Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

grzyb wokół okna i drzwi balkonowych pomocy! nie mam już siły...

Polecane posty

Gość gość

Ciągle mokre okna i ściekająca woda po ścianie koło balkonu i w rogu robi się czarny grzyb :/ ktoś ma na to sposób??? Mieszkanie po remoncie a tu codziennie to samo! Tylko latem spokój...

Gość gość
Może nie wietrzysz ?

Gość gość
Znak, że jest źle zrobiona izolacja przy balkonie

Gość gość
grzyb można potraktować specjalnym środkiem albo wybielaczem co do powstawania może faktycznie problem jest w balkonie przeważnie winne jest temu okapnik jak jest zły to woda podchodzi pod balkon i jest grzyb w domu

Gość gość
grzyb jest w murze, bez zdarcia tynków, odgrzybienia i zrobienia profesjonalnej izolacji nic nie zrobisz, będzie wracać jak bumerang, póki co zmywaj domestosem, chlorem, octem i wietrz jak najczęściej

Gość gość
dziś Może nie wietrzysz ? Xxx Właśnie wietrze zawsze rano 15min i popołudniu też 20min... Planuje kupić pochłaniacz wilgoci... Jak można naprawić ten okapnik bo wymiana okien jest na razie nie możliwe...problem mokrych okien jest w całym domu ale grzyb-pleśń tylko w pokoju gdzie jest balkon

Gość gość
A jaki preparat jest najlepszy i nie śmierdzi??

Gość gość
wszystko śmierdzi, ale lepszy smród niż choroby których się nabawisz żyjąc z grzybem

Gość gość
pki gdy latem naprawisz izolację to w ramie górnej okna wywierć trzy mikro otworki nawiewniki. nie oziębiają mieszkania no może o 0.5 stopnia przy mrozach , a wciąż wymieniają cyrku7lują powietrze. zrób to u fachowca ok. 15 zł kosztuje nawietrznik. z 20 z założeniem.

Gość gość
Ja używam środka pufas, chyba tak się nazywa, kosztuje jakieś 20-25 zł. Musisz przy nim dużo wietrzyć, bo śmierdzi chlorem, i uważać na dzieci/zwierzęta. U mnie też się grzyb pojawia, ponieważ mieszkam na parterze od strony północnej, jest chłodno i wilgotno non stop :/ A i trzeba też uważać na powierzchnię, bo np. moja pomalowana na zielono ściana w miejscu spryskania tym pufasem zrobiła się szarożółta

Gość gość
Mam pytanie. Czy pranie suszysz w mieszkaniu?

Gość gość
To ja od pufasa :) Ja suszę, gdyż nie mam absolutnie innego miejsca o tej porze roku, w dodatku mam mikromieszkanie. Faktycznie ma to wpływ na grzyb, wietrzenie trochę pomaga, no ale co zrobić, przecież nie można przestać prać

Gość gość
Grzyb robi sie od suszenia prania. Potrzebny pochlaniacz wilgoci.

Gość gość
Też tak miałam. Kupiliśmy higrometr I okazało się, że wilgotność jest za duża. Kupiłam osuszacz powietrza ale wtedy odkryłam, że wietrzenie o wiele szybciej zmniejsza wilgotność. Teraz cały czas kontroluję tą wilgotność I jak jest za wysoka to wietrzę I jest dobrze. Wietrzenie 15 minut to może być za mało. Wystarczy, że coś się gotuje albo pranie powiesi I wilgotność bardzo wzrasta. Naprawdę polecam kupić higrometr I pilnować poziomu wilgotności. A wcześniej też miałam grzyb, wodę na oknach I nawet meble pleśniały...

Gość gość
Mam pytanie. Czy pranie suszysz w mieszkaniu? Xx Czasem suszę..2razy w tygodniu i wtedy to już masakra jest :/ Nawet przy uchylnym oknie,one parują...na dole są okna mokre cały dzień ,chyba styka się zimne powietrze z ciepłym czy coś ...jutro pójdę po jakiś preparat tylko mam 2latka w domu i trochę się boję...w kuchni mam taki wywietrznik u góry ale i tak parują .Kurde kiedyś mieszkałam w kamienicy na samej górze i nie było takiego problemu teraz w bloku na 3p. Bez grzania mam 22-23*C i okulary mi parują po wejściu :D

Gość gość
Masz zla wentylacje w domu. Tam gdzie plastiki to musi byc ciagle okno odszczelnione.

Gość gość
Tam gdzie okna plastikowe to tak sie dzieje, musisz wiecej grzać by osuszyc powietrze

Gość gość
A czy pochłaniacze wilgoci takie za max 40zł działają?? Ile takich na mieszkanie 50m2

Gość gość
Ja też mam małe mieszkanie i plastikowe okna ale wietrze kilka razy dziennie i grzejniki cały czas włączone

Gość gość
Zamiast kupować pochłaniacz wilgoci , lepiej kupić elektryczny osuszacz powietrza choćby używany , byle sprawny.Przy tak dużej wilgotności , same pochłaniacze nie poradzą sobie z nią , zwłaszcza , że suszycie pranie. I jak tu już ktoś pisał , to rozszczelnienie plastikowych okien to podstawa w wentylacji.Musi powietrze wejść z zewnątrz aby przez kratkę wentylacyjną mogło wyjść również na zewnątrz , zabierając ze sobą parę wodną i inne zapachy itp.

Gość gość
Moje okna są rozszczelnione i mają takie wywieczniki na górze okna...nic to nie daje:/ osuszacz to koszt 500-600zł narazie odpada. Jak zrobić dobrą wentylacje??