Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patryk24

Bez spowiedzi a przyjmowanie komunii

Polecane posty

Gość Lituan
@gość wczoraj23:47 Rzymian 3/28 mówi "niezależnie od uczynków zakonu". Rozwinięcie w Rzymian 3/29, który mówi że Bóg jest Bogiem również pogan (gojów, tj. nas), a nie tylko Żydów. A my nie jesteśmy Żydami by żyć zgodnie z zakonem. Nawet gdybyśmy się obrzezali. Paweł nawet zganił Piotra że próbował niejako narzucać gojom obrzezanie (Galatów2/11-14). Zresztą i Żyd wierzący w Jezusa jest zwolniony z zakonu i powołany do wolności (Galatów od 2/16).

Gość Lituan
@gość wczoraj23:47 A teraz przeczytaj Galatów od 2/16 aż do 5/25 i pomnij szczególnie na Galatów 2/16, 2/21, 3/2, 3/5-10, 3/20-22, 4/31, 5/4-6!, 5/13-14!, 5/18!, 5/22-25!. Zakon BYŁ przewodnikiem do wiary (Galatów 3/23-26). Pierw był testament-obietnica, potem dodano zakon, potem Jezus go wypełnił i zniósł żydowski (Galatów 3/16-24), a KK potem dodał SWÓJ.

Gość Lituan
@gość wczoraj23:47 Także uczynki miłości muszą wypływać z wiary, boi CAŁY zakon streszcza się w tym: Miłuj bliźniego jak siebie samego (Galatów 5/13-14). Dopóki ktoś będzie dzecięciem to będzie w niewoli (Galatów 4/1-3). A kto naprawę otrzyma DuchŚw ten staje się synem i dziedzicem Boga (Galatów 4/4-12).

Gość Lituan
@gość wczoraj23:47 Co do Efezjan2/8-10 to się zgadzamy. @gość wczoraj23:51 Co do filmiku na YT, to poszukam coś w słowie pisanym. Dodam tylko że coś pamiętam że czytałem iż był czas że Luter kazał zabijać inowierców. A może to było w serialu o Tudorach. Ale jeśli tak kazał, to niedochował wiary. A Paweł podkreślał że będąc światłością dla innych musi baczyć na swe postępowanie by nie odpaść. By dokonać swego biegu i pójść do nieba.

Gość Lituan
@anialon23:53 Mi niejeden post się nie wyświetlił. Dlatego czasem śle puste posty lub z mini dopiskiem. Mogę podać inne strony, tylko nie wiem czy znajdę po polsku. I ciężko oczekiwać by protestanci się spowiadali za pośrednictem ludzi. Bo generalnie lub wcale nie mają takiej doktryny. Ale rób jak mieszkańcy Berei. Oni nawet Pawła sprawdzali, co mówił, w porównaniu z Pismem.

Gość Lituan
@anialon23:59 Księża to ludzie wyświęceni przez ludzi,którzy ewentualnie wyświęcili się sami siebie podobnie jak żydowscy kapłani (Hebr7/27). Przeczytaj o wyższości kapłaństwaChry/stusowego nad ludzkim w Hebrajczyków od7/1 aż do10/31. Hebrajczyków 9/28 mówi że DRUGI RAZ Jezus objawi się (nie miliony razy w opłatku) nie z powodu grzechu (zatem tym bardziej nie w opłatku) lecz ku zbawieniu tym którzy go oczekują. Jezus uświęcił ofiarą z ciała swego raz na zawsze i teraz tylko oczekuje na koniec(Hebr 10/10-14)

Gość Lituan
@anialon23:59 Jezus już nie składa się w ofierze, a grzech nie ma władzy nad wierzącym i żyjącymi jak należy (Rzymian6). Zaś o uczynkach (nie rytualnych) wypływających z wiary poczytaj w Hebr roz.11. Co do tabarnakulum. To Jezus ma kapłaństwo wieczne i nieprzechodnie (Hebr7/22-27). No i Jezus jest odzielony od grzeszników (Hebr7/26), więc nie da się go spożyć. On jest nad niebiosami (ibid) nie da się go tu sprowadzić. Nie musi już się ponownie ofiarowywać (Hebr7/27). Raz to zrobił (ibid).

Gość Lituan
Poprzednie posty dotyczyły wczorajszego dnia. @anialon dziś00:03 Rozliczani nie z tego kościoła do którego chodzimy,ale z tego co sami robimy. Więc pytanie brzmi czy KK przekonuje byś z własnej woli robiła to co trzeba. Przeczytaj 1Jana3/3-11 oraz Kolos2/14-23 i Kolos3/1-10. A także Galatów 4/8-12 (bo mamy być jak apostoł Paweł). I myśl o tym co w górze,a nie o tym co na ziemi (Kolosan3/1-2). Jezusa nie da się tu sprowadzić. Żaden człowiek nie jest w stanie. I dlatego mamy przyjąć DuchaŚw jako pocieszyciela

Gość Lituan
ad Lituan dziś06:16 Dlatego jeśli ktoś w Duchu prosi Boga w imieniu Jezusa o przebaczenie to Bóg odpuści bo Jezus zawsze się wstawi u Boga za takiego człowieka, bo takie kapłaństwo sprawuje Jezus (zobaczcie ww. wersety) ale nie musi się już zawsze, ani razu więcej, samego siebie ofiarowywać. Bo zrobił to RAZ na zawsze (zobaczcie wyżej wymienione wersety).

To o czym piszesz nie jest kompletnie zgodne z mojimi przekonaniami. Jezus powiedział birrzcie i jedzcie z tego wszyscy. WSZYSCY to jest bowiem ciało moje... a dalej to jest bowiem krew moja. Jezus daje sie nam w całości. Poczytaj Alicja Lenczewska dialogi z Jezusem. Kup sobie książkę. Poczytaj przesłanie Rozalii Celakòwny. Poczytaj Faustyne Kowalską. Mamy tylu ludzi przez ktorych Jezus przemawial. Po co błądzić? Sąd nas ominie wtedy jeśli tu na ziemi nasza pokuta będzie dostateczna by wykupić nas z win. To o czym piszesz poza tym jest dla mnie nie do końca zrozumiałe. Znajomośc Biblii nas nie zbawi i lepsza jej interpretacja ale wiara i życie bez grzechu a tym bardziej ciężkiego. Po to Bog zostawił nam przykazania byśmy ich przestrzegali. To lampa dla nas.

Gość Lituan
Pocieszyciela powinienem napisać z dużej litery, bo DuchŚwięty nie tylko jest pocieszycielem prawdziwych chrześcijan, ale i Nauczycielem, bo to On naucza WSZYSTKIEGO w imieniu Jezusa (Jana14/26 oraz 16/13 i Jana14/16-18). Sam Jezus poprzez DuchaŚwiętego jest w sercach chrześcijan którzy narodzili się z Ducha (Jana3/5-) tak że ci co WIERZĄ będą potrafili czynić nawet cuda (Jana14/12), więc czemu jest tak że nie każdy katolik potrafi czynić jak Jezus i większe nawet (ibid). Tylko niektórzy rzekomo potrafią...

Gość Lituan
...a przecież każdy człowiek w Duchu Świętym może Boga prosić osobiście o cokolwiek dobrego. Wystarczy że w imieniu Jezusa każdy prawdziwy chrześcijanin poprosi (Jana 16/26-28). Katolicy myślą że myślą że Jezus jest w człowieku po Jego spożyciu. Nie. Jezus jest tylko w tych w których zamieszkuje Duch Święty (1Kor3/16-17 oraz 3/21-23, ), bo Duch Święty jest Bogiem który jest jednością z Jezusem-Bogiem. Tak więc niech księża nie sądzą/związują przed czasem (1Kor4/1-8)...

Gość Lituan
Apostołowie nie są ponad wierzącymi, a byli wyróżnieni jako pokaz dla świata, by ludzie na świecie mogli poznać prawdę (1Kor4/9). I nie żyli w pałacach, ani w świątyniach, etc, jak księża (1Kor4/9-13).

Gość Lituan
@anialon18:32 Mam pytanie. Czy Ty przypadkiem nie jesteś mo/dera/torem lub adminem forum?

Gość Lituan
@anialon18:32 Nie napisałem, że znajomość Biblii zbawi. Napisałem że to Biblia jest pokarmem. a nie teksty Faustyny, czy Lutra. Tzw. spożywanie Jezusa (np. co tydzień) implikuje to że Jezus np. co tydzień składany (lub jest składany) w ofierze. Mimo że Jezus złożył ofiarę ze swego ciała i krwi RAZ na zawsze na krzyżu, na Golgocie, i wtedy powiedział: "Wykonało się". Nie powiedział że się dopiero wykona lub że się będzie coróż wykonywać, np. co tydzień.

Gość Lituan
@anialon18:32 Najlepiej cztając co napisałem umieszczaj to w kontekście wersetów które podaję. Zdanie po zdaniu. Może wtedy zrozumiesz. Zwłaszcza o ciele. Kto się nie narodzi z Ducha ten nie wejdzie do nieba (Jana3/3-8), a katolicy trzymają się ciała.

Gość Lituan
@anialon18:32 Poza tym to co Jezus mówił o ciele to mówił przed złożeniem odiary ze swego ciała oa krzyżu, na Golgocie. Wyżej też podałem wersety że nie ma sądu nad dziećmi Boga.

Gość Lituan
I skoro Duch Święty działa w imieniu i w zastępstwie Jezusa jako Pocieszciel nauczając WSZYSTKIEGO, to znaczy że to On jest Wikariuszem Boga, nie papież.

Gość Lituan
Jezus mówił o swoim ciele przed złożeniem ofiary przebłagalnej na krzyżu, na Golgocie, nie na ołtarzu, nie na stole. A mówił o ciele w przenośni, dokładnie tak jak mówił o nowonarodzeniu. Bo mówił o tym w sensie duchowym, tak jak o chlebie. Bo ciało złożył dopiero na krzyżu, a nowonarodzenie nie polega na ponownym wyjściu z łona matki, tylko na duchowym zrzuceniu z siebie starego człowieka, polega na staniu się nowym człowiekiem, żyjącym zgodnie z Duchem,a nie zgodnie z ciałem, bo ciało pożąda przeciwko Mu.

Gość barramek
@barramek21:03 @gość21:26 Potwierdzasz że ościoły wschodnie wzodzą się z tej samej tradycji co KK. kościoły wschodnie wywodzą się od Apostołów oraz ich uczniów , którzy wyruszyli na wschód i tam nauczali - tworzyli niezależnie to co usłyszeli od Jezusa - czyli tradycję apostolską , a nie dawną żydowską - tych kościołów jest raczej niewiele w porównaniu z tymi 40 tys. wyznaniami odmian nauki Lutra , ale wszystkie są podobne w podejściu do uważanych przez nich oraz kk sakramentów , czyli czegoś nakazanego przez Jezusa - są to kościoły apostolskie i sakramentalne dość mocno współpracujące z kk msze św. w takich kościołach są dozwolone przez kk - w dużym względzie zaniknęły już dawne podziały , aczkolwiek świeccy władcy tego świata nie są szczególnie chętni do jeszcze mocniejszych niwelowania różnic i mocniejszego zjednoczenia

Gość laufhof
,,Katolicy myślą że myślą że Jezus jest w człowieku po Jego spożyciu. Nie. Jezus jest tylko w tych w których zamieszkuje Duch Święty (1Kor3/16-17 oraz 3/21-23, ), bo Duch Święty jest Bogiem który jest jednością z Jezusem-Bogiem. Tak więc niech księża nie sądzą/związują przed czasem (1Kor4/1-8)...,, xxxxx tak i nie... Jakby to wytlumaczyc co ja jako katoliczka mysle :) Jesli przyjmiesz Komunie sw.niegodnie ( rozne powody) -np.zyczysz komus zle,to Komunia nic ci nie da....NIC.

Gość barramek
,,Katolicy myślą że myślą że Jezus jest w człowieku po Jego spożyciu.' - nie tylko tak katolicy myślą , ale także wszystkie kościoły wschodnie - apostolskie skupiające ponad 200 mln. wiernych - nie rozumiem dlaczego ten protestant odnosi wszystko do katolików ?

Gość gość
Blaise Pascal pisze «konanie Jezusa trwać będzie aż do skończenia świata; nie należy spać w tym czasie» (Myśli, 553).

Gość gość
Śmierć Chrystusa mówi o tym, jak wiele cierpienia i zła ciąży nad ludzkością w każdej epoce: o miażdżącym ciężarze naszego umierania, o nienawiści i przemocy, która dzisiaj wciąż powoduje rozlew krwi na ziemi. Męka Pana trwa nadal w cierpieniach ludzi.

Gość barramek
męka pańska była zapowiedziana w Piśmie - taki był plan Boga - ale także radością otwarcia bram raju dla wierzących , wynikający ze Zmartwychwstania Jezusa , czyli pokonania Złego - protestanci smutno żałują , że niby zło pokonało dobro i to było bardzo smutne a wyznawcy kościołów apostolskich świętują święto zbawienia , czyli Zmartwychwstanie , czyli pokonanie bram piekielnych poprzez zapowiadana ofiarę Jezusa

Gość barramek
Luter stworzył im idee tzw. ofiary doskonałe , której już nic nie może zastąpić i nie można pod żadnym względem jej powtarzać ...a wiec msza św. w dawnych kościołach apostolskich gdzie dokonywała się w symboliczny sposób ta ponowiona ofiara już nie mogła mieć miejsca , ponieważ ta 'doskonałość ofiary ' uragąła wg. tego doktrynera śmierci Jezusa co oczywiście skutkowało faktem , że już nie ma żadnego sensu sprawowania mszy gdzie komunia był żywy Jezus w postaci ciała i wina jako Eucharystia -zastąpiono to żydowskim zwyczajem łamania chleba wziętym ze ST. natomiast Jezus , który wstąpił w niebiosa mówił , że gdzie dwóch . lub trzech zbierze się w imię moja , tam ja będę zawsze pośród was. - czyli Jezusa nie ma już wg. protestantów ponieważ wstąpił w niebiosa i przyjdzie dopiero w dniu sadu ...ale jednak żywy jest wg. swoich słów Ewangelii , co potwierdzają np. cuda eucharystyczne

Gość Lituan
@barramek wczoraj21:10 Nie chodziło mi o to że z tej samej tradycji żydowskiej, tylko że z tej samej wspólnej, a potem była Wielka Schizma. Inna sprawa czy rzeczywiście tradycje w KK i cerrkwi są od apostołów. Oczywiście protestanci uważają że nie. Bo o tradycjach i uczynkach mówi Kolosan od 2/16 do 3/11. Co do powodów różnic i wrogości międz katolikami i protestantami to nieco tu https://gotquestions.org/Polski/Katolicy-a-protestanci.html

Gość Lituan
@laufhof 22:00 W tym co cytujesz, mi chodziło nie o niegodną komunię/wieczerzę. A spożywanie chleba (wg katolików ciała) w sposób niegodny jest schodzeniem się na sąd (1Kor11/27-29). Kto je CHLEB i pije kielich niegodnie, winien będzie CIAŁA i krwi (1Kor11/27). Czyli gorzej. A nie tylko że "nic nie da". Mi w tym co cytujesz chodziło o to że...