przekonani, że nosząc to imię, córka silniej wpisze się w tradycję rodzinną, to uważam, że nie ma powodu, by urząd stanu cywilnego odmówił jego rejestracji. 2003 r.

Gość gość
jezu jak mozna dziecko Helena nazwac :O masakra

Gość gość
Mia Farrow, właśc. Maria de Lourdes Villiers-Farrow (ur. 9 lutego 1945 w Los Angeles) – amerykańska aktorka.Miała dwóch mężów, z których pierwszym był Frank Sinatra, a drugim Andre Previn. Jej trzecim życiowym partnerem był Woody Allen, z którym rozstała się w atmosferze skandalu, po tym jak odkryła jego romans z jej adoptowaną córką z drugiego małżeństwa.Wychowała kilkanaścioro dzieci (m.in. Ronan Farrow), w większości adoptowanych. 17 czerwca 2009 stracił życie Patrick Farrow, brat aktorki. Okoliczności jego śmierci budzą wątpliwości śledczych. Ciało Patricka Farrowa zostało znalezione w jego galerii w Castleton, w stanie Vermont (USA).

Gość gość
jezu jak można dziecko Mija nazwać :-O masakra i patologia :-O:-O:-O

Gość gość
Okropieństwo :O

Gość gość
Ślicznie imię, naprawdę :) jedno z nielicznych zagranicznych, które rozważałabym dla swojej córki.

Gość gość
Helena Majdaniec - znana z tego, że dawała d**y komu popadnie i wracała do domu na rauszu doprowadzając do wściekłości sąsiadów

Gość gość
Ale tu patologiczne sucze siedzą , nawet nie wiedzą że Mia to skrót imienia tak jak lena , powalone niedouki :-D:-D:-D:-P

Gość gość
Straszne to za mało powiedziane ...Chyba zwolenniczki nie wiedzą jak koszmarnie odmienia się przez przypadki :(

Gość gość
Bardzo ładne imię. Dajcie se siana z tą patologią, wystarczy popracować trochę w MOPSIE czy innym i widać już że typowa patola tak jak celebrytki załapała tradycyjny flow i nazywa dzieciaki Henryk, Franciszek, Antoni czy inna Jadwiga

Gość gość
Nonsens ,bo pracuję w MOPSie i wśród patologii niepodzielnie króluje Nikola ,Brajan , Dżastin , Dżessika , Julki też się zdarzają i teraz małe Mije :-D Myślę że Mia (Mija) będzie takim synonimem patologii jak do całkiem niedawna Nikola

Gość gość
Nonsens ,bo pracuję w MOPSie i wśród patologii niepodzielnie króluje Nikola ,Brajan , Dżastin , Dżessika , Julki też się zdarzają i teraz małe Mije smiech.gif Myślę że Mia (Mija) będzie takim synonimem patologii jak do całkiem niedawna Nikola x gdzie w tym MOPSIE pracujesz? Ja w wawie (dla Pragi Poludnie) i wsrod calej masy dzieci jest od cholery takich noszacych zupelnie zwykle imiona, raz na jakis czas trafi sie wlasnie taka Dzesika (i dlatego zapada w pamiec), ale generalnie juz od ponad 2 lat widze ze powtarzaja sie imiona Kacper, Adrian, Klaudia, Wiktoria, a teraz zaczelo sie pojawiac sporo Franciszko, Antkow i Zosiek

Gość Pani górska
Mia dla Polki się nie nadaje, bo spolszczone wymawiałoby się "mja". :D I tak też będę nazywać każdą córeczkę piertolniętej mamsui, która myśli, że nadając fikuśne imię zasymiluje się z bogatszym krajem. :D

Moja znajoma ma córkę-czteroletnią, o tym imieniu. Dziewczyna fajna, córka fajna, samo imie mnie nie razi. Choc nie jest w moim guscie. Wolę Mię niż Nicolę czy inne

Helena Majdaniec uczyla moja mame grać na fortepianie, poważnie ;) co lepsze, moja siostra ma na imię Helena, tak jak i obie moj***abcie.

Gość gość
Mija żmija , Mija wskocz na kija :-D:-D:-D już słyszę te wołania na Ślunsku :-D

Gość gość
oni są cudowni!!!mhmmmm www.sexy-kamerki.xweb24.pl/l/3/ona

Gość gość
. Nawiasem mowiac nadawanie dziecku imienia kierujac sie tym, ze jakas postac literacka tak sie zwala nie rozni sie niczym od nadawania imienia gwiazdki serialu. x Niczym? Próbujesz porównywać literaturę z małowartościową twórczością serialową z tv?

Gość gość
gość wczoraj Mija żmija , Mija wskocz na kija smiech.gifsmiech.gifsmiech.gif już słyszę te wołania na Ślunsku x Na Śląsku? No dokładnie w ten sposób będą wołać ludzie z twojej wsi, mieszkający na Śląsku. Ślonzok by zawołoł- Mia szlanga skokej na laga. Ale jakoś się to dziołuszko w kontekście dokuczenia z powodu imienia, nie klei.

Gość gość
Czyta sie Mija a nie Mea... Prawidłowo z języka hiszpanskiego jest Mija.

Gość gość
Mia Colucci, kto ogladal Rebelde pare lat temu wie o kim mowie :)

Gość gość
Helena, Aniela to piękne polskie imiona. Za jakiś czas babcine beda Kaśki, Olki i Anki. Moim zdaniem nazwanie córki Helena jest ok ale Nikola cos na wzor pseudo amerykanski albo Roksana jest zalosne. Cos jakby sprobowac byc swiatowym na sile. To juz lepiej dac na imie Nicole z poprawna pisownia, Nikola jest wsiowe.

Gość gość
rany, a ja psa nazwałam Mija.... jak żyć >:)

Gość gość
Jak Nikola jest wsiowe to nasz naród to jedna wielka wieś patrząc na to, jak wysoko jest w rankingu. Nie porównuj Nikoli z Roksaną - ta druga nigdy nie była popularna, podobnie jak te wszystkie Dżesiki

Gość gość
Mija żmija , Mija wskocz na kija smiech.gifsmiech.gifsmiech.gif już słyszę te wołania na Ślunsku smiech.gif x jak Ania do ********* Aniela-mela, Helena - srelena, co?

Gość gość
Kurczę ,a moje dwa białe chomiki nazywają się Mia i Nicola :-)