Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćnierób

Nie opłaca mi się pracować. Może to głupie, ale taka prawda

Polecane posty

Gość gość
napisalas po polsku i ja to tak rozumiem"gośćnierób dziś Niecałe 300zł zasiłków jest dla samotnej matki, razem z rodzinnym". czyli dla samotnej matki-dodatek do zasilku rodzinnego z tytułu samotnego wychowania dziecka to jest to swiadczenie?? wiec nie ma tu uzasadnienia fundusz alimentacyjny. czy o jakie konkretnie swiadczenie ci chodzi? te"Niecałe 300zł zasiłków jest dla samotnej matki, razem z rodzinnym" bo ja to rozumiem zasiłek rodzinny ok 100 zł oraz dodatek do zasiłku rodzinnego 185 zł czyli niecałe 300 zł w sumie. to to swiadczenie masz na mysli?> czy jest jeszcze jakies inne o ktorym ja nie wiem,moze tez się postaram.

Gość gość
kurza twarz provo jak nic. akurat ten temat i warunki znam od podszewki i autorka tutaj mąci jak nic.

Gość gośćnierób
alimenty zostały zasądzone po naszym rozstaniu, ale on ich nie płacił. A, przepraszam płacił 3 miesiące potem zniknął. Ma komornika, ale nie płacił przez 2 lata ani grosza. Ja się na rozprawy najeździłam, najpierw po rozstaniu była rozprawa o alimenty i zostały mi one przyznane, ale jak zniknął nie płacąc to dostałam z funduszu. Tak to działa. Jeszcze dostałam wyrównanie, ale bez 4 miesięcy.

Gość gość
moze wyjasniesz konkretnie co to za zasiłki ? * te "niecałe 300 zł". tak konretnie nieogólnikowo a konkretnie nazwij jak się te zasilki nazywają, jeden to wiem zasiłek rodzinny a ten drugi?

Gość gośćnierób
gość dziś Tak, te świadczenia miałam na myśli. Alimenty do tego nic nie mają.

Gość gość
ale wyjasnij jak się konkretnie nazywaja te zasilki moze ja o czym s nie wiem i tez się postaram jako samotna matka. to co napisalas "gośćnierób dziś Niecałe 300zł zasiłków jest dla samotnej matki, razem z rodzinnym.

Gość gość
piszesz ze ojciec dziecka daje wam 400- 500 zł na mc, a potem ze nei płaci...

Gość gośćnierób
Otrzymuję zasiłek rodzinny oraz dodatek do samotnego wychowywania dziecka. Mój syn ma 7 lat więc mam ten wyższy zasiłek rodzinny ponad 100zł dla dzieci powyżej 5 roku zycia. Gdzie wy tu prowokacje widzicie?

Gość gośćnierób
nie płacił mimo zasądzonych alimentów. Płaci od niedawna tzn. wysyła nam różne kwoty, ale NIEREGULARNIE dlatego napisałam, że mam dochód miesięczny od 2300-2500zł. I sam powiedział bym Z FA korzystała dalej, bo on pracuje na czarno za granicą.

Gość gość
gośćnierób dziś gość dziś Tak, te świadczenia miałam na myśli. Alimenty do tego nic nie mają. acha czyli tak jak myslalam. \autorko czy ty jestes uposledzona umyslowo? czy masz zbyt wybujała wyobraznię i rozumiesz stan rzeczy takim jakim w rzeczywistosci nie jest? nie pisze teog złosliwie. ale tak jak od poczatku się domyslalam- te 3 stowki czyli: -zasilek rodzinny ok 100 zł -dodatek do zasilkiu rodzinnego z tytułu samotnego wychowania dziecka 185 zł. w takim razie FA nie ma tu racji bytu. albo inaczej. skoro masz wyrok o alimenty to nie mozesz uzyskac tego swiadczenia: dodatek z tytułu samotnego wychowania. bo albo alimenty ( lub fundusz alimentacyjny gdy dłuznik sie ociąga) -albo status samotnej matki cyt>:Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka przysługuje samotnie wychowującym dziecko matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, jeżeli nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od drugiego z rodziców dziecka, ponieważ: a)drugi z rodziców dziecka nie żyje; b)ojciec dziecka jest nieznany; c)powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone.". skoro masz wyrok o alimenty to nie przysługuje ci ten dodatek. czyli innymi słowy albo te 500 ( alimenty lub fundusz) albo 185 z tytulu samotnego wychowania. no juz prościej się nie da.

Gość gość
ej wy tepe jakies jestescie:D pisze laska wyraznie ze facet mial zasadzone alimenty s*******il gdzies sobie nie placil dostal komornika a ona alimenty z funduszu alimentacyjnego. teraz sie obudzil bo chce byc tatusiem i czasem im wysle pare zlotych. Nie wiem co wy pijecie i bierzecie ze nie rozumiecie takich prostych rzeczy:D I majac zasilek dla samotnego rodzica mozna miec rodzinne, ale majac zasadzone alimenty a autorka ma wiec ktos tutaj sie kiepsko popisuje:D

Gość gość
autorko albo się pobiera z MOPSu srodki z funduszu alimentacyjnego albo dodatek z tytułu samotnego wychowania,nie mozna pobierac tych dwoch rzeczy na jedno dziecko bo one się wzajemnie wykluczaja. skoro masz wyrok o alimenty to nie ma tych 185, jelsi masz przyznany dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowania to ten dodatek przyznają tyko w sytuacji ze albo ojciec dziecka nie zyje albo jest nieznany,innymi słowy dziecko nie ma ojca a w akcie urodzenia wpisane jest nazwisko matki. czyli de facto ojciec nie istnieje. nie da się pobierac tych dwoch swiadczen naraz.

Gość gość
"Kobieta samotnie wychowująca dziecko może się również ubiegać o przyznanie zasiłku rodzinnego. I tutaj jego otrzymanie jest zależne od kilku warunków. Przede wszystkim, nie mogą się o niego ubiegać panie, którym nie zasądzono świadczenia alimentacyjnego na rzecz dziecka. Wyjątkiem są sytuacje, w których ojciec dziecka jest nieznany, ojciec dziecka nie żyje, powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego zostało odrzucone lub sąd zobowiązał jednego z rodziców do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania dziecka." xxx Którym NIE ZASĄDZONO świadczenia alimentacyjnego. I wyjątkiem są przypadki, które opisujesz. Rozumiesz co oznacza NIE ZASĄDZONO, bo autorce właśnie ZASĄDZONO. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Gość gość
gośćnierób dziś Otrzymuję zasiłek rodzinny oraz dodatek do samotnego wychowywania dziecka. takie swiadczenie ( dodatek do samotnego wychowania) jak tu napisałas ze dostajesz-uzyskuje się spełniajac nastepujacy warunek: albo ojciec dziecka nie zyje albo jest nieznany,innymi słowy niemzliwe jest zasądzenie alimentow. ty jak napisalas wyrok taki masz ( zasądzone alimenty) wiec nie należy ci sie dodatek z tytułu samotnego wychowania.

Gość gośćnierób
To nieprawda. Radze przejść się do MOPS-u. Mogę mieć dodatek z tytułu samotnego macierzyństwa oraz alimenty. Nie tylko ja to otrzymuję, więc się mylisz.

Gość gość
- to prawda, można mieć albo dodatek z tytułu samotnego wychowywania, albo fundusz alimentacyjny.. Poza tym nie wierze, ze gdyby facet miał zasądzone alimenty, dawałby jakas kase na boku, płaciłby je oficjalnie

Gość gośćnierób
Bzdura. Mam dodatek do samotnego wychowywania, bo samotnie syna wychowuję, a alimenty mam z FA a nie od ojca dziecka. Jestem samotną matką więc taki dodatek mi się należy, może jakby on płacił to bym dodatku nie dostała, ale ojciec dziecka jest pozbawiony praw i nie płaci.

Gość gość
To nieprawda. Radze przejść się do MOPS-u. Mogę mieć dodatek z tytułu samotnego macierzyństwa oraz alimenty x to w którym mopsie tak wypłacają? :p Ja mam rzadką sytuacje, rozstałam się z męzem, mielismy rozwód, starsze dziecko zostało z nim, młodsze ze mna, i nie mogę otrzymywac ani dodatku do samotnego wychowywania, ani funduszu alimentacyjnego- nie miałam prawa do alimentów, bo niejako się dzielimy kosztami wychowywania dzieci

Gość gośćnierób
no chwila, bo sama przekopuję internet. Dostaje i alimenty i dodatek no przecież wiem o tym na 100%. I teraz mam takie pytanie: dlaczego mając alimenty z FA mam dodatek? Co do ojca dziecka, odezwał się, chciał się z synem spotkać i nie odmówiłam. Płaci nieregularnie, ale coś tam zawsze da jak ma pracę, nie wiem dlaczego. Może sumienie go ruszyło? A może to postepowanie alimentacyjne już wygasło? Mogło tak być? Dodam, że dodatek ten mam od 1,5 roku.

Gość gość
gość dziś ej wy tepe jakies jestesciesmiech.gif to cyba ty jestes jakas tępa? piszę wyraznie albo dodatek z tytułu samotnego wychowania dziecka albo alimenty!! czegpo tu nie rozumiec?? nie pobiera się tych 2 rzeczy naraz!! nie da się!albo dziecko ojca ma albo nie ma! wymyslilas sobie niezła bajeczke tylko po co?? zeby ci ktos zazdroscił swiadczen ktorych nie pobierasz?? rozróżnij ( jak juz wytrzezwiejesz) te 2 odrebne rzeczy ktore się wykluczaja i nie mozna pobierac jedngo i drugiego jednoczesnienie na1 to samo dziecko. jak juz wczesniej przytoczylam "Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka przysługuje samotnie wychowującym dziecko matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, jeżeli nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od drugiego z rodziców dziecka, ponieważ: a)drugi z rodziców dziecka nie żyje; b)ojciec dziecka jest nieznany; c)powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone." czyli prosciej-dodatek ten przysługuje jesli "nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka"

Gość gośćnierób
gość dziś to akurat rozumiem. Podzieliliście się dziećmi, więc nie moglibyście płacić sobie wzajmnie alimentów, bo niby jak? No chyba, że starsze dziecko się już nie uczy.

Gość gość
gośćnierób dziś To nieprawda. Radze przejść się do MOPS-u. Mogę mieć dodatek z tytułu samotnego macierzyństwa oraz alimenty. Nie tylko ja to otrzymuję, więc się mylisz. przechodze sie do mopsu co roku. i wiem ze nie mozna brac jednoczesnie tych 2ch swiadczen. dodatek do zasilku rodzinnego z tytułu samotnego wychowania dziecka przysługuje tyko wtedy kiedy nie przysługują alimenty.

Gość gośćnierób
no dobrze. Tyle, że ja dostaję ten dodatek, więc z jakiej racji? Czy mozliwe jest to, że postępowanie alimentacyjne zostało umorzone wobec ojca dziecka? Tak jak pisałam dodatek ten mam od niedawna, nie od narodzin dziecka, z ojcem dziecka nie było kontaktu przez lata. Pytam, bo teraz sama nie rozumiem, a znalazłam faktycznie to co piszesz i masz rację. O ten dodatek poradziła mi się starać koleżanka i mi go przyznano. Na jakiej więc zasadzie. Jutro chyba aż wszystkie papiery przejrzę.

Gość gość
skoro przez lata placil ci FA i z ojcem dziecka kontaktu nie bylo a ty nie mieszkasz z partnerem zadnym ani mezem to dostalas to bo ojciec dziecka mogl zostac uznany za zaginionego. Ale o tym chyba bys wiedziala?

Gość gość
p********z od rzeczy, i już przestan sciemniac... ten ojciec co płaci na boku mimo ze ma wyrok to jedna bzdura, a to drugie - druga... Dwie bzdury to co najmniej o jedną za duzo

Gość gość
jeszcze raz bo autorka widze ze czyta tylko siebie. Do zasiłku rodzinnego przysługują dodatki z tytułu: urodzenia dziecka, opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego, samotnego wychowywania dziecka, wychowywania dziecka w rodzinie wielodzietnej, kształcenia i rehabilitacji dziecka niepełnosprawnego, rozpoczęcia roku szkolnego, podjęcia przez dziecko nauki w szkole poza miejscem zamieszkania. Zobacz także:Jakie są dodatki do zasiłku rodzinnego Osoba samotna to panna, kawaler, wdowa, wdowiec, osoba pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osoba rozwiedziona, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem. Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka przysługuje samotnie wychowującym dziecko matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, jeżeli nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od drugiego z rodziców dziecka. Dodatek z tytułu samotnego wychowania dziecka przysługuje ponieważ drugi z rodziców dziecka nie żyje, ojciec dziecka jest nieznany lub powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone. Podstawa prawna: Ustawa z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 228, poz. 2255 z późn. zm.)

Gość gość
moze inaczej. autorka jest osobą samotną? tak. ale to mopsu raczej nie interesuje ( kto z kim). wazne jest to czy dziecko ma ojca. wiem, bo z poczatku przez to brnęłam. tak wiec" jesli dziecko ma ojca ale ojciec nie placi,nie interesuje sie dzieckiem to nalezy wniesc do sądu o alimenty. wowczas jesli uztska się wyrok, i jesli ojciec nadal nie placi to idzie sie do komornika,komornika wydaje zasiwadczenie ze przez ostatnie 2 msc ojciec nie łożył na dziecko i wtedy zwraca się do funduszu alimentacyjnego o wyplate pieniedzy. wowczas to dłuznik alimentacyjny m aod tej pory dług juz nie u opiekuna prawnego dziecka tylko wobec panstwa i wszystkich nas-podatnikow. Sytuacja ta wyklucza pobieranie dodatku do zasiłku rodzinnego ktory jest przyznawany wyłącznie jesli alimenty NIE zostały zasądzone. a w hisssstorii opsanej przez autorkę-zostały zasądzone wyrokiem sadu. autorko czy to jestes naćpana czy tak to trudno zrozumiec?? podaje ci podstawe prawna. moze ty mylisz 2 pojęcia. -osoba samotna -osoba samotnie wychowująca. dla nas to moze byc ta sama osoba ale dla mopsu juz nie. dla mopsu i przepisów- osoba samotna jelsi ma wyrok zasadzajacy alimenty-nie jest osobą samotnie wychowującą.

Gość gość
gośćnierób dziś a mzoe chodzi o inny dodatek bo jest ich 7. no ale skoro twiertdzisz ze dostajesz dodatek z tytułu samotnego wychjowania to nei wiem na jakiej podstawie. u nas by to nie przeszło. a czy postepowanie alimentacyjen zostało oddalone? a masz wyrok? wyrok sądu nakazujacy ojcu dziecka placic alimenty? jelsi by takie postepowanie zostało oddalone to by sad cie o tym poinformował. w jakim kraju pracuje/mieszka ojciec dziecka/? jak załątwialas komornika?skoro piszesz ze ojciec był nieuchwytny i nie utrzymywał kontaktó.w

Gość gość
dla nas to moze byc ta sama osoba ale dla mopsu juz nie. dla mopsu i przepisów- osoba samotna jelsi ma wyrok zasadzajacy alimenty-nie jest osobą samotnie wychowującą. x jest chyba jeszcze nieco inaczej, bo ja w tej mojej rzadkiej sprawie- tzn podział dzieci, złożyłam na wszelki wypadek o ten dodatek do samotnego wychowywania, bo byłam załamana ze go nie dostanę.. I co oni mi odpisali? Ze mi się nie należy... I ze jestem osoba samotnie wychowujaca dziecko, tylko ze mimo to, w myśl przepisów które tu ktoś przytaczał wyżej, mimo mojego samotnego wychowywania dziecko, dodatek mi się nie nalezy, bo nie spełniam zadnej z przesłanek do otrzymania ( miałam rozprawę rozwodowa, ale bez zasądzonych alimentów, tzn nawet o nie- nie składałam). w zasadzie nie wiem, czy jakbym złożyła wniosek, to bym dostała tę formułę, ze orzecznictwo w sprawie alimentów zostało oddalone? nie wiem.. ale chyba nie, bo jak jest podział dzieci, to tak jakbyśmy sobie alimenty płacili nawzajem chyba

Gość gość
we wniosku o zasilek i dopdatki wypełnia się (zaznacza) takie kwadraciki i w jednym z nich jest ten dodatek. czy zanaczylas go przy wypełnianiu wniosku? jelsi tak to urzednik powinien sprawdzic stan faktyczny ( czy osoba ubiegajaca się o ten dodatek spełnia jeden z 3 warunkow- w pryzpadku niezyjacego ojca wszystko jasne trzeba akt zgonyu, w przypadku ojca nieznanego trzeba pokazac akt zupełny urodzenia dziecka z adnotacja z tyłu , w przypadku gdy powództwo o alimenty zostało oddalone to trzeba wyciagnac z sadu taki papierek. jesli faktycznie pobnierasz kase z funduszu i jednoczesnie dodatek z tytułu samotnego wychowania ktory jest uwarunkowany niemożnoscią zasądzenia alimentow to najwidoczniej w twoim urzedzie jest bałągan. gorzej,gdy ktos to odkryje i kazą ci po latach oddawac te wszystkie swiadczenia nienależnie pobierane.