Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćmik

Wkurza mnie to podsycanie pragnień prezentowych u dziecka przez rodzinę :O

Polecane posty

Gość gośćmik

Nasz syn ma 4 lata, staramy się jeszcze dodatkowo nie podsycać tego konsumpcjonizmu przedświątecznego u dziecka, szczególnie że jeszcze tego nie rozumie, no ale w koło wiadomo święta mamy od 03.11...więc nie ma żadnego pisania listu do Mikołaja, moja teściowa dokładnie 01.11 o to mego synka pytała :O. Moi bracia w sumie podobnie, typu ciekawe co przyniesie Mikołaj też już dawno tak zagadują... No strasznie mnie to wkurza...ech jakby tylko w koło prezentów się kręciło...

Gość gość
nie unikniesz tego. a swoja droga jak Ci się udało wychowac dziecko do 4 roku zycia,ze nie rozumie co to swieta,prezenty, mikolaj?

Gość kamyk kamyk
Do mnie tylko przychodzi Mikołaj 6 grudnia a pod choinkę nic nie ma bo rodzice nie dostawali pod choinkę więc my tez nie dostajemy tylko wyczekujemy Wigilii a nie prezentów. W naszej rodzinie pod choinkę się nie kupuje i jest spokój.

Gość gość
Ale przecież na tym polega urok dzieciństwa, że się czeka na Mikołaja, Aniołka, Gwiazdora, czy kto tam chodzi w Waszym województwie. Chodzi o tę magię. Pisanie listu, który w tajemniczy sposób znika to frajda. Przecież nie trzeba kupować drogich prezentów, ale to teraz jest czas, kiedy dziecko może jeszcze uwierzyć w św. Mikołaja, szybko się z tej wiary wyrasta, więc pozbawiasz swoje dziecko czegoś pięknego. I nie chodzi o konsumpcjonizm, ale o magię, wiarę, jeden wymarzony prezent. Można do tego podejść bardzo fajnie, opowiedzieć wcześniej o biskupie św. Mikołaju itd, potem w tajemniczy sposób pojawi się jakiś drobiazg... Nie wszystko trzeba sprowadzać do konsumpcjonizmu, skrajności nie są dobre.

Gość gość
niee nie gadaj o żadnym biskupie. Mikołaj to ktoś kto lata na magicznych saniach...ktoś magiczny.Czy biskup jest magiczny? To jakiś ksiądz pomyśli sobie dziecko i cala frajda zniknie.

Gość gośćmik
A daj spokój jaka magia, tylko prezent się teraz liczy już to widzę jak dzieciaki się o św. Mikołaja biskupa wypytuja :D Mój właśnie dostanie na Mikołajki książeczkę o biskupie Mikołaju :D Nie no on kuma kto to jest Mikołaj, prezenty, itd. Tylko sorry nie będę co chwilę prowadzić z nim rozmów co mu Mikołaj przeniesie...za to rozmawiamy z nim o szopce, choince, pierniczkach :) O jaką cudna tradycja że nie ma nic pod choinkę :D

Gość gość
a u mnie w rodzinie jest takze pod choinke tylko dzieci dostają prezenty.

Gość gość
Moja corka to jedyne dziecko w rodzinie. Dostaje tak strasznie duzo drogich prezentow ze jestesmy zalamani z mezem. Mimo ze dobrze zarabiamy to staramy sie zyc skromnie bo nienawidzimy nieskonczonego kupowania i wyrzucania. A nasza corka dostanie wozek dla lalek za 250 zl mimo ze za 30 zl spokojnie by jej wystarczyl