Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy można wysterylizować szczękę w ciąży.

Polecane posty

Gość gość

Mam ogromny problem :( Moja labradorka często ucieka z domu i ostatnio zdarzyło jej się to kilka razy. Była po cieczce. Ogólnie ona jest obżartuchem i dość gruba. Myślałam, że znów się spasła, wiadomo, przed zimą. Ostatnio miałam bardzo dużo pracy i jej nie poświęcałam zbyt dużo czasu. A wczoraj zauważyłam, że cały brzuch jej się rusza! Dzwoniłam do weterynarza, ale powiedział, że jest za późno. Jestem załamana. Co ja zrobię z tymi szczeniakami... Szukać innego weta, znajdzie się taki co to zrobi? Miałyście taki problem? Jak go rozwiązać? może lepiej poczekać do porodu i uśpić szczeniaki?

Gość gość
Suczkę miało być w tytule :D

Gość gość
Zaraz zlecą się obronczynie zwierząt hahaha zjedzą cię żywcem :)

Gość gość
Nieźle wyszło z tą szczęka, aż weszłam z ciekawości, ale smutno mi się zrobiło biedne szczeniaczki :(

Gość gość
a dlaczego nie zrobiłaś tego wcześniej skoro pies ci uciekał?

Gość gość
Ach nie miałam czasu, mam ją dopiero 2 miesiące.

Gość gość
Po co tacy nieodpowiedzialni ludzie biorą psy. Skoro wiedziałaś że nie będziesz miała dla niej czasu to po co Ci ona? Zwierzę to nie zabawka. Nie wierzę że przez 2 miesiące nie miałaś ani jednego dnia na to żeby iść do weta na sterylizacje.

Gość gość
No nie miałam, a wzięłam ją, bo inaczej właściciel przywiązałby ją do drzewa.

Gość gość
ja bym juz poczekala, niech urodzi i uspij szczeniaki, zostaw max 2-3, zeby suczka nie miala faz, ale reszte uspij...ich moze byc kilkanascie, nawet nie wiesz co to beda za psy a kundelkow u nas w kraju od cholery. Labradory tez juz siedza w boksach w schroniskach, wiec co dopiero jakies mieszanki....no i koniecznie wysterylizuj suczke.

Gość gość
ja sterylizowalam suke w zaawansowanej ciazy, to tzw sterylizacja aborcyjna. Dobry wet przeprowadzi taki zabieg bez problemu, no ale lepiej to robic gdy to poczatek ciazy....

Gość gość
Zgłaszam to policji. To nie jest sterylizacja! Piszesz, że rusza się brzuch, czyli suka na dniach się oszczeni. Zrób jej coś a dostaniesz 2 lata :D

Gość gość
To może ty weźmiesz te szczeniaki?

Gość gość
Sterylizacja aborcyjna? Mój weterynarz nawet mi o tym nie powiedział.

Gość gość
Druga rzecz, to ponoć teraz weterynarze nie usypiają szczeniaków. Prawda to?

Gość gość
Niestety nie mogę zostawić ani jednego szczeniaka.

Gość gość
Czemu nie możesz?

Gość gość
Hahaha szczękę :D

Gość gość
Ty jestes babo okrutna. Idiotka. Chyba pierwszy raz ktos mi tak tu podniosl cisnienie. Zal ci bylo ze psa do drzewa by przywiazal ale sama chcesz zabic zdrowe szczenieta? Lepiej poszukaj psom dobrego domu, zglos sie do jakiejs fundacji, ludzie maja domy tymczasowe. Oddaj wszystkie, suczke tez, bo nie nadajesz sie do adopcji zwierzaka, jestes nieodpowiedzialna i bezmyslna. Normalny czlowiek bierze odpowiedzialnosc za swoje czyny, ale tobie to widze obce. Nie wystarczy wziac zwierzaka za miske karmy i tyle, przez takich ludzi wlasnie jest pelno bezpanskich psow. Weterynarz nie uspi zdrowych szczeniakow, to jest teraz nielegalne. A ciebie powinien zglosic na policje za to co planujesz zrobic.

Gość gość
Nie oddam suczkę, bo chcemy ją mieć. Chcę tylko pozbyć się nieplanowanej psiej ciąży...Co w tym strasznego?

Gość gość
Serio pytasz? Nawet wet tego nie robi na tym etapie ciazy, skoro pies sie oszczeni na dniach to te szczeniaki sa juz donoszone, zdolne do zycia. A ty sie pytasz czy zabic szczeniaki po urodzeniu - to jest pozbycie sie ciazy? po co chcecie miec psa? Skoro nie planujesz wziac za nia odpowiedzialnosci? Psa sie sterylizuje, dba o niego a nie puszcza samopas przy cieczce a potem wielkie zdziwienie, nie wpadłas na to ze mogla zaciazyc po tym jak ci uciekla? Jakbys zareagowala od razu to moglabys to zalatwic humanitarnie, zapobiec ciąży. Moja znajoma tez sie kiedys obudzila po cieczce... dala psu tabletke antykoncepcyjna rychlo w czas, efekt byl taki ze suczka i tak sie oszczenila, szczeniaki pomarly jeden po drugim, a jakby przezyly to bylyby pewnie chore i kto by je przygarnal? No to wreszcie dala sie przekonac zeby psa wysterylizowac, tylko szkoda psa, one tez maja instynkt i tesknia za dziecmi po porodzie.

Gość gość
Dowiedziałam się u innego weta, że może ją teraz wysterylizować. Jutro ją zawiozę. Ulżyło mi, że pozbędę się problemu, bo teraz to nienajlepszy czas na szczeniaki.

Gość gość
jak najbardziej mozna uspic takie szczeniaki - to tzw slepy miot. Bardzo czesto sie sterylizuje suki w zaawansowanej ciazy i usypia mlode, zostawiajac jednego, dwa w sytuacji, gdy suka zostala dopiero co znaleziona itd. Jak do schroniska trafi suka w zaawansowanej ciazy to tez ja sterylizuja i usypiaja mlode i to wszystko jest jak najbardziej dozwolone prawnie. Niektorzy weterynarze/niektore schroniska maja inna praktyke podyktowana tylko i wylacznie wlasnym sumieniem. Mnie tez ciezko by bylo uspic takie maluszki, pewnie na twoim miejscu poczekalabym az suczka urodzi a potem poszukala domu dla maluchow, ale trzeba miec swiadomosc tego ze pies takiej wielkosci zwykle ma bardzo liczny miot (nawet kilkanascie szczeniat - musisz przez to mocno jej pomagac w wykarmieniu calej grupy, w naturze by wiekszosc zdechla niestety), do tego na tak duze psy nie ma zbyt duzego "zapotrzebowania", ciezko jest znalezc dom ktory po pewnym czasie nie wyrzuci psiaka albo go odda do schroniska... Doedukujcie sie zamiast pisac bzdury.

Gość gość
Ten wet ktorego znalazlas wysterylizuje suczke i uspi te mlode w jej brzuchu, taka aborcja i sterylizacja w jednym...

Gość gość
Moja rodzina też była w takiej sytuacji i udało się bez usypiania szczeniaków to ogarnąć - właściciele dla wszystkich się znaleźli :) Po prostu szkoda, ze ciąża tak zaawansowana :O We wcześniejszej to inaczej, ale jak już się jej brzuch rusza. Ech, marzę kiedy będe mieć w końcu większe lokum i stabilne miejsce zamieszkania to bym przygarnęła jakieś psie znajdy.

Gość gość
Sorry ale nie przesadzajcie. Autorka nie jest zbyt mądra - fakt. O psa trzeba dbać i sterylizować trzeba było od razu. Albo pilnować. Nie zrobiła tego z głupoty, mimo że powinna. Ale nie róbcie tragedii z usypiania psiaków. Równie dobrze autorka mogła tą suczkę przygarnąć jak już była w ciąży, to co wtedy też musiałaby się zająć 10 szczeniaków? Rozumiem, że to są "biedne i niewinne" pieski, ale czasem po prostu nie ma wyjścia. Autorka nie ma jak się nimi zajmować, znalezienie domu dla gromady maluchów to nie lada wyzwanie, nie każdy ma warunki na takie rozwiązanie. Więc co autorka ma zrobić? Oddać do schroniska, gdzie pewnie czeka suczkę ten sam los? Wszystkie takie mądre, ale już widzę jak poświęcacie 2-3 miesiące z Waszego życia na opiekę nad szczeniakami. Rezygnujecie z pracy, z życia, oddajecie połowę mieszkania na potrzeby psów, olewacie własne dzieci, bo szczeniaki ważniejsze. Do tego wydajecie majątek na szczeniaki, bo to szczepienia, leki i pewnie milion innych wydatków. Ale co tam, trzeba się dla piesków poświęcić.

Gość gość
Przykre ale rozwiazanie z sterylka aborcyjna jest najlepsze. Nie sluchaj tych co mowia by zostawic. Moze byc i 8 szczeniat. Zniszcza ci mieszkanie. Niech to będzie dla ciebie lekcja na przyszłość. Lekcja odpowiedzialności.