Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Alutka2017

Sierpniowki 2017

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰
Up

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 siepniowa mama
Moja c贸rka potrafi si臋 z p贸艂 godziny sama si臋 pobawi膰 tj. pole偶e膰 na brzuszku, pobra膰 sobie jakie艣 zabawki w r膮czki i przek艂ada膰. Ale ja z ni膮 wszystko robi臋, rozwieszam pranie, ca艂y czas do niej m贸wi膮c, gotuj臋 obiad to patrzy co robi臋. Po 45 min. si臋 niecierpliwi to musz臋 si臋 ni膮 zaj膮膰, pokazuj臋 i czytam jej ksi膮偶eczki, m贸wi臋 rymowanki, 艣piewam, przytulam, turlam i tak leci dzie艅 za dniem.. Aga -u mnie w domu tez nied艂ugo 艣pi w dzie艅 max. 40 min, za to na spacerze 艣pi nawet i 2 godz. Codziennie wi臋c wychodzimy dotleni膰 si臋 i zalicza ona d艂ug膮 drzemk臋. A o kt贸rej k艂adziecie dzieci spa膰? Moja o 20-stej ju偶 艣pi, oko艂o 8-smej jest pobudka.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰malgo
Aga jak ja Ci zazdroszcz臋. Ja niby wa偶ne tyle co przed ci膮偶膮 Ale z ch臋ci膮 zrzucilabym par臋 kg. Nosz臋 rozmiar 40-42 a z ch臋ci膮 bym wskoczyla w 38 ale jako艣 s艂abo mi idzie z tym odchudzaniem. Dziewczyny a jak u Waszych dzieci z z膮bkami ? Bo moja strasznie si臋 slini i wszystko gryzie odk膮d sko艅czy艂a 3 miesi膮ce. Wszyscy jak ja widz膮 to m贸wi膮 " a jej nie b臋d膮 sz艂y z膮bki? " a z膮bk贸w nie wida膰. A za tydzie艅 c贸rka sko艅czy 7 miesi臋cy. Niby im p贸藕niej tym lepiej, ale jak ona bez z膮bk贸w ma si臋 nauczy膰 je艣膰 pokarmy nie rozdrobnione na papk臋 ? Karmie piersia i nie lubi臋 tego robi膰 publicznie, wi臋c mia艂am nadziej臋, 偶e na wiosn臋 wsadze c贸rk臋 w spacerowke dam butl臋 wody i bu艂k臋 i b臋d臋 mog艂a z ni膮 lazic p贸艂 dnia, ale narazie jako艣 sobie nie wyobra偶am tego wogole. A Wy dajecie papki takie g艂adkie czy z ma艂ymi grudkami? Bo dzi艣 c贸rka pierwszy raz jad艂a obiadek z bobovity bo 6 miesi膮cu i dam tam ju偶 drobne grudki i powiem Wam 偶e ca艂kiem nie藕le jej to sz艂o :-) A i jeszcze pytanko: czy Wasze dzieci codziennie jedz膮 mi臋so? Domy艣lam si臋 ze mamy kt贸re same gotuj膮 to nie, ale ja kupowa艂am c贸rce obiadki zgodnie z wiekiem i wiadomo po 4 miesi膮cu s膮 same warzywka pozniej podawa艂am te po 5 a teraz po 6 i tak sobie pomy艣la艂am przecie偶 ka偶dy ten obiadek jest z mi臋sem a przecie偶 nawet doros艂ym nie zaleca si臋 codziennego jedzenia mi臋sa, wi臋c chyba powinnam znowu wr贸ci膰 do tych s艂oiczk贸w po 4 miesi膮cu z warzywami a te mi臋sne dawa膰 od czasu do czasu. Dobrze my艣l臋 czy nie ? C贸rka wczoraj pierwszy raz jad艂a obiadek z ryb膮. Chyba ryb powinno by膰 najwi臋cej w diecie - a w sloiczkach chyba s膮 najmniej spotykane(je艣li chodzi o miesko)a p贸藕niej mi臋so czerwone i dr贸b ? Ju偶 sama nie wiem

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰malgo
Sierpniowa mama- ja k艂ad臋 c贸rk臋 o 21. Wstaje ok. 7.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰aga83
Tymo zasypia o 21'30 lub 22 czasami pozniej. Pobudka jes 7'10. Chodzi pozno bo i tak starszaki czlapia po domu do 22. My ma razie jedlismy tylko brokula i dynie i z cala pewnoscia dyni lubil nie bedzie. Dostal szczekoscisku

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Cecysssia
Czesc dziewczyny :D go艣膰malgo - tez bywa u mnie,ze corka nie moze sama zostac bo zaraz wola mnie....ale bywa,ze zajmie sie sama zabawkami....za to od paru dni jak widzi np.babcie albo kogos innego to placze ! Podobno to jest skok rozwojowy :P Justyna - hehehe ja dzis robilam obiad na raty bo zaraz Wiki budzila sie i juz po gotowaniu :P Aga - czyli nie tylko moja cora spi w ciagu dnia pol godz. ? :P czasami jedzac mleko robi sobie drzemke i jak konczy jesc to budzi sie i po spaniu ;) Chudniesz bo....macierzynstwo wyciska z Ciebie soki ? :/ hehehe czyli dynia odpada ;) My jutro 1wszy raz posmakujemy dyni i zobaczymy czy zje az jej bedzie slinka kapala czy bedzie pluc ;) Ostatnio Wiki cos sie pomieszalo i chodzi spac o 18 ,budzi sie o 4 - 5 nad ranem :( A tak to o 20 chodzila spac i pobudka o 7 - 8 rano :D go艣膰malgo - u Nas jest to samo.Mala slini sie od 3 mca i wszystko wklada do buzi...a zabka jak nie bylo tak nie ma .Nawet nie wiedzialam,ze sa gotowe obiadki z grudkami! My jeszcze jemy papki :) Jesli chodzi o mieso to czytalam,ze raz w tyg,powinno jesc dziecko ale nie wdrazylam sie w temat bo mam czas....takze nie pomoge :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Cecysssia
Jutro jest co? :D tlusty czwartek :D [cool ] I dzis juz zjadlam 2 paczusie :D :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰aga83
U mnie karmienie rowna sie chudniecie. W biodrach mam 87 cm. Wygladam jak szczur. A jem duzo i czesto. Cwiartka torcika bezowego do kawy nie jest mi obca. Zawsze latem wstydze sie zalozyc kapielowy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 3Justyna 33
Potwierdzam, 偶e kp r贸wna si臋 chudniecie. Ja nie karmi臋 od okolo 4 tygodni i juz dwa kg na plusie niestety. Teraz musz臋 si臋 ogranicza膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰malgo
Justyna nie karmisz ju偶 piersia ? Synek przekona艂 si臋 do mm?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 3Justyna 33
Nie karmie a z mm jest codziennie walka. Bardzo ma艂o mleka pije, najwi臋cej w nocy bo jest zaspany ale historia zupelnie ta sama jak z cycem. Nie chce, p艂acze, czasami zapatrzony na cos zje troszk臋 ale je tak 30 ml zachwil臋 50 potem 20i tak w k贸艂ko ci膮g艂a walka o ka偶dy mililitr. On albo nie lubi mleka albo nie chce ssac bo wszystko inne zjada ch臋tnie byle podawane 艂y偶eczka. Wode i herbatki podaj臋 pipet膮, meczarnia straszna.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sowa25
Malgo, witaj w klubie! Ja tak mam od narodzin synka, podobnie jak Justyna. Co wyjde z pokoju to placz. Czasami sie w spokoju zalatwic nie mozna. Potrafi sie zajac sam soba, ale jak jestem przy nim. Pozornie ma mnie gdzies, bo niby sie bawi, ale tylko sie porusze i juz zabawka nie istnieje. Najlepszy jest rano po jedzeniu, wtedy moge go zostawic na 10-15 minut i ladnie sie bawi podczas gdy ja robie sobie np sniadanie. Ogolnie, jak czytam Justyny wpisy to jakbym czytala o sobie! Ja tez obiad gotuje na raty. Albo w ogole nie gotuje, dopiero jak maz wroci i siedzi przy malym. Ja mojemu jeszcze miesa nie zaczelam dawac w ogole. Jakos nie wiem, na razie jedzie na samych warzywkach. Mysle ze zaczne jak skonczy magiczne 6 miesiecy. Zostalo mu 10 dni dziecinstwa :D jesli chodzi o rozwoj to bez zmian. Dalej sie nie obraca na plecy ani na brzuszek. Ani nie siada. A co do wagi to karmilam piersia i faktycznie, waga spadla do tej sprzed porodu. Ale nie wiem czy gdybym go nie karmila, tez by spadla. Skora zostala niestety. Wygladam jak po jakims odsysaniu tluszczu. Smaruje sie niby jakimis kremami ujedrniajacymi i podejmuje zalosne proby cwiczen. Zobaczymy, co z tego bedzie. My dzisiaj po szczepieniu. Maly po powrocie padl, zmeczony wrazeniami. Nastepne "dopiero" za pol roku, ufff.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sowa25
Justyna a probowalas smoczka do butli z wieksza dziurka? Moj tak robi jak ma za wolny przeplyw...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sowa25
Waga spadla do tej sprzed ciazy, a nie porodu, oczywiscie!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 3Justyna 33
Sowa tak kupi艂am smoczek z wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 dziurek nic to nie pomaga. Jeszcze sie zastanawiam nad zmian膮 mleka tylko nie wiem na jakie i czy mog臋 tak na w艂asn膮 r臋k臋. Ehhh u艣mia艂am si臋 jak napisa艂a艣 o tych prymitywnych pr贸bach 膰wicze艅 bo ja mam to samo. Co艣 tam 膰wicz臋 kilka minut lub sekund i albo m艂ody si臋 budzi albo mam do艣膰 albo jeszcze co innego.... zawsze powod si臋 zajdzie a przecie偶 偶eby schudn膮膰 lub spali膰 troch臋 t艂uszczu lub si臋 j臋drnic to potrzeba co najmniej 25 min wysi艂ku ciagiem bo po takim czasie mniej wi臋cej zaczyna si臋 co艣 dzia膰 z tkank膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mama_Melki
Czyli nie tylko moja Mela jest taka "wymagaj膮ca" :) U nas podobnie - poznalam j膮 ju偶 na tyle, 偶e bywaj膮 dni, 偶e mo偶e nie zap艂aka膰 nawet na chwil臋, z tym 偶e co to oznacza dla mnie? Po艣wi臋canie jej 100% uwagi, no mo偶e 99%:) Rano po zmianie pieluszki mamy rytua艂, 偶e idzie na chwil臋 do mini-kojca (z kt贸rego lada moment wyro艣nie), a ja mam wtedy ok 10 min na 艣niadanie i kaw臋... czasem starczy jeszcze czasu, 偶eby p贸j艣膰 samej do 艂azienki:P Chwila samotnej zabawy tylko wtedy; a tak musz臋 ca艂y czas przy niej by膰; czasem wystarczy, 偶e po po prostu jestem obok (bro艅 bo偶e gdzie艣 si臋 oddali膰, to od razu j臋臋臋臋臋臋ki!), a czasem musz臋 do niej gada膰, 艣piewa膰, czyta膰, bawi膰... wiadomo, 偶e i tak bym to robi艂a, ale czasem chcia艂oby si臋 cho膰 chwil臋 poczyta膰 ksi膮偶k臋.... Obiady gotuj臋 ju偶 wieczorem i tylko podgrzewam od艂o偶on膮 w pojemniczku porcj臋 w mikrofali. Wcze艣niej... jad艂am obiady co trzeci dzie艅, a tak zazwyczaj dopiero kolacje... Dawa艂am rad臋 gotowa膰 tylko trzymaj膮c j膮 w chu艣cie, ale potem zacz臋艂a si臋 tak wyginac, aby zobaczy膰 co ja tam robi臋, 偶e nie bylo to ani wygodne ani bezpieczne. Wda艂a si臋 we mnie; ja te偶 nie znosz臋 przebywa膰 sama ;D By艂y艣my w odwiedzinach u kolezanki, kt贸ra ma synka 3 miesi臋cznego.... le偶a艂 spokojnie na macie i obraca艂 r膮czkami jedn膮 zabaweczk臋 przez jakie艣 40 minut i nawet nie zaj臋kn膮艂...... Dla mnie to by艂 SZOK. Zapoda艂am Melce w tym tygodniu pierwsz膮 marchewk臋 - najpierw gotowan膮... krzywi艂a si臋 niemi艂osiernie, co艣 tam zjad艂a, ale nie za du偶o. Nast臋pnego dnia podobnie.. Trzeciego dnia da艂am jej marchewk臋 ze s艂oiczka (bez dodatku soli czy cukru) i.. jad艂a a偶 jej si臋 uszy trz臋s艂y. Czy oni na pewno czego艣 nie dodaj膮 do tych s艂oiczk贸w? Kt贸ra艣 z Was te偶 mo偶e tak mia艂a?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 reox
U mnie te偶 waga spada jak karmi臋 piersi膮. Na 膰wiczenia szans nie ma, obowi膮zki nie pozwalaj膮... Aga - u nas ze spaniem jest tragicznie, od pocz膮tku budzi艂 si臋 bardzo cz臋sto, ale ostatni okres jest fatalny, j臋czy, wierci si臋, najgorzej 偶e wcale nie chce cyca, cuduj臋, nosz臋,艣piewam i jako艣 do nast臋pnej pobudki 艣pi. Ostatniej nocy do p贸艂nocy naliczy艂am z 7 pobudek. Zastanawiam si臋 czy w og贸le zasypia膰, bo zaraz musz臋 wstawa膰. M贸j Ada艣 dzi艣 usiad艂, nie wiem jakim cudem, robi艂am co艣 w kuchni, odwracam si臋 i szok, patrz臋 a on siedzi. Wcze艣niej by艂 na brzuszku, wi臋c chyba z tego le偶enia usiad艂. Musz臋 podpatrze膰 nast臋pnym razem jak on to b臋dzie robi艂...

Udost臋pnij ten post

Mama_Melki - nie wiem jak to jest z tymi s艂oiczkami, c贸rki karmi艂am swoimi obiadkami, gotowa艂am, jak mia艂y rok i jechali艣my nad morze na wczasy, to pomy艣la艂am 偶e zakupi臋 s艂oiki bo nie b臋d臋 si臋 bawi膰 w gotowanie. Nie chcia艂y tego w og贸le je艣膰, jak troch臋 zjad艂y to w艂a艣ciwie kupa wygl膮da艂a u nich jak ta zawarto艣膰 s艂oika. Z kolei u kole偶anek, kt贸re podawa艂y s艂oiki jako pierwsze i chcia艂y si臋 przerzuci膰 na swoje obiadki, dzieci si臋 buntowa艂y i nie chcia艂y je艣膰 tego co one ugotowa艂y. Dzieci s膮 r贸偶ne, jedne mniej absorbuj膮ce, inne bardziej, ka偶de ma inny temperament, zreszt膮 tak jak my doro艣li. Ja my艣l臋, 偶e mi臋so powinno si臋 podawa膰 1-2 razy w tygodniu, 1 raz ryb臋 a w pozosta艂e dni warzywa. Codzienne podawanie nie jest potrzebne.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 3Justyna 33
A jeszcze wracaj膮c do tematu o mm. Wczoraj by艂o tak, 偶e zjad艂 kaszke o godzinie 17.00 potem zawsze zjadal mleko po k膮pieli czyli gdzies oko艂o 20.00 ale nie chcia艂 nie bylo mowy zmusi膰 wiec usn膮艂 okolo 21.00 i spa艂 jak nigdy do 3.30. Wychodzi na to 偶e nie jad艂 przesz艂o 10 godzin. Zdziwi艂o mnie 偶e g艂贸d go nie obudzil

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Drogie Panie :) Jestem studentk膮 medycyny i wsp贸lnie z kolegami z ko艂a naukowego przy I Katedrze i Klinice Po艂o偶nictwa i Ginekologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przeprowadzamy badanie, kt贸re ma nam pom贸c w zrozumieniu problem贸w z jakimi zmagaj膮 si臋 matki w pierwszych miesi膮cach po porodzie. Bardzo prosz臋 o wype艂nienie anonimowej ankiety ;) Dzi臋ki za po艣wi臋cenie nam chwili swojego czasu ! https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfxkRt9A6PDuI2_Eq21IG105G35-dgCFdGNL6GRp5Vd1_Q5oQ/viewform

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰aga83
Tymo jutro pol roczku. Nie siedzie, ciezki jest. Ale po lozku turla sie jak pileczka.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A czy kt贸rej艣 dziecko juz samo siedzi opr贸cz Reox?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Reox a od kiedy Tw贸j zacz膮艂 si臋 przywraca膰 na brzuszek i byc aktywnym na brzuszku????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sowa25
Mama melki, u mnie bylo to samo. Sloiczki wcinal jak szalony, a mojego nie chcial. Mial odruch wymiotny. W koncu zaczelam gotowac warzywa starte na tarce. I pod koniec gotowania dodawac troszke oliwy. A przy miksowaniu dolewac wody, w ktorej sie to gotowalo. Aha i gotuje mu wieksze ilosci, tak na 2 dni, dopiero wtedy moj blender pieknie to wszystko miksuje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mama_Melki
Dzi臋ki Sowa! Rzeczywi艣cie blendowanie jednej marchewki 艣rednio wychodzi.. nast臋pnym razem spr贸buj臋 wedle Twojego przepisu:D NIe chcia艂abym aby Melka uzale偶nia艂a si臋 od s艂oiczk贸w..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Cecysssia
Dobry wieczor :D Paczki pochlniete ? :D No tak, po kp waga leci w dol..... Tez mam slomiany zapal do cwiczen :P Cwicze wyglupiajac sie z i przed dzieckiem ;) 3Justyna 33 - kurcze to macie problem z karmieniem przez smoczek :/ a moze jedzenie w nocy podawac lyzeczka? Wspomnialas,ze przez pipete podajesz wode....ja lyzeczka bo inaczej ch艂apczliwie pije i krztusi sie :/ Moge sama pipete kupic w aptece ??? Czyli syn co noc budzi sie na jedzenie ? Sowa25 - mam nadz.ze bedzie ok po szczepieniu :D i fajnie,ze dopiero za pol roku szczepienie :D my za tydzien :/ reox - oooo super,ze syn juz usiadl ale jaka musialas byc zdziwiona ...obracasz sie a tu syn siedzi ;) Mama_Melki - u mnie mala lubi i sloiczki i to co ja ugotuje :) Dzis 1wszy raz zjadlysmy dynie ze sloiczka i smakowala Nam :D Ja gotuje tak samo marchewke i inne warzywa jak Sowa25 :D Dziewczyny a pasteryzujecie sloiczki? Ja chyba zaczne to robic bo nie mam czasu na gotowanie nawet co 2 dni.... go艣膰 - nie,moja niunia jeszcze sama nie siedzi.....za to dzis sama obrocila sie z brzuszka na plecy :D Dziewczyny.....moja Wikunia od paru tyg.kilka radzy dziennie, jak nie kilkanascie, trze oczka raczkami i nie jest to oznaka zmeczenia.....nie wiem ale wydaje mi sie,ze zaczelo sie to po wizycie u okulisty .Czytalam,ze tak duzo dzieci robi w 5 mcu.......Wasze tez tak roibia / robily ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Cecysssia
Dobranoc :D :D :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 3Justyna 33
Cecyssia ja nie wiem czy mozna kupi膰 sam膮 pipet臋 ale na pewno tak. Ja mam z pedicetamolu po sko艅czonym leku. A tak m贸j budzi si臋 co noc na jedzenie, jak zd膮偶臋 podac mm zanim si臋 rozbudzi to zje ale jak sie rozbudzi to nie ma opcji albo zacznie blokowa膰 j臋zykiem albo bedzie gaworzyc nawet jak b臋d臋 pr贸bowa艂a w艂o偶y膰 do ust smoczek od butli.... ale zazwyczaj daj臋 rad臋 i jakos zjada. Ja bym mu nawet juz nie musiala dawac chyba w nocy on by wytrzyma艂 do rana tak.mi.si臋 wydaje.ale skoro je tak malo mleka w dzie艅 to chciaz w noc niech zje. Daj臋 mu raz w nocy a pozniej nad ranem ale rano to malutko zjada i si臋 przebudza. Zazdroszcz臋 Wam bo piszecie, 偶e dzieci budz膮 si臋 rano okolo 7 lub 8 a moj o 5 by艂by ju偶 got贸w wstawac, jakos udaje mi si臋 go przetrzyma膰 do 6 i juz.pospane. ehhhh i niema znaczenia czy zasnie o 19 czy o 23. Ale zazwyczaj zasypia okolo 21

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Up

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Up

Udost臋pnij ten post