Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alutka2017

Sierpniowki 2017

Polecane posty

Gość Mama32
Ja śpię od samego początku na lewym brzegu ;-) moje małe coraz częściej daje o sobie znać więc czuje się spokojniejsza że wszystko ok jest :-) U mnie pogoda do bani nic się nie chce przez nią robić :-(

Gość Obłoki Magellana
Ja śpię tak, jak mi wygodnie :) Najczęściej na plecach, czasami na prawym boku. Na lewym nie dam rady po prostu. Poza tym, nawet jak zasnę na lewym, to i tak obudzę się w wygodnej pozycji :P

Gość Patrycjowa
Cześć dziewczyny, chciałam się tylko przywitać :) Tak jak wy zostanę mamą w sierpniu, termin wyznaczony na 17.08. Brzuch powoli rośnie, maleństwo czasem daje o sobie znać i czuję delikatne łaskotki. Zdrowia i wszystkiego dobrego dla was!

Gość 3Justyna33
Reox dzięki na pewno wypróbuję. Bardzo lubię zarówno miętę jak i melisę w ogóle wszystko co się zaparza

Gość 3Justyna33
Reox dzięki na pewno wypróbuję. Bardzo lubię zarówno miętę jak i melisę w ogóle wszystko co się zaparza

Gość 3Justyna33
Dużo się spisałam a ucięło mi wypowiedź wrrrrrrr dlaczego???

Gość Obłoki Magellana
Dziewczyny, co sądzicie (szczerze) o imieniu Zachary? Mój mąż ostatnio takie wymyślił.

Gość nastka 212
Mojeje kuzynki syn ma tak na imię. Swojemu dziecku bym nie dała tak na imię ale brzydkie tez nie jest. Ale nie mozeszsie sugerowac naszym zdaniem bo kazdemu podoba sie cos innego. Jednemu Adaś a drugiemu Kewin. Więc kwestia gustu. Ja napewno nie dałabym dziecku na imię Kewin, Brajan czy Erik czy tym podobne. Ale komus takie imiona sie podobaja. A Zachary nie jest zły :)

Gość 3Justyna33
Zachary a raczej Zachariasz kojarzy się bardzo biblijnie. Na pewno takie nietuzinkowe imię ale czy ładne? W Pl do wymówienia ale ludzie z innych krajów mogliby mieć problem. Choć fajnie byloby mieć imię takie by nie było długiego takiego

Gość Abisiowa
Miałam kiedyś kolegę o takim imieniu Zachar - suchar tak na niego mówili mi osobiście się nie podoba. Ale to Wasze dzieciątko i wam ma się podobać :)

Gość Obłoki Magellana
Dzięki za odpowiedzi :) Zastanawiałam się właśnie, jaki byłby odbiór tego imienia i czy nie brzmiałoby kuriozalnie. Za granicą też funkcjonuje imię Zachary - np. w angielskim skraca się do Zac. Zobaczymy jeszcze - na razie rzucamy typy :) Mnie z jednej strony się podoba ze względu na niebanalność, z drugiej strony ma coś nieprzyjemnego w samej warstwie brzmieniowej - jakiś taki suchy dźwięk (coś jest na rzeczy z tym sucharem). Moja mama stwierdziła, że kojarzy jej się z rosyjskim określeniem na cukier "Sachar". A jak tam u Was postępy z badaniami? Kiedy macie połówkowe?

Gość kredka 41
Obłoki też nie możesz spać bo zjadłam surówkę z kiszonej kapusty z cebulą i jabłkiem i jest mi ciężko na żołądku zrobiłam sobie gorącą herbatę może przejdzie

Gość Mama32
Dzień dobry :-) Badania mam po niedzieli do zrobienia a USG w poniedziałek.Jak na razie wszystkie badania ok zanim zaszłam w ciążę i miałam laparaskopie oddawalam krew( jestem dawaca krwi );-) W czwartek byłyśmy w CZD na kontrolę oczka z najmłodszej i najstarszej bo po boleriozie która stwierdzili u niej okazało się ża plamę w oku prawym i teraz musimy kontrolować czy nic się nie dzieje.Troche z najmłodsza się sytuacja skomplikowala co do wszczepienia jej soczewki i musimy poczekać jeszcze a w tym czasie zakupić soczewkę RGB gazoprzepuszczalna, zasmucilo mnie to bo miałam nadzieję że jednak uda się wcześniej wszczep ehhh Niech się kończy już ten marzec czekam na koniec kwietnia i początek maja wtedy nie które sprawy się wyjaśnia u nas.Chcialabym by ten konowal w poniedziałek mi powiedział co będzie bo chrzestna mojej córki odkłada mi ciuszki po synku.Dziewczyny przeraża mnie to wszystko za dużo spraw mam na głowie do tego martwię się by te dziecko było zdrowe by nic mu nie było momentami mnie to przerasta a silna kobitka jestem.A teraz Wam coś jeszcze powiem mój brat będzie dziadkiem a ma 38 lat ;-) A jego córka kończy w maju 16 lat to jest dziecko z młodych lat i z mamą jej nie jest od wielu lat bo stwierdziła że z nim nie chce być a wtedy ona miała 18 lat jak młoda urodziła. Termin ma na 06-09-17 ma już położna i lekarza który nią się zajmuje,to jest efekt gdy nie rozmawia się z dzieckiem na temat se..xu no ja te tematy mam ze swoją prawie 14 letnia córka za sobą i nie jest to temat tabu tylko gadamy na luzie i jej powiedziałam że gdy będzie miała stałego chłopaka i będzie go pewna a będzie chciała zacząć współżycie to żeby mi powiedziała to pójdziemy do lekarza ;-) Dla mojej mamy był to temat tabu więc sama wszystko ogarnialam ;-)

Gość Obłoki Magellana
kredka, ja problemy ze snem mam, odkąd pamiętam :) Wczoraj akurat w dzień trochę drzemałam, później wyszłam z psami na dłuższy spacer przed jedenastą i tak się to wszystko jakoś przeciągnęło. Mama32, nie ma tego złego - Twoje dziecko będzie miało rówieśnika w rodzinie :D Nie zazdroszczę Ci tych przejść z córeczką, ale mam nadzieję, że wszystko skończy się dobrze. Boję się strasznie boleriozy - wczoraj znalazłam na sobie kleszcza. Jeszcze się nie wbił, ale moje psy ciągle znoszą kleszcze do domu - w zeszłą sobotę zdjęłam z jednego 17 (!!!) kleszczy, a chodzę tylko po osiedlu, czasami w trochę wyższych trawach na jakichś nieużytkach. Nie wiem już, co robić - jutro idę do weterynarza poradzić się, z jakimi środkami insektobójczymi można obcować w ciąży. Chciałam im kupić obroże Foresto, ale okazało się, że ich substancje czynne mogą mieć negatywny wpływ na rozwój układu nerwowego dziecka. Tymczasowo zasypuję je zasypką przeciwpchelną, ale raz, że nie działa, dwa - nie wiem, czy to też nie jest szkodliwe. A niestety nie jestem w stanie psiaków odizolować - mamy małe mieszkanie, psy czują się w nim swobodnie, śpią z nami w łóżku, itd. Nawet, gdybyśmy ich nie wpuścili, w nocy przyszłyby do nas i zwinęły się obok w kłębek.

Gość Mama32
Obłoki,My dla naszej kupujemy Fiprex https://www.fiprex.pl Jak do tej pory nas nie zawiódł i jest bardzo dobry ;-)

Gość Mama32
U nas najstarsza skarżyła się na ból nóg szczególnie prawej i jej puchla dostała skierowanie do szpitala i na Spartanskiej w Warszawie zrobili jej wszystkie badania i wtedy się okazało że przeszła bolerioze choć nigdy nie widziałyśmy u niej kleszcza więc antybiotyk i badania do tego jeszcze podwyższone TSH miała więc mamy pod kontrolą.Ja boję się panicznie kleszczy bo przenoszą różne choroby na szczęście jak była mała to zapłaciłam za szczepionkę i zaszczepilam ja na Hib teraz to już jest standard w szczepieniach. Co do psa my widzieliśmy jak pies umiera w ciężkich bulach a jak mieliśmy psa 8 lat temu to mój zauważył w porę że z nim coś nie tak i go uratowalismy a też łapał pełno kleszczy. Kurcze mój tata słuchajcie trzymał kaczki, króliki i kury,pewnego dnia wchodzę do kaczek a tam jedna głowę zarzucała na plecy tak nam jej szkoda było że zabraliśmy ja od razu do weterynarza a tam się okazało że ona dostała zapalenia opon mózgowych i dostała leki ;-) My bardzo kochamy zwierzęta i gdybyśmy mieli dużą działkę to pewnie mini zoo byśmy mieli ha ha ha ha najmłodsza pewnie i na kuca by nas wtedy namowila ;-) ona kocha konie jak ja i ma bzika na ich punkcie.Sorry że nie na temat ale tak mnie wzięło

Gość 3Justyna33
A ja nie mam problemów ze snem. Najczęściej padam 21 max 22 wieczorem i budzę się już po 6 rano i nie mogę dłużej spać. Ja mam wizytę 25 marca i to wtedy będzie skończony 19 tydzień. Nie wspominał mi o żadnym połówkowym ale chyba do tego badania nie trzeba się jakoś przygotowywać. Tez bym bardzo chciała mieć psa tym bardziej że mieszkam w domu i mam dużą działkę ale jakoś do tej pory nie miałam siły przebicia w tym temacie bo mój mąż nie lubi zwierząt. Jestem jednak pewna ze kiedyś psa będę miała. Chłodno dziś a my cały dzień sadzimy drzewka na zewnątrz. A Wy co porabiacie w weekend???

Gość Obłoki Magellana
Mama32, dzięki - wypróbuję ten Fiprex :) Ja uwielbiam psy i w ogóle zwierzęta. Serwują dużo zobowiązań, ale jednak radość, którą wnoszą do domu jest nieoceniona :) Zwłaszcza w długie zimowe wieczory.

Gość Nadzieja0612
Cześć Dziewczyny :) u mnie potwierdzone już że na 100% dziewczynka będzie, synek się cieszy, nawet przytulił się do brzuszka i pocałował niesamowite uczucie dla mamy.Chodź mam świadomość że jak już będzie na świecie to zazdrość będzie. Niestety mam zmartwienie lekarz stwierdził skracanie się szyjki, jestem bardzo przerażona bo to dużo za wcześnie, próbuje myśleć pozytywnie ale zdaje sobie sprawy z ewentualnych konsekwencji. Dosłałam magnez i mniej mnie boli podbrzusze, w następny czwartek mam wizytę kontrolną. Czy któraś z Was spotkała się ze skracaniem szyjki już w 17 tc?

Gość syska84
Nadzieje0612 gratuluję córci,ja dopiero ide 7 kwietnia na polowkowe i zobaczymy czy sie potwierdzi synus.Co do skracania szyjki nie mialam z tym problemu ale bedzie wszystko dobrze trzymaj sie cieplutko.

Gość Mama32
Gratulacje dziewczynki :-) Ja dziś mam USG ale tak ten konowal nie powie mi co będzie. Co do szyjki to ja miałam w pierwszej ciąży nie dźwigaj,dużo leż i odpoczywaj ja miałam leki na podrzymanie ciąży będzie dobrze tylko nie stety mało ruchu mi kazali do łazienki i leżeć ;-)

Gość Obłoki Magellana
Nadzieja, super!!! Masz już imię? :)

Gość karola1994
Cześć :) czytam was od dłuższego czasu ale dopiero teraz zdecydowałam sie napisać :) jestem w 18 tygodniu termin mam na 13 sierpnia, jest to moja pierwsza ciąża.

Gość Abisiowa
Cześć Nadzieja lez i lez i odpoczywaj.Mało wiem ba temat skracania szyjki ale czytałam gdzieś ze jeśli leki nie pomagają to zakładają jakieś coś. Ja juz tez po wizycie.wszystko ok drugi raz potwierdzony chłopak. Wiec pomimo iż pierwszy mi na 90 Procent powiedział ze dziewczynka nie miał racji. Za tydzień mam pól owkowe i juz się stresuje. A tak na marginesie wszyscy w domku się rozchorowali ja niestety też :(

Gość reox
Nadzieja0612 - gratuluję dziewczynki. Mi w poprzedniej ciąży skracała się szyjka macicy po 30 tc. Miałam zalecony oszczędny tryb życia, jak najwięcej leżenia, twardniał mi tez brzuch, przyjmowałam magnez i nospę. Jak najwięcej odpoczywaj, choć zdaję sobie sprawę, że przy synku to nie jest łatwe. Mama32, daj znać jak po dzisiejszym USG. karola1994, witaj u sierpniówek. Jak się czujesz? Jak znosisz ciążę? Abisiowa, dużo zdrówka Ci życzę. Ja tez się podziębiłam, pije imbir z cytryną, syrop z cebuli, herbatę malinową. Mam nadzieję, że szybko mi przejdzie...

Gość karola1994
Czuje się wyjątkowo dobrze, ominęły mnie mdłości i złe samopoczucie :) staram się tylko dbać o dietę bo startowałam z wysokiej wagi. Musze również stosować żelazo z powodu niskiej morfologii. Połówkowe u mojego lekarza mam 20 marca, a dodatkowo będę robic usg 4d 30 marca :) Jakie stosujecie witaminy w 2 trymestrze? Bierzecie dodatkowo magnez z wit b6?

Gość gość
Mama26 Hej troszkę nie pisałam bo znowu synek mi się przeziebil a ja zlapalam od razu od niego. Ale już wychodzimy z tego. Poczytałam was i w sumie nie pamiętam co odpisywać. Dzisiaj jak wróciłam z synkiem z podworka zjedliśmy polozylam go spać i sama też się polozylam bo czułam ze muszę i dziwnie mnie w brzuchu dwa razy coś puklo Tak delikatnie ze sama się zastanawiałam i myslalam ze pewnie sobie wkrecam o dopiero kończę 16 tydzień A mam duża nadwagę wiec pewnie to nie to i będę czekała do 20tygodnia gdzieś

Gość Mama32
USG lekarz mi nie zrobił bo powiedział że w 20tc łożysko się jeszcze dobrze nie rozwinęło i mam przyjść za dwa tygodnie więc przepisała się i 27 marca mam na 14:30 w moje imieniny ;-) Mnie od wczoraj boli gardło najpierw był katar a moje dziewczyny tez maja katar i tak mnie zarazily. Dziś jak nie dentysta zmienił datę wizyty to ginekologa z tym USG od poniedziałku wszystko pod górkę ehhh

Gratulacje dziewczynki! Wymarzonej ;) jezeli szyjka bedzie Ci sie skracac, zaloza Ci pesser, moja kolezanka, w obu ciazach miala.. i musiala glownie lezec. Porody juz w 37 tyg zwykle miala, ale zawsze wszystko super sie konczylo i bardzo lekki i szybki porod ( to tak na lepszy humir). Nie martw sie, odpoczywaj, olej to co mozesz. Moze byc tak, ze na kolejnej wizycie okaze sie, se jednak jest ok. takie historie tez znam! u mine tez dziewczynka potwierdzona, bedzie Gabrysia. Take wiec Bede miala die corcie, wiecej dzieci nie planuje- obym dwojke ogarnela! Bylam w czwartrk NA usg, waxy juz 280 gram ;) I najwazniejsze=wszystko OK. Jak juz jestem przy tym, macoe moze take bole w kroczu, np PO spaniu.. to wyglada NA to, jakby pecherz naciskal, wyprostowac sie nie move..albo musze sie rozchodzic albo siusiu pomaga. Take cos to mialam tuz przed porodem I star Tera w lekkim szoku jestem, moze minie. Co do witamin, ja bore magnez z b6 zelazo I pregna plus. Tez mam kijowa morfologie :/ dzis mialam atak dzikiej sily,upieklam ciasto, zrobilam tarte warzywna, zupe.. posprzatalam, zalatwilam sprawy NA miescie, ogarnelam corcie, a zeby jej ida i daje w kosc I tylko mamy sie trzyma Bidusia moja! I padam! Wydolnosc juz nie ta! Witam Karola ;)