Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko czy doktorat?

Polecane posty

Gość gość

Sytuacja wyglada tak: jestem po studiach, mam męża, dobrą pracę, mieszkanie nieobciążone kredytem, które dostaliśmy od moich rodziców i teściów. Mój mąż pragnie dziecka, rodzice też już upominają się o wnuka, bo oboje jesteśmy jedynakami. Trzydziestka zbliża się coraz większych krokami. Bardzo chciałabym założyć rodzinę, ale z drugiej strony czuję duży niedosyt związany z wykształceniem. Zawsze marzyłam o tytule doktora i chciałabym jeszcze się kształcić i rozwijać. Tylko że to zajmie kolejne trzy lata... A wtedy o dziecko coraz trudniej.

Gość gość
dziecko a doktorat podczas wychowawczego :) ja tak zrobiłam i się udało. przewód doktorski otworzyłam jak syn miał 2 lata :) do pracy wróciłam jak miał 6... już jako Pani dr :) jeśli tylko możesz sobie pozwolić na dłuższą przerwę w pracy,to polecam taka opcję.

Gość gość
Można połączyć jedno z drugim- wystarczy chcieć

Gość gość
odpowiedz sobie napytanie, co w przyszłości da Ci wiekszą życiową satysfakcję. dziecko, czy dwie literki przed nazwiskiem i kilka publikacji. A poważniej? Jedno drugiego nie wyklucza. Zacznij doktorat, zajdziesz ciążę, pójdziesz na L4, bedziesz miała dużo czasu na doktorat, a później posiedzisz z dzieckiem i dokończysz.

Gość gość
a co za problem zrobic jedno i drugie?

Doktorat trwa 4, nie 3. Ja najpierw zrobiłam doktorat, a dopiero po kilku latach zaszłam w ciążę.

Gość gość
Już przyszły młodociane wpadkowiczki, które zajechały sobie młodość i referują, że to nie problem mieć jedno i drugie hahaha jasne "wszystko się da i kwestia organizacji, wystarczy chcieć". Jak zwykle te wasze mundrości idealnych pań domu, matek, pracownic i studentek w jednym - normalnie baby roboty i jeszcze powiedzcie, że wszystko same ogarnęłyście. Pamiętaj autorko, że dziecko może być chorowite, płaczliwe, marudne z natury i zastanów się czy będzie ci miał kto pomóc w razie różnych tarapatów. Pamiętaj też, że dziecko to nie ma być maskotka na uciechę dla rodziców "bo się domagają" tylko twoja świadoma decyzja z którą ty będziesz musiała sobie poradzić.

Gość gość
gość dziś Można połączyć jedno z drugim- wystarczy chcieć xxx gość dziś a co za problem zrobic jedno i drugie? x Tak?? a która z was ma doktorat i w ten sposób go robiła? bo pierdzielić i bajki pisać na kafe to wy wszystkie potraficie.

Gość gość
Ja robiłam doktorat (medycyna), do tego urodziłam bliźniaki ;) więc można to połączyć, ale fakt jest taki, że przez te kilka lat byłam tylko i wyłącznie na utrzymaniu mojego faceta.

Gość gość
doktory od pieluch i kaszek, ja pieprzę

Gość gość
a później czym większe wykształcenie tym większy głąb, mam takie w pracy, dr a tępak jak cholera

Gość gość
Jeśli masz wątpliwości, co do dzieciaka, to już masz odpowiedź. Nie rób.

Gość gość
Jestem na 2 roku dr na uczelni medycznej.mam synkw ktory ma 3,5 roku chodzi do przepszkola ja do trlego pracuje na 3/4 etatu jest cholernie ciezko bo zycie poukladalo sie tak ze ojciec dziecka nas zostawil. Owszem widzi sie z malym na dwa weekendy w mc. Szkoda mi.przerwac nauki gdyby nie.pomoc moich rodzicow nigdy bym sama nie dala rady z synem. Czesto nir spie po nocach i cos pisze. Z kasa krucho ale starwm sir jakos isc do.przodu

Gość gość
Jeśli chcesz robić ten doktorat w Polsce to sobie nie wyobrażam. Ja robiłam zagranicą, dziecko miałam potem, ale jakbym chciała, to jedno i drugie bym pogodziła dosyć łatwo. Dlaczego? Ano dlatego, że w normalnych krajach pracę nad doktoratem traktuje się jak normalną pracę zarobkową, to ona jest wynagradzana i jest jedynym obowiązkiem doktoranta. A w pl doktorat jest sprawą poboczną. Plus u mnie są rozwinięte żłobki, przedszkola, nianie dofinansowywane przez państwo. Więc zachęcam: jak tylko możesz to rób jedno i drugie, ale NIE W POLSCE!!!

Gość gość
Zrob sobie spokojnie doktorat najpierw a po trzydziestce bedzie czas na dziecko.

Gość gość
jakby tak czlowiek byl jasnowidzem.niektore poswiecily prace/nauke dla dziecka ktore potem wysmiewalo ze matka jest tylko sprzataczka i jak skonczyly 18 lat wyszly z domu i tyle sie je widzialo.a inteligentna kobieta z potencjalem zmarnowala swoje mozliwosci

Gość gość
Jeżeli marzysz o doktoracie to zacznij od razu,najwyżej jak będziesz gootwa na dziecko będziesz próbować łączyć za rok czy dwa. Na pewno nie warto zawieszac marzeń a rozpocząć przy maluchu będzie ciężko. Jeżeli pragnienie dziecka bedzie bardzo silne to urodzisz w trakcie nauki... Rob tak jak Ty chcesz, nie żyj upomnieniami rodziców, bo to Ty później będziesz się dzieckiem zajmować.

Gość gość
Ja bym nie robila jednego i drugiego. Mam 2 miesieczne dziecko i obiecalam sobie ze jak sie urodzi to bede sie przygotowywac do matury w maju i co? Jeszcze zadnej ksiazki ani zeszytu w rece nie mialam bo albo poswiecam czas dziecku a jak mam czas to musze troche ogarnac a potem to juz mi sie zwyczajnie nie chce. Nie, nie mam 18 lat, robie liceum zaocznie

Gość gość
Dziecko czy niedosyt PRÓŻNOŚCI -tak powinien być temat :D:D:D:D :P Czy od braku doktoratu coś ci ubędzie / Czy pozbawi cie pracy /dochodu ? Zablokuje (brak) awans ?

Gość gość
00:03 "Niedosyt próżności" :D No tak kiedy w grę wchodzi myśl o dziecku wszystkie inne pragnienia stają się złeeeeem! Wszelkie ambicje czy marzenia to próżność zatem trzeba je złośliwie wyśmiać i skrytykować :D :D :D Nie ważne czy coś jej ubędzie i czy będzie zarabiać mniej czy nie dostanie awansu. Skoro jej marzeniem jest doktorat i wszelkie związane z nim bonusy to ma prawo się realizować, nie ma w tym nic złego. Nie każdemu macica przesłania cały świat i determinuje jego życie kosztem marzeń. Jeden pragnie tego dziecka szybciej, a drugi trochę później i niech to do was dotrze sfrustrowane baby, że tonie koniec świata.

Gość gość
Kończyłam budownictwo na pilibudzie jak córka sie urodziłą byłam na 3cim roku. Wiec studia trudne plus pracowałam. a mąż zaocznie robił podyplomówke i jeszcze piersia karmiłam pół roku. I nie było mi jakoś specjalnie ciężko. Moja córeczka była bardzo grzeczna-moze dzieki temu wszystko mogłam zrobic. Spała ładnie-w nocy 2 pobudki na karmienie sen od 20/6rano w dzien najpierw 3x2h potem 2x2,5h aż w reszcie od 14 miesiaca spi mi 3h w dzień aż do dziś a ma 3latka i miesiąc:) (teraz od 3 miesiecy w przedszkolu spi 2-2,5 bo tam jest leżakowanie) ale weekendami 3h. Ale u sąsiadów-2,5latek burdel robi w 10 minut jakiego moja z tydzien nie zrobi nie spi w dzien juz rok a w nocy zawsze sie budził pic/siku/nie che spac/jesc /mamo pospiewaj itp.