Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patryk24

Bez spowiedzi a przyjmowanie komunii

Polecane posty

Gość gość
Chyba dziecko z podstawówki może uważać, że nie zgrzeszylo przez 3 miesiące. Już samą pychą grzeszysz, że uważasz się za prawie świętą.

Gość Lituan
@laufhof20:21 Pracujesz? Nie ma problemu mi się nie śpieszy. Link do yotube'a mi się nie wczytuje, potem luknę w cafejce. Co do tradycij. To ja tak widzę łamanie chleba na pamiątkę. Co do wiary to dla mnie Biblia to żywe Sołwo Boże. Pokarm duchowy, jak mówi Biblia. Którego zębami nie gryzę. A "spożywam".

Gość Lituan
@laufhof20:21 Dla mnie wiara to nie tradycja, dla mnie to rzeczywistość. Ja wierzę nie dla tradycji moich przodków, których część była katolikami a ich tradycji nie podtrzymuję, a część mieściłaby się w protestantyzie ale za lkrótko nimi byli (i nie od początku) by nazwać to tradycją a i oni nie widzieli wiary jak teologiczną tradycję.

Gość Lituan
@gość20:48 Przeczytaj 1 List Jana 3/1-24.

Gość laufhof
,,@laufhof17:16 To przeczytaj linki po polsku o eucharysti i o czyścu autorstwa ludzi którzy byli gorliwymi katolikami. Bo ni twierdzą że KK uznaje to za wymóg zbawienib, a prócz tego ktoś na początku tu furczał nieco na autora tematu że co to ma znaczyć, że nie można pomijać spowiedzi by móc przystąpić do eucharystii. A bez niej wg KK nie ma zbawienia ale nie moźna bez spowiedzi. A inaczej do nieba nie ma wstępu nie bez eucharystii. A eucharysti nie ma bez spowiedzi bo inaczej to niegodne,, xxxxx Niewiem co twierdza ci ludzie,ale mowie ci ,ze tak nie jest.Jestem ponad lat w KK. To drugie to tak Eucharystii nie mozna przyjmowac bez spowiedzi.Trzeba miec tzw.czyste sumienie. Lepiej nie przyjmowac wcale niz przyjmowac niegodnie.

Gość laufhof
Tak Jezus jest naszym chebem,nie wiem o co ci chodzi z tymi wieloma chlebami.Nie czytam wszystkiego dokladnie bo pracy duzo mam. W cuda tez wierze,doswiadzam cuda,gdy ufam Chrystusowi,wszystko sie uklada, kazdy dzien z Nim jest piekny poprostu.

Niech nam wszystkim Bòg wybaczy. Jak czytam ten temat przeraża mnie że pròbuje się po swojemu interpretować nauki kościoła i je zmieniać nie chodzić do spowiedzi a do komunii tak... to jest świętokradztwo. Uważać za osobę bezgrzeszną? Może to łaska a może pycha. Polecam porządny rachunek sumienia. Odwròćcie się od własnego rozumu i posłuchajcie księży, prorokòw, bibliię zgłębiajcie! To nie jakaś tam książka! Poprzez biblię i jej żywe słowo Bòg do nas mòwi. Mòdlcie się! Pokutujcie. Uczęszczajcie na msze z uwolnieniem i uzdrowieniem a wasze myślenie Bòg zmieni. Zaufajcie Jemu bezgranicznie i pamiętajcie że On nam zaufał więc nie krzyżujmy Go więcej. Otoczmy czcią i chwałą bo umarł za nas. Jeśli chcecie żyć to wchodźcie ciasną bramą jaką wskazuje Kościòł Biblia Prorocy w tym wspòłcześni m.in. Alicja Lenczewska czy stygmatyczka Katalina Rivas Sakramenty Życie w czystości Załòżcie białe szaty bądzcie posłuszni Bo.gu i Przykaz.aniom to bardzo ważne Mòd.lcie się sercem otwartym.

Jeden jest chleb. Tak samo jak my jesteśmy jednym duchem prowadzeni. Co tutaj jest niejasne... to tak jakby mieć jedną zupę i 5dzieci i jedną zupą wszystkich nakarmić. Dla każdego wystarczy :) Tak samo Ch.ry.st.us nam się daje w komunii św :)

Prosze was..czas jest bardzo krotki! Niektore osoby mialy takie wizje ktore mnie bardzo poruszyly. Powiedzialy 'mlodzi nie beda miec czasu aby sprobowac pewnych rzeczy po swojemu i dokonac wyboru co im sie podoba jakie zycie wolą' to znaczy że DZISIAJ trzeba byc gotowym na powròt J.e.zusa! Weźcie sobie to głęboko do serca nie ma czasu na filozofie. Trzeba dzisiaj być gotowym na powròt J.e.zusa. Dzisiaj

Gość Lituan
@lbufhof22:09 Właśnie o to chodzi. Nie wiesz bo nie chcesz przeczytać. A wystarczy kliknąć. Ja Cię nie zmuszę. I twierdzisz że tak nie jest. Wiara przychodzi z słuchania i czytania. Również wiara opozycyjna, a Ty piszesz że tak nie jest, bo tak. Mimo że w części poglądy się pokrywają z KK. Tak też wg Ciebie nie jest? Bo nie kumam takiego podejścia. Ja jak ktoś podaje link to nie omijam, chyba że strona wcale nie bdzie chciała się załadować. Godność to jedno. KK utrzymuje że euchrystia potrzebna do zbawienia

Gość gość
W listopadzie 1970 roku, wiele kościołów połączyło wysiłki organizując zjazd w Fort Worth, w Teksasie. Miało wtedy miejsce 30 000 decyzji. Sześć miesięcy później, komitet dokonujący kontroli zanotował jedynie 30 osób kroczących w wierze

Gość Lituan
@lbufhof22:09 Jesteś ponad lat w KK. A to mało. Bo ww. avorzy byli o wiele więcej niż ponad ^^ lat w KK. Nawiasem mówiąc to wiek nie gra roli, bo Tymoteusz był bardzo młody, a apostoł pisał by nie było lekcewarzenia z tego powodu. Tymoteusz prowadzi zbór. W BT, tj. kościół. @lbufhof22:22 Aha, to Jezus JEST jednak chlebem. Biblia mówi że jednym. Nie wieloma transublimowanymi w wielu kościołach katolickich naraz i z osobna. O to mi chodziło. Pisałem dość wyraźnie. Nie czytasz wszystkiego dokładnie, więc...

Gość laufhof
Czytalam a nawet kilka stron,bardzo antykatoickie artykuy.Wiele w nich sprzecznosci i zlych inormacji o KK.Nie mam czasu tego intepretowac,ale powiem ci ze tam duzo jest klamstwa.

Gość laufhof
,,@lbufhof22:22 Aha, to Jezus JEST jednak chlebem. Biblia mówi że jednym. Nie wieloma transublimowanymi w wielu kościołach katolickich naraz i z osobna. O to mi chodziło. Pisałem dość wyraźnie. Nie czytasz wszystkiego dokładnie, więc...,, xxx Oczywiscie,ze Jezus jest Chebem.nie rozumiesz,my nie wierzymy,ze jest wiele chlebow a jeden wlasnie. Tak samo jak Bog jest jeden a jest wszedzie....moze byc obok ciebie i obok mnie itp.

Gość gość
Jeśli sola scriptura jest doktryną prawdziwą, to dlaczego Duch Święty nigdy nikomu o niej nie powiedział przez 1500 lat? Nikt nigdy o niej nie słyszał, Apostołowie nigdy nie słyszeli o tej doktrynie! Ojcowie Kościoła, św. Augustyn, nigdy nie słyszeli o doktrynie sola scriptura! To Luter ja wymyślił.

Gość Lituan
@lbufhof22:22 Nie czytasz wszystkiego dokładnie,więc do niczego tak nie dojdziemy. Lepiej poczytaj gdy nie pracujesz.Bo tak rozmowa i praca ucierpi. @anialon22:40 Łaska. Pod warunkiem że ktoś w Nim trwa.Jak nie trwa to i tona uczynków nie pooże,bo uczynki to owoce wiary,dowód nawrócenia. Bo bez uczynków wiara jest martwa. Ale nie z uczynków nie za zasługi jest łaska. Dar to,tak by się kto nie chełpił że zapracował. Poczytaj 1Jana3/1-24 bo też nie czytałaś. I nie trwoż się już więcej. Do pokoju Bóg powołuje.

Gość Lituan
@anialon22:40 Mam się odwrócić od swojego rozumu do rozumu księży? Nie wolę się trzymać tego co Duch poucza, a nie człowiek. Poza tym napisano że nawet prostaczek jest w stanie zrozumieć Biblię. Bogu upodobało się "głupim" i chromym głosić. I tak, zgadzam się, poprzez BIBLIĘ mówi Bóg. Moje myślenie już od małego było inne. Ale cióź to zie ja mam klekać psied tym panem. Dzieci czują przy spowiedzi dyskomfort bo usilnie szukają jaki występek popełniły gdy nie popełniły myśląc o tym co dziecęce jak mówi Biblia

Gość Lituan
@anialon22:40 Chyba że mamy do czynienia ze Stefkiem Burczymuchą. Ja Bogu ufam w to co mówił. A gdzie napisano że On nam zbufał? Ciasną bramą niewielu wchodzi. A KK twierdzi że wszyscy wierni, tak czy inacze byleby po katolicku. @anialon22:46 Ależ dla mnie nic. Jezus jest chlebem duchowym życia. A nie ciałem. Ciałem i członkami Chrystusa są chrześcijanie, tj. Kościół Boży, a Jezus jest GŁOWĄ kościoła, a nie ciałem. Jeden jest chleb: Jezus. Jezus jest chlebem.Więc jak może przemieniać się w ciało do spożycia

Gość Lituan
@anialon22:46 Wcześniej podawałem wersety jak apostoł podkreślał że Jezus jest chlebem. W innym miejscu mówił też że ci którzy spośród chrześcijan według ciała żyć będą. To pomrom, bo życie wg zakonu to śmieqć, a życie według ducha to żywot wieczny.

Gość Lituan
@anialon22:46 Chlebem, czy zupą, a nawet ciałem nakarmisz ciało. A duszę tylko chlebem duchowym. Inaczej to będzie jak manna z nieba która na niewiele się zdała większej liczbie Izraelitów, bo pomarli na pustyni (NT) i bez należytego uświadomienia. Nie uratowało ich spożywanie many z nieba, która jest ALEGORIĄ manny duchowej, a nie cielesnej.

Gość Lituan
@anialon22:54 A tak, krótki. Ale ja tu nie filozofuję, ja używam logiki dla moich wywodów, co to już jak litania zaczęły wyglądać. Ale nic nie poradzę że ktoś tam niezbyt dokładnie chce się zagłębić w temat. Mimo że jak Paweł przyszedł do Berei to tamtejszy mieszkańcy badali i sprawdzali z Pismami czy sprawy się tak mają jak mówi Paweł. Co robili sami bez pomocy żadnych autorytetów. Bo i to nie miała być cudza wiara czy przekonanie przyjęte bo tak ktoś powiedział. Mimo że to sam Paweł im mówił.

Gość Lituan
@gość23:15 Bo tak to jest z autorytetami i zbiorowymi przekonaniami. Bywa że kończą się tragicznie. Zresztą Biblia mówi że Bóg nie względu na osobę i kim to ona niby jest. Autorytety dostaną surowszą ocenę. Paweł zaś w odniesieniu do trzech filarów o których wcześniej pisałem, powiedział że nie obchodzi go to kim onibyli. Chrześcijanie powinni być jedno. @laufhof23:18 Antykatolickie ale nie antybiblijne i nie antykatolikom. A jak ktoś chce, to sam może porównać Biblię z przytoczonymi tam cytatami m.in z KKK

Gość Lituan
@gość23:15 Bo tak to jest z autorytetami i zbiorowymi przekonaniami. Bywa że kończą się tragicznie. Zresztą Biblia mówi że Bóg nie względu na osobę i kim to ona niby jest. Autorytety dostaną surowszą ocenę. Paweł zaś w odniesieniu do trzech filarów o których wcześniej pisałem, powiedział że nie obchodzi go to kim oni byli. Chrześcijanie powinni być jedno @laufhof23:18 Antykatolickie ale nie antybiblijne i nie antykatolikom. A jak ktoś chce, to sam może porównać Biblię z przytoczonymi tam cytatami m.in z KKK

Gość gość
Protestanci oczywiście odpowiedzą: „Mamy Jezusa Chrystusa, mamy Ducha Świętego". Ale trudność z tym związana polega na tym, że oni mają 40 tysięcy denominacji. Czy utworzył je Duch Święty? Kiedy w protestantyzmie pojawia się różnica zdań, dochodzi do rozłamu i wszystko zaczyna się od nowa. Z protestanckiego punktu widzenia - mówię to zupełnie poważnie - ja i mój najlepszy przyjaciel moglibyśmy od nowa założyć Kościół w moim salonie. Mógłbym powiedzieć: „W porządku, ja będę głową Kościoła". W ten sposób powstały wszystkie denominacje. W Ameryce są ich tysiące i w każdym przypadku jest albo jeden człowiek, albo grupa mężczyzn i kobiet, którzy zainicjowali cos nowego, którzy powiedzieli: „Teraz my założymy Kościół i zrobimy to właściwie". Są tysiące rodzajów prezbiterianów, tysiące rodzajów baptystów.

Gość gość
Lituan wy tak duzo o Pawle piszecie,a czy ile lat po Jezusie on zyl?

Gość Lituan
@laufhof wczoraj22:22 Ty mówisz że Jezus jest chlebem, ja mówię że jest chlebem, apostoł mówił że Jest jest chlebem. Ale KK mówi że Jezus zamienia się w ciało, mimo że apostoł podkreślił że jest chlebem. Chlebem żywota, w którym chrześcijanie mają TRWAĆ, a nie Go jeść (1Jana3/1-24). Kto nie trwa w Nim ten nie będzie zbawiony. @laufhof wczoraj23:21 Tak, Jezus może być wszędzie,ale Ty piszesz że w formie ciała w wielu chlebach.A jest napisane że jest jeden chleb ale nie na wieczerzy Pańskiej bo to na pamiątkę

Gość Lituan
@laufhof wczoraj23:21 To Jezus dfcyduje gdzie jest. Fizycznie (mówiąc po ludzku) Jezus siedzi w jednym miejscu, po prawicy Boga. A duchowo jest w sercach prawdziwych chrześcijan, a nie w ich żołądkach. A nie że jakikolwiek człowiek może sprowadzić Go na Ziemię. To Jezus udziela łask. Duchowych, a nie cielesnych, czy cielesno-duchowych. Bo uizdrowienia ludzkiego ciała to działanie Ducha, a nie jakiegokolwiek ciała.

Gość Lituan
@gość wczoraj23:23 Po pierwsze,nie tylko ja tu w temacie twierdzę,że Biblia to SłowoBoże i że przekazał je DuchŚw. Więc jeśli wBiblii mowa choćby raz że liczą się TYLKO słowa Boga (tj.Biblia, tj.Jego słowa) to wtedy liczy się tylko SolaScripura. Więc pytanie czy w Bibli napisano że tylko słowaBoga się liczą? Tak napisano.Tak powiedział sam Bóg. Nie raz.By Go słuchć i Jego słowa spełniać. Potem podam wersety bo dużo. Reszta to LUDZKIE dodatki. Poza tym apostoł pisał by zostawić tradycje (m.in.w 1Jana3/1-24)

Gość Lituan
@gość wczoraj23:23 I co do SolaScriptura Luter się nie mylił. Co do reszty to nie wiem jak dokładnie żył. Ale o to chodzi. To nie człowiek jest autorytetem, tylko Bó i Jego słowa. Co do ojców kościoła to wcześniej podawałem wersety dotyczące trzech filarów, w rozdziale w którym mowa że Pawła nie obchodziło kim oni byli. Jako wierzących ich uzoawał, ale nie jako coś więcej. W Biblii nieraz jest mowa że to Bóg jest skałą (podawałem już wersety). A Jezus jest kim? Bogiem.