Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

macierzyński, a działalność gospodarcza.

Polecane posty

Gość gość

Drogie mamy. Jestem na urlopie macierzyńskim ( praca na etacie) nadarzyła mi się okazja do założenia działalności gospodarczej ( nie chcę rezygnować z pracy na etacie) do jej prowadzenia zatrudniłabym osobę. I tu moje pytanie. Czy mogę mieć działalność i być na urlopie macierzyńskim? Jak wtedy mam rozliczać się z zuz i płacić składki?

Gość gość
mozesz ty sama pracowac na dg bedac na urlopie macierzynskim a jak zatrudniasz osobę to juz wiadomo, że mozesz, to oczywiste przeciez, skladki juz oplaca a ciebie pracodawca, chyba, ze sa mniejsze niz sie placi na dg to musisz doplacic.

Gość gość
aha ty zdrowotna placisz ok 290zł

Gość gość
Aha dzięki. Czyli mogę założyć dg będąc na macierzyńskim od pracodawcy. Pracodawca zapewne płaci za mnie najniższą składkę do Zuz.

Gość gość
ty również placisz przez pierwsze dwa lata najnizsza skladke spoleczna, wiec tylko do kazdego 10dnia miesiaca oplacasz zdrowotna, w kazdym koncie bankowym internetowym jest zakladka przelew do zus. zalozyc dg to 10min, w gminie,potem idziesz do zus wypelniasz druk zza, pani ci wszystko wyliczy i wsio. odnosnie pracownika nie mam zielonego pojecia bo ja caly czas sama na dg

Gość gość
Wielkie dzięki. Jutro się tym wszystkim zajmę. Co do pracownika to wiem mniej więcej jak to wygląda.