Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wysłałam cv ze zdjęciem i żałuję

Polecane posty

Gość gość

Pierwszy raz wysłałam cv ze zdjęciem i teraz się boję, ze to zamiast powiększyć moje szanse to je pomniejszy. Strasznie nie lubię być oceniana a teraz jeszcze mogę być odrzucona za wygląd ;/. Nie jestem specjalistą NASA bym sie wyróżniała wypasionymi kwalifikacjami (spośród całej konkurencji) i pomyślałam, że może jednak to zdjęcie coś daje, jakieś większe zaznajomienie z kandydatem. Nie wiem czy dobrze zrobiłam i czy ktoś się tam nie będzie ze mnie śmiał idąc tokiem myślenia "jak już dajesz zdjęcie to bądź chociaż 7/10 z twarzy. Jak to wgląda z punktu widzenia rekrutującego? Zwłaszcza chodzi mi o szefów, którzy sami robią rekrutacje. Zawsze się bałam, że oni tam patrzą na te zdjecia i sie smieją z ludzi ;/

Gość gość
Dziękuję za dobre słowo :) Chcę jeszcze was zapytać, czy widzieliście różnicę w odzewie pomiędzy cv bez zdjęcia i ze zdjęciem? Bo czytałam, że na takie ze zdjęciem częściej się odpowiada, bo kandydat "nie wstydzi sie" pokazać twarzy. Fajnie by było jakby ktoś tu robił taki eksperyment. Wiem, ze na cv bez zdjęcia też odpowiadają, ale może rzadziej.

Gość gość
Szefowie tylko w małych firmach robią rekrutację. Ja często się śmieję z CV, ale to raczej z tego, że większość dziuń wysyła foty z cycochami wywalonymi na wierzch, bo myśli, że szef to zobaczy, a my to wyrzucamy, żeby się nie wkurzał...

Gość gość
Moje zdjęcie jest normalne, tylko nie wiem czy moja mina czy też sama twarz jest 'akceptowalna" :D. Zawsze miałam kompleksy. Chyba wrócę do bezzdjęciowych cv, bo nigdy nie uważałam, że mój wygląd mi cokolwiek "daje" in plus. Zauważyłam, że teraz nawet faceci na jakieś stanowiska inżynieryjne daja zdjęcia.

Gość gość
W wiekszosci krajow UE cv ze zdjeciem jest wprost wymagane, jesli wyslesz takie bez foto to zostanie zwyczajnie odrzucone. Natomiast do mojej przedostatniej pracy, nadeslala zgloszenie pewna dziewczyna.. Szukano osoby ze znajomoscia konkretnego jezyka obcgo i z doswiadczeniem na podobnym stanowisku a ona wypisala cale swoje doswiadczenie przy robieniu masazu :D To dopiero byla beka ;)

Gość gość
Ja tam nie mam serca śmiać się z ludzi szukających pracy. Nawet jak piszą w cv głupoty. Ale rozumiem, że ten masaż nie pasuje do stanowiska ;) Jak tak sobie myslałam o pracy rekrutera to nie nadawałabym się, bo ciągle musiałabym kogoś odrzucać i byłoby mi przykro, że on się stara szuka a ja go nie chcę. Serio :)

Gość gość
Mi jest przykro kiedy odrzucam, ale jeśli osoba się stara,to jej piszę uwagi co do CV. Natomiast "cyckom" nie piszę.

Gość gość
a nie możesz iść do dobrego fotografa żeby Ci zrobił jakieś zdjęcia gdzie wyglądasz ładniej niż w realu? Tzn. żebyś była do siebie podobna, ale jednak trochę ładniejsza? Teraz każde zdjęcie da się upiększyć

Gość gość
zresztą to widać nawet na fb jak wiele zdjęcia potrafią się różnic od rzeczywistości ;) Zwykle ludzie wygladaja lepiej na zdjeciu profilowym niż na prawdę , do cv też raczej wybiera się jak najlepsze zdjęcie. tzn. takie żeby wyglądać profesjonalnie i atrakcyjnie na nic. Zależy oczywiście też kto jest pracodawcą. Jeśli facet to lepiej wyglądać po prostu ładnie, ale też nie na jakąś tępą "dziunie" bo jednak to nie wygląda zbyt profesjonalnie. Lepiej wyglądać na ładną i inteligentną kobietę na zdjęciu. A jeśli pracodawcą jest kobieta to też można wyglądać ładnie, ale bardziej skromnie i lepiej na zdjęciu wyjśc trochę skromniej i np. mieć na nim okulary czy związane włosy. W ogóle badania dowiodły, że osoby w okularach wydają się nam podświadomie bardziej kompetentne ;)

Gość gość
Ja bym na Twoim miejscu zamiast narzekać zaczęła czytać wskazówki (a pełno takich w necie chociażby) jak powinno wyglądać profesjonalne zdjęcie do CV. Nie musisz byc pięknością żeby wzbudzić zaufanie. Ale pewne szczegóły jak mina, wyraz twarzy, fryzura czy makijaż dużo potrafią zrobić, automatycznie wyglądasz na osobę godną zaufania albo i nie

Gość gość
Właśnie myślę, że zdjęcie powinno wzbudzać zaufanie i powinno się wyglądać sympatycznie, schludnie. Kompleksy się we mnie odzywają i tyle :) No nic zobaczymy :) Jestem ciekawa czy ktoś zauwazył różnice w odzewie jeśli nagle zaczął dodawac zdjęcie do cv.

Gość gość
Zreszta sama sobie wyobraz ze jestes pracodawcą. I kogo byś wybrała na stanowisko? Czy koniecznie kogoś atrakcyjnego fizycznie czy bardziej po prostu takiego co wzbudziłby Twoje zaufanie na zdjęciu i wyglądał sympatycznie? Oczywiście to też zalezy od stanowiska bo np. kelnerka czy hostessa powinna jednak byc też ładna, ale ktoś na stanowisku biurowym przede wsyzstkim powinien wyglądać kompetentnie. Oczywiście atrakcyjnosc to zwykle dodatkowy plus, ale to wcale nie znaczy, ze nie masz szans nawet bez tego wydać sie godna zaufania. Szczegóły bardzo wpływają na naszą podświadomość, wiec nawet mina na zdjęciu jest ważna

Gość gość
W wiekszosci krajow UE nielegalne jest wymaganie zdjecia i nikt nie dodaje. Po co? W zyciu nie widzialam cv ze zdjeciem i sama tez nigdy nie dodawalam. Jak im beda pasowac kwalifikacje to zobacza mnie na zywo.

Gość gość
a gdzieś ostatnio wyczytałam, że nie trzeba podawac wieku, bo pracodawca nie ma prawa tego info wymagać co wy na to? dajecie datę urodzenia?

Gość gość
Lubię cv ze zdjęciami. Bardzo dużo mówią o osobie, dobre zdjęcie może pomóc przepchnąć aplikację na kolejny stopień (albo przeciwnie). Jeśli już załączasz zdjęcie upewnij się, że wyglądasz na nim pozytywnie-bije od Ciebie profesjonalizm, dobra energia , otwartość, inteligencja itd :D Aha-zdjęcie nie powinno obejmować klatki piersiowej. Eksponowanie bujnych kształtów jest śmieszne.

Gość gość
11:01- moim zdaniem zawsze powinno byc zdjecie i data urodzenia, jak ktoś coś pomija tzn. ,że chc cos zataić...

Gość gość
Poza tym owszem może nie ma WYMOGU dodawania zdjecia, ale jednak ludzie tacy są, ze wolą kogoś zobaczyć jak wygląda i wydaje mi się ,ze predzej wybiora kogoś ze zdjeciem niż bez, no chyba, ze ktoś ma naprawdę super kwalifikacje, ale to tez nie gwarantuje, ze wygra ktos z nawet gorszymi kwalifikcjami, a z wlasnie dobrym zdjeciem, ktorym wzbudzi sympatie. Ale wydaje mi sie, ze nawet jesli nie jest się super atrakcyjnym to ze zdjecia można zrobić atut jeśi jest odpowiednie i wlasnie wyglada sie na nim tak, ze wzbudza sie zaufanie.

Gość gość
Zresztą o ile nie jest to praca modelki, hostessy, czy choćby kelnerki to atrakcyjność aż tak wielkiego znaczenia nie ma. No chyba, że szef szuka sekretarki do wiadomych celów :P Ewentualnie w obsłudze klienta aparycja może jeszcze mieć większe znaczenie. Ale tak poza tym to liczy się MIŁA aparycja, czyli wlasnie to czy wygladamy na sympatycznych, czy wzbudzamy zaufanie. Są osoby średnio atrakcyjne, które wyglądają na bardzo miłe i godne zaufania

Gość gość
ja jestem za niewstawianiem, jeżeli firma daje pracę na podstawie wygladu to już znak, że lepiej tam nie pracować. Podobnie nie ma na moim CV daty urodzenia - podam ją przy podpisywaniu umowy, a jak mnie nie zatrudnią to nie muszą wiedziec ile mam lat. To JEST dyskryminacja kiedy nie bierzesz kogoś nawet pod uwagę przez wiek lub wygląd.

Gość gość
11:31- takie jest zycie ,że wszedzie oceniamy ludzi na podstawie wyglądu. Mniej lub bardziej świadomie...Więc nawet jeśli jest to szanująca się firma na wysokiem poziomie to też będą patrzec na wygląd. Oczywiście nie jest to jedyny czynnik bo kwalifikacje i doświadczenie też są bardzo ważne, ale to jeden z dość ważnych czynnikow

Gość gość
11:31- Oczywiście możesz nie podawać jesli nie chcesz, ale tak możesz zmniejszyć swoje szanse

Gość gość
Moje CV ma trzy strony i póki co nigdy nie miałam problemów ze znalezieniem pracy. Szanująca się firma właśnie nie będzie patrzeć na wygląd - wystarczy, że ktoś jest profecjonalnie ubrany do pracy. Nie musi się nikomu podobać.

Gość gość
11:41- jeśli to jest praca z klientem to jednak powinien się "podobać" ,nawet nie w sensie atrakcyjności jako kobieta czy facet, ale powinien wzbudzać zaufanie .

Gość gość
11:41- to widocznie masz bardzo dobre kwalifikacje, zdecydowanie lepsze od innych, którzy startowali na to samo stanowisko. Ale jeśli zdarzy się, że kilka osob ma podobne kwalifikacje to zdjęcie może tu być nawet decydujące i raczej wybiorą wtedy osobe ze zdjeciem niż bez niego

Gość gość
nie trzeba być do tego ładnym, a zdjęcie niewiele powie ci na temat tego czy w interakcji ktoś zbudza zaufanie. I właśnie dlatego nie powinno dodawać się zdjęcia - bo ludzie mają takie dziwne założenia jakie ty tu reprezentujesz.

Gość gość
Może to są dziwne założenia, ale takie jest życie, że ludzie oceniają trochę po wyglądzie. Ja wcale nie myślę, że powinno tak być i że to jest dobre, ale jak jest i już.

Gość gość
i to jest właśnie głupota i czysta dyskryminacja. Dlatego nie powinno dodawać się zdjęcia bo wtedy to nie twoje kwalifikacje, a twarz decyduje czy dostaniesz pracę i to nie jest profesjonalne. Daje mi to wtedy powód by myśleć, że to nie jest jedyne niedociągnięcie takiej firmy. Profesjonalnym byłoby zaprosić tych ludzi na rozmowę (a przynajmniej odbyć krótką rozmowę wstępną przez telefon) i wtedy zdecydować.

Gość gość
to nie jest trochę, a bardzo. Poza tym cały myk polega na tym żeby być świadomym własnych uprzedzeń inaczej nie wykonujesz swojej pracy poprawnie.

Gość gość
Ale macie problem, zrobienie dobrego zdjęcia nie jest wielkim problemem, można się nieźle upiększyc na zdjęciu poza tym. A wygląd wszędzie jest ważny i w miłości i w zyciu zawodowym i co zrobisz, takie zycie. ludzie nieatrakcyjni tez robią karierę, ale jest im trudniej się przebić