Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ewent CIAZA a wyjazd służbowy

Polecane posty

Gość gość

Od 4 lat pracuje w firmie. Co jakiś czas organizuje szkolenia, na które zawsze się zgadzalysmy - razem z trzema współpracownikami ... zazwyczaj były to wyjazdy od 30 do 50 km. Dziś otrzymałam informacje ze musimy wyjechać na cały tydzień do miejscowości oddalonej o 70 km. Codziennie dojazd i powrót. Przyznaję ze się zdenerwowalam choć zawsze było tak ze polecenie służbowe to polecenie i nie ma ze boli. Jest teraz jedno "ale"... Najprawdopodobniej jestem w ciąży bo dziwnie się czuje a od 5 dni spoznia mi się okres.. W niedziele zrobię test jeśli nie dostane do tego czasu. .. I teraz moje pytanie - czy w razie ciąży mogę przedstawić zaświadczenie od lekarza ze mój stan zdrowia nie pozwala na wyjazd czy coś takiego? Tylko z drugiej strony nie chciałabym tak wcześnie mówić swojemu pracodawcy o tym ze jestem w ciąży. Chce troche popracować jeśli będę dobrze się czuła. Jakie zaświadczenie w którym nie było by wzmianki o ciąży należy przedstawić? A może nic nie przedstawiać tylko powiedzieć ze się nie zgadzam na wyjazd? Pomóżcie...

Gość gość
A dlaczego nie możesz pojechać?? Co stanowi problem ?

Gość gość
Jeśli okaże się że jesteś w ciąży to na twoim miejscu powiedzialabym . Po prostu-jestem w bardzo wczesnej ciąży, obawiam się ze dojazdy źle na nią wpłyną. W tym roku nie pojadę. Koniec. Zaraz się rzucą mamy które pracowały do końca itp. Ja poronilam , myślę że przez pracę właśnie w 7 tc tego się nie zapomina. A ciąża ciąży nierówna .

Gość gość
Dokładnie tak myślę. .. Po prostu chce skorzystać ze swoich przywilejów jeśli jest taka możliwość... Ale pytam co przedstawić ewentualnie pracodawcy? Jak dyskretnie wybrnąć?

Gość gość
To ja pisałam wcześniej- moim zdaniem idź na szczerą rozmowę zpowiedz ze to początek ze masz obawy ale chcesz pracować z tym ze obawiasz się delegacji. I że chciałabyś współpracowników poinformować później bo jeszcze wcześnie i nie chcesz zspeszyc. Ale czujesz się w obowiązku szefa od razu poinformować i liczysz na dyskrecję

Gość gość
Rozumiem ale czy istnieje jakieś zaświadczenie lekarskie ale bez informacji o ciąży? Lub coś takiego?

Gość gość
Ale zaświadczenie o czym? O tym że twój stan zdrowia nie pozwala na delegację? Tego lekarz ci nie da (ewentualnie lekarz medycyny pracy- ale wtedy nie masz prawa pracować). Możesz dać zaświadczenie o ciąży albo zwolnienie lekarskie. Już pierwsze zwalnia cię z konieczności jeżdżenia w delegacje. Albo masz fajnego i normalnego szefa, i wtedy pogadaj z nim po ludzku i wyjaśnij co i jak, albo nie masz fajnego i rzucasz zaświadczeniem a reszta cię nie interesuje. On i tak ma obowiązek zachować dyskrecję. A czemu w ogóle nie chcesz jechać w delegację? Zaświadczenie w razie czego możesz sobie załatwić i dać je szefowi kiedy się źle poczujesz.

Gość gość
Masz racje. Chyba nie będę zalatwiala żadnego zaświadczenia tylko powiem w czym problem. Myślę że mam fajnego szefa wiec może nie będzie tak źle. Choć bardziej po prostu chodziło mi o to żeby na tak wczesnym etapie on o ciąży nie wiedział. Różnie może być. . (Tfu tfu

Gość gość
To nic nie zalatwiaj tylko zadzwoń i powiedz o swoich obawach