Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patryk24

Bez spowiedzi a przyjmowanie komunii

Polecane posty

Gość laufhof
Gosciu popieram twe slowa. Mi spowiedz sw.bardzo pomaga i tego kazdemu zycze.:)

Gość laufhof
My w KK nie potepiamy protestantow,choc widzimy gdzie bladza. Skad w nich tyle pychy i nienawisci ????

Gość gość
ksiega przysłów rozdział 20 kto moze powiedziec oczysciłem serce jestem wolny od grzechu ten kto był u ksiedza u spowiedzi 1 Listu św.Pawła do Koryntian : "To jest Ciało moje za was . Czyńcie to na moją pamiątkę! Podobnie, skończywszy wieczerzę, wziął kielich, mówiąc: Ten kielich jest Nowym Przymierzem we Krwi mojej. Czyńcie to, ile razy pić będziecie, na moją pamiątkę! (rozdział 11 w. 24-25). Jezus wyraźnie odwołuje się tu do ofiarnego i przymierzo-twórczego znaczenia Eucharystii.

Gość gość
gdyby to byłby zwykle to nie trzeba było by sie spowiadac nie było cudów i nie muwiłby to jest moje ciało to ja tak muwie w przenosni a tutaj sfilmowany cud Julia Kim - Miracolo eucaristico in Vaticano 2010 2 28 https://www.youtube.com/watch?v=jvIuxc-tNAk

Gość laufhof
,,Lituan dziś Katolicy mówią że trzeba się spowiadać aby nie iść do czyśca lub do piekła. Tak, czy nie??? Aby pójść do nieba... lub ewentualnie do czyśca. Tak, czy nie???? Jak to jest? Ale nie podawajcie mi źródeł, tylko napiszcie odpowiedzi na pytania z tego niniejszego komentarza/postu." xxxxxx Dopiero zauwazylam to pytanie,gdyz nie czytalam poprzednich stron. Nie bede wiec jak chcesz szukac zrodel,a powiem ci z glowy: NIE, Katolicy tak nie uwazaja. Katolicy uwazaja,ze o zbawieniu czlowieka decyduje nasz Bog i on jest Sedzia.( wprawdzie sa zmianki w Pismie sw.ze sami zbawieni tez beda sadzis,ale nie o tym mowa.) Wg.wiary katolickiej zbawionym moze byc tez ten kto nigdy nie slyszal o Jezusie, On zdecyduje o tym.Kazdy z nas ma sumienie i prawo moralne wpisane w serce,czyz nie? Przyjmowanie Eucharysti daje mi sile,tak jak modlitwa codzienna,sluchanie slowa Bozego i bliski kontakt z Bogiem.

Gość Lituan
07:01Po pierwsze. Ja się nie kumam z ateistami by wespół z nimi walczyć z katolikami.Jeśli walczę,to z błędnymi dogmatami KK.Poczytaj linki a nie osądzasz moje motywacje. Bo sednem jest prawda biblijna którą KK prawie całkiem przekręcił. Tak że z ludzkich tradycji zrobił "święte" dogmaty. Jak byś mnie znał osobiście to byś wiedział że ateiści nie są mizbyt przychylni. Ale mało mnie wyzywało. Jakbym miał z ateistami nie przystawać to i pracować z nimi i handlować (jak Paweł w Rzymie) nie mógł.

Gość Lituan
@07:01 ...Musiałbym wyjść z tego świata a to niemożliwe. I gdzie u mnie widzisz sojusze.Ja jeden tu nie katolik wierzący. A synfubu ateista ad Boga taki ma ze mną sojusz że mi rzucał ciągle obelgi. Zawzięci w niszczeniu KK niż w jakimś głoszeniu?? Z takim podejściem to pewnie pominiesz moje argumenty jako JAKIEŚ głoszenie a skupisz się na tym że wytykam błędy kościołowi katolickiemu i to jak autentycznie niszczył innowierców. Za co papież przepraszał,ale nie rozdał bogactwa KK (skradzione) jak głosił Jezus.

Gość Lituan
@07:01 ...A tylko w części darmo otrzymane. I przeczytaj jeszcze raz moje słowa które zacytowałeś, najlepiej samą końcówkę.

Gość Lituan
@07:01 ...Napisałem że chrześcijanin może przystawać i jadać z poganami (jak i Jezus to robił, no nie), ale nie z ludżmi którzy mówią że są chrześcijanami a mimo to nie miłują bliżniego (kto nie miłuje ten nigdy Boga nie poznał), i dodałem "a nie z takimi co błądzą jak np. katolicy którzy błądzą" niektórzy jako szczerze wierzący w błędną naukę KK, a niektórzy niby będąc katolikami, a niby chrześcijanami wikłającymi się w zabobony.Nie o tych pisałem.Pisałem o tych którzy twierdzą że miłują a mimo to krzywdzą

Gość Lituan
@07:01 ...z takimi co krzywdzą i/lub udają chrześcijan miłujących innych nie ma przystawać prawdziwy chrześcijanin. Bo to czarne owce, barany lub wilki w owczej skórze. A takich niby chrześcijan znajdziesz w każdym miejscu gdzie mówią "tu jest kościół boży". Jakieś wyjątki Pewnie są, ale nie u katolików, nie u baptystów, zielonoświątków, świadków Jehowy. Bo tam gdzie zinstytucjonalizowano wiarę, tam zawsze są i czarne owce pośród prawdziwych. Następnym razem czytaj dokładniej bo sedno jest inne niż mówisz.

Gość Lituan
@07:01 Co do ateistów, to nie wiem by się jacy kumali z protestantami. Ja mówiłem o takim przystawaniu jakie miał Jezus, za co nazywali Go żarłokiem i pijakiem. Co do przystawania z innymi wyznaniami to nie ja a KK głosi ekumenizm. I nie odniosłem słów Pawła do katolików, nawet nie do KK. Podkreśliłem tam gdzie mnie cytowałeś że nie z takimi co błądzą mam nieprzystawać ("jak np. ci katolicy którzy miłują "). A to że są katolicy którzy nie miłują (i jeszcze na spowiedż liczą) to nic nie poradzę...

Gość Lituan
@07:01 Ale nie uznaję miłowania od święta jak od wielkiego dzwonu bo wypada być miłym w np.grudniowym czasie. I tacy myślą że reszte załatwi spowiedż. Na kafe jest pełno katolików i innych którzy narzekają jaka to rewia mody na Boże Narodzenie, nawet w kościele. Co Koryntu. Jest napisane by z TAKIMI nie przystawać. a nie tylko z TYMI w Koryncie. Wszystjo co napisano jest dla naszego pouczenia. A temu to się nawet zielonoświątcy zapierają nieraz mówiąc "to nie do nas" i tak też wielu słabo zna Biblię...

Gość Lituan
@07:01 ...bo myślą że to co pastor powie to starczy a sami za siebie wolą nie myśleć mimo że każdy zda sprawę sam za siebie. Acz nie wszyscy zielonoświątcy, katolicy, etc są. I tak jak sam podałeś że nawet u pogan się nie zdarzało by ktoś spał nawet z macochą. Dobrze rozumiem że nie o KK chodziło. Ale chodziło też o to by z TAKIMI nawet nie jadać. Stronić od takich kompletnie. Jeśli dziś jakiś chrześcijanin tak lub podobnie postępuje to trza stronnić, ale nie od pogan...

Gość Lituan
@07:01 ...Bo jak pani na poczcie w okienku jest ateistką i dopuszcza się nawet takich rzeczy to nie muszę się nawet nią brzydzić. Kolegować nie będę, ale ona przynajmniej nie mówi że jest święta jak niektórzy chrześcijanie co świętości zaprzeczają.

Gość gość
Lituan 2016.11.28 @synfubu ...więcej, Biblia mówi że nie z poganami tego świata, nie z ateistami mam nie przystawać, bo nie wyjdę z tego świata póki żyję. Tylko nie mam przystawać z chrześcijanami, którzy twierdzą że są chrześcijanami, a nie postępują jak nań przystało (1 Koryntian 5/9-13), nie miłują bliźniego (kto nie miłuje Boga nawet nie zna. A nie z takimi co błądzą (jak np. ci katolicy którzy miłują ale wikłają się w pogańskie rzeczy, a nie tylko o zabobo ty pv liczba 13 chodzi). ...to jest ten post naszego gadatliwego protestanta , do którego się odniosłem

Gość Lituan
@07:18 Widzisz. Nie o pogan w ogóle chodzi, nawet najgorszych, no bo nie zawsze da się ich ominąć. A taki co mówi że brat omijać jeśli jest np. rozpustnikiem. A nie dlatego że jest katolikiem miłującym i błądzącym. Przecież dokładnie to napisałe. Bo jeśli katolik pójdzie do Częstochowy a będzie i tak swoje to to żaden katolik, albo jakiś tam, ale na pewno nie chrześcijanin. Na koniec będą tacy co powiedzą "Panie, Panie, czyżeśmy w twoim imieniu nie czynili cudów". A Jezus powie im "nie znam was".

Gość Lituan
@08:27 Ja znam doktrynę czyśca. A czy Ty znasz kontrargumenty. Jest napisane by nie mówić kto pójdzie do piekła a kto do nieba. I napisane jest by nie osądzać. Kto daje na tacę ten niedość że chce komuś kupić zbawienie, nawet nie wiedzc czy się ktoś kwalifikuje nie do nieba. Ale musi być jeszcze pewnym że ktoś ma jakieś niezmazane grzechy. Czyli osądzać. A jeśli nie jest pewny stanu ducha tego za którego którego daje na tacę to jego ofiara jest składana bez wiary w cel na który daje...

Gość Lituan
@08:27 ...A przecież tylko jeśli prosi się z wiarą to wtedy Bóg wysłuchuje. Więc trzeba wierzyć zatem osądzać że ktoś nie kwalifikuje się do nieba bez czyśca. Mimo że jest napisane by nie mówić kto pójdzie do nieba a kto do piekła i by nie osądzać. Więcej o czyśćcu ze strony gorliwych obecnie byłych katolików tutaj https://gotquestions.org/Polski/czysciec.html

Gość Lituan
@laufhof Jeśli przeczytasz to co wskazałem to zobaczysz że jedynym pośrednikiem między ludźmi a Bogiem jest Chrystus. A Jego ofiara była jednorazowa i kopletna za WSZYSTKIE grzechy za które ludzie szczerze żałują i wyznają Bogu za pośrednictwem Jez/usa. Mówiąc "Boże wybacz mi w imieniu Jezu/sa mój/moje ten/te grzech(y)". I nikt nikogo nie ma prawa potępiać, tylko Bóg. Gab/riel Luc/y/fera nie potępił wprost osobiście gdy spierali się o Moj/żesz/a.

Gość Lituan
@laufhof Zaś Paweł palcem nie wskazał ale powiedział żeby był potępiony,ten kto głosi co innego niż oni. Wy w KK nie potępiacie protestantów? Wy, znaczy kto? Znam innych katolików niż Wy, takich jak Wy,oraz byłych katolików. A Gościu wyżej ocenił moją motywację ao czyją skoro moje słowa cytował. Co do błądzenia,to Wy nie widzicie niestety gdzie Wy błądzicie. Bo napisane jest że niewielu będzie zbawionych, a KK mówi że większość będzie. I podaj przykład pychy i nienawiści u protestantów,innej niż u katolików

Gość Lituan
@laufhof Bo jedynf co mam akurat ja, to niechęć do nieprawdziwych doktryn, nie tylko katolickich. Nie do kudzi, Jezus miał twardzszą mowę niż ja. Np. o faryzeuszch którzy przekręcali Słowo Boże dla tradycji ludzkiej których nazwał plemieniem źmijowym. Za same ich doktryny. KK mmwi niedziela to i tamto bo inaczej grzech. A wg Biblii nawet sabat nie jest istotny dla zbawienia (Kolosan 2/16-23, przeczytaj całość bo nie lubię wyrywać z kontekstu). A Paweł burzył się na to co zobaczył u hellenistów.

Gość Lituan
@laufhof Ale czy wg Ciebie ja mam być tolerancyjny jakby uźytkownik synfubu chciał. Bóg nie był i nie jest tolerancyjny. Póki co pobłażliwy, a ja bezpośredni. @14:35 Podałem link do artykułu byłych katolików na temat eucharystii i opisałem jak Paweł mówił o mięsie składanym przez Izraelitów gdzie porównując wskazał że mięso to mięso, a chleb to chleb. Ale podkreśli że to na PAMIĄTKĘ tego co święte i prawdziwe w przeciwieństwie do innych ofiar.

Gość Lituan
@14:35 Podobnie było z Kainem i Ablem. Kaina ofiara była wzgardzona bo złożył inną niż miał. A teraz chrześcijanie mają ofiarowywać sobie chleb NA PAMIĄTKĘ a swe ciała kako ofiarę miłą Bogu. Tak by chrześcijanie swymi cielesnymi rękoma spełniali rzeczy które chce Bóg. @laufhof Co do nienawiści,to gdzie się ona tu wylewa przeciw katolikom z mojej strony. Bo ludzie to nie tradycje przeciw którym występuje.

Gość Lituan
@14:35 Podobnie było z Kainem i Ablem. Kaina ofiara była wzgardzona bo złożył inną niż miał. A teraz chrześcijanie mają ofiarowywać sobie chleb NA PAMIĄTKĘ a swe ciała kako ofiarę miłą Bogu. Tak by chrześcijanie swymi cielesnymi rękoma spełniali rzeczy które chce Bóg. @laufhof Co do nienawiści,to gdzie się ona tu wylewa przeciw katolikom z mojej strony. Bo ludzie to nie tradycje przeciw którym występuje.

Gość Lituan
@14:46 W BibliiJezus jest zazwany w przeności synem Dawidowym,z kolei KK mówi że Jezus miał braci w przenośni. Ciało jest w przenośni. Bo sloro mówił że ciało,to czemu mówił że jest chlebem. A po Jego wniebowstąpieniu gdy już zasiada po prawicy Boga to Paweł nazywa go chlebem mówiąc że jest jeden chleb Chry/stus (vide ww. wessety co podałem). Zauważ, mówi JEDEN chleb,a nie wiele chlebów cielesnych. Co do cudów to nie mówię że nie wierzę.Były w Biblii. Taka moja wiara ale teraz żadnego naocznie nie widziałem

Gość Lituan
@laufhof17:16 To przeczytaj linki po polsku o eucharysti i o czyścu autorstwa ludzi którzy byli gorliwymi katolikami. Bo ni twierdzą że KK uznaje to za wymóg zbawienib, a prócz tego ktoś na początku tu furczał nieco na autora tematu że co to ma znaczyć, że nie można pomijać spowiedzi by móc przystąpić do eucharystii. A bez niej wg KK nie ma zbawienia ale nie moźna bez spowiedzi. A inaczej do nieba nie ma wstępu nie bez eucharystii. A eucharysti nie ma bez spowiedzi bo inaczej to niegodne.

Gość Lituan
@laufhof17:16 To przeczytaj linki po polsku o eucharysti i o czyścu autorstwa ludzi którzy byli gorliwymi katolikami. Bo ni twierdzą że KK uznaje to za wymóg zbawienib, a prócz tego ktoś na początku tu furczał nieco na autora tematu że co to ma znaczyć, że nie można pomijać spowiedzi by móc przystąpić do eucharystii. A bez niej wg KK nie ma zbawienia ale nie moźna bez spowiedzi. A inaczej do nieba nie ma wstępu nie bez eucharystii. A eucharysti nie ma bez spowiedzi bo inaczej to niegodne.

Gość Lituan
@laufhof17:16 Zatem wg KK trzeba do spowiedzi by godnie przystąpić do eucharystii, która z kolei konieczna dla katolików bo jak nie to nie do nieba. Ale Ty piszesz że chodzi o sumienie. No i o tym samym ja mówię. Sumienie poucza i prowadzi ku upamiętaniu. Więc po co WYMÓG eucharystii. @gość18:52 Tak ten. Przekręcasz go. Przeczytaj jeszcze raz. Napisałem nie przystawać z a nie z takimi co błądzą jak np. ci katolicy którzy miłują Paweł był więcej niż gadatliwy.