Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość GOŚCIÓWA1245

Pytanie do pracujących mam 2 dzieci, którym pomaga tylko mąż...

Polecane posty

Gość GOŚCIÓWA1245

Jak sobie radzicie z pracą na pełen etat i zajmowaniem się dziećmi? Ja na razie mam jedno ale zastanawiam się jak to by było z dwójką jak wszystko jest na styk już z jednym dzieckiem. Nikt poza mężem mi nie pomaga i mam wrażenie że z dwójką małych dzieci i pracą na pełen etat - 8 h jest naprawdę ciężko... Czy da się w ogóle tak pracować? Jak dajecie radę?

Moja przyjaciółka ma taką sytuację. A jest to osoba doskonale zorganizowana. Jej praca zaś to 6h, nie pełen etat. Jak nie miała dzieci, dorabiała wieczorami i w weekendy. Obecnie... ledwo zipie szczerze mówiąc i na nic nie ma czasu. Moim zdaniem jest wykończona.

Gość gość
ja nie o sobie teraz ale jak bylismy z bratem mali,ja jak miałąm 3 lata poszłam do przedszkola,rodzice pracowali tylko na rono ale tata w domu był wieczorami,mama mnie odbierała robiłysmy zakupy i szłysmy do domu, gdy brat się urodziłja miałam 7 lat i byłam bardzo samodzielna, teraz dzieci sa inne mniej samodzielne, widze ze do szkoły mamy czy babcie przyprowadzaja 3-4 klasistów a szkoła prawie pod nosem, gdy mój brat miał3 lata poszedł do przedszkola a mama do pracy, rodzice soboty mieli wolne tylko jakas jedna czy 2 w miesiacu były robocze,my super funkcjonowalismy,babcia przychodziła tylko na kilka godzin jak któres z nas było chore i musiało byc w domu-, teraz rodziuce sa na emeryturach i pomagaja bratu który ma tylko jedno dziecko,bratowa pracuje tylko 4 dni w tyg,w domu jest koło 16-17,brat pozno ale róznie a soboty on ma wolne, a i tak rodzice sa na kazde ich zawołanie nawet jak ci nie pracuja to dzwonia do rodziców jacy to oni zmęczeni i rodzice specjalnie musza im robic zakupy i zanosic, corka ma 6 lat i zero jakiejkolwiek samodzielnosci, bratowa ma sklep pod nosem i nawet na 5 minut nie wyskoczy , bo dzieciatko samo nie zostanie, a ja zostawałam sama juz w tym wieku , jako 7 latka to robiłam sama drobne zakupy czase jak widze jak moja mama im nadskakuje to szlak mnie trafia, nie jestem zazdrosna ale na nas tak nie dmuchała a tam u nich jest niewolnicą

Gość gość
nawet zle napisałam ja nawet jak byłam chora a miałam 5-6 lat to zostawałam sama bo babcia jeszcze pracowała to do brata czasem przychodziła - a jeszcze dodam u mojej sasiadki córka ma 6 lat mają ogrodzenie brama zamykana, różne zabawki na podwórku a i tak w lato zawsze ktos ja tam pilnował cały czas, dla mnie to było i jest chore

Gość gość
Ja mieszkam za granicą i trzeba sobie wszystko dobrze zorganizować. Oprócz przedszkola mamy Tagesmutter czyli opiekunke,ktora zawozi małego do przedszkola kiedy mamy oboje na rano. Teraz jestem w ciąży i kiedy będę wracać z powrotem do pracy też będziemy korzystać z tej opcji. Nieraz jest dość ciężko,bo robię w międzyczasie szkołę,a dziecko potrzebuje uwagi. Czasem rzeczy typu prasowanie leży odłogiem,ale trzeba priorytety ustalić ;)

Gość gość
Co to oznacza ze nikt poza mezem nie pomaga? A to on jedyne pomaga z dobrej woli i wielkiego serca tak? Jak mu sie chce? Chyba on takze ma obowiązki względem swoich dzieci. Wiecej, on rowniez mieszka i je, brudzi etc. Wiec logiczne ze sprząta, pierze, gotuje, robi zakupy i zajmuje sie dziecmi nie tylko lezy i czyta gazety.

Gość gość
trzeba być naprawdę idiotką aby rodzić drugie dziecko p oto aby się zapierdolić w robocie przy nich. Gdzie jest napisane, że jeżeli kobieta nie urodzi drugiego dziecka to nie ma prawa żyć.

Gość gość
małpy jedne, babcie nie są od z********ania przy waszych dzieciach, dotrze to w końcu do was. Pieprzyć się umiecie a opiekować się tym co już napieprzycie to nie.

Gość Jakie to żenujące
Do tej godz.20,39 Jeżeli nie potrafisz pisać mądrze i wypowiadać się z rozsądkiem, spadaj z tego forum debilko!

Gość gość
Coz u mnie jedna corka w wieku 7 miesiecy wyladowala w nieduzym zlobku (musialam wracac do pracy), a druga juz w 6 miesiacu.... Zarowno ja jak i maz pracujemy na pelen etat, z tym ze on od 7 do 15 a ja od 8 do 16. Obiad robie zawsze wieczorem, w weekendy robie zupe na te 5 dni (zwykle rosol, a potem z niego jakas inna). Rano wstaje gdzies kolo 5, ide na spacer z psem na godzine, jak wracam to maz juz sie krzata, robi kanapki do pracy i budzi corki. Potem on w drodze do pracy odwozi do przedszkola starsza. Tak wybralismy przedszkole zeby mial je blisko pracy, a nie musial zasuwac na drugi koniec miasta. Ja z kolei odwoze samochodem drugie dziecko do zlobka, a potem jade do roboty. Maz wychodzi wczesniej z pracy, wiec tak kolo 15:30 odbiera z przedszkola starsza corke, ja z kolei staram sie wyjsc z pracy tak zeby najpozniej o 16 byc w zlobku po druga. Czesto zabieram w zwiazku z tym prace do domu, bo sie najzwyczajniej nie wyrabiam ze wszystkim. Juz nie pamietam kiedy ostatni raz spalam w tygodniu dluzej niz 5 godzin.....czasami to sa nawet 3 godziny :(

Gość gość
aha, maz jak wroci z mala z przedszkola to pierwsze co to wychodzi z psem na spacer na siku, corka w tym czasie ma sie ogarnac tj przebrac w mniej wyjsciowe ciuchy, umyc rece itd., moze sobie wlaczyc bajke. Potem maz wstawia na kuchenke przygotowany przeze mnie obiad, w tym czasie pojawiam sie zwykle w domu ja no i jemy sobie rodzinny obiad :) a potem mamy jakies 2 godziny wzglednego odpoczynku, ogladamy razem jakis film, bajke czy cos. Wieczorami zwykle ja biore sie za szykowanie jedzenia na kolejny dzien (chyba ze przygotowalam wiecej dzien wczesniej) a maz przejmuje dzieci, ewentualnie wyganiamy starsza na podworko z psem :D

Gość gość
do ostatniej piszacej pani, nie wiem moze i mało śpisz,może i ci ciezko ale widac że masz dobrego męża i tworzycie udany i zgrany zespół,jesteście fajną rodzinką mimo trudu a to najfajniejsze w tym wszystkim-------takie odniosłam o was wrazenie

Gość gość
Ja mam dwóch synków, wiek prawie 4 i trochę ponad 2,5 lat. Różnica wieku 15 miesięcy czyli malutka. Jesteśmy sami z mężem, nikt nam nie ponaga. Pracujemy obydwoje po 8 h dziennie. Jest czasami ciężko ale nie narzekam a często słyszę narzekania od kobiet, które mają tysiąc razy łatwiej. Autorko jeśli masz jakieś konkretne pytania to pytaj ☺

Gość gość
Ja rodziców i tesciow mam 200 km dalej. Mam 5,5 letniego syna. W maju rodze drugie dziecko. I trzeba dać rade. Po macierzyńskim wracam do pracy a mlodsze dzieko do żłobka. Niestety moj mąż kilka razy w miesiącu pracuje po 24 godziny lub wyjeżdża 3 razy w roku na okolo 2 tyg i wtedy ja musze ogarnac zawiezienie do przedszkola a pozniej sama bede musiala ogarnac zawiezienie do szkoly i żłobka, pracę i ogranianie domu. Moj mąż zawsze mi pomaga kiedy może ale niestety ma taki a nie inny system pracy.

Gość gość
Jesteście bardzo dzielne podziwiam Was:) tez mam dwoje ale mlodszej pilnuje moja mama a my pomagamy teściom bo są juz w podeszłym wieku. Pracujemy oboje ciężko nam czasem jak dzieci chore. Pozdrawiam dzielne mamy!

Gość gość
Mam dwoje dzieci w wieku: 6,5 i prawie 3 latka. Rano wstaję 5.30, ogarniam siebie i rozładowuję zmywarkę, przygotowuję sobie i dzieciom kanapki i przekąski. Wstaje mąż i budzi dzieci. Ubierają się, na czesanie wkraczam ja. Dzieci jedzą śniadanie, ubieram je i wychodzimy. Jest 6.45. Rozwożę starszą do zerówki, młodszą do przedszkola. Oba są czynne 7-17. Ja do pracy na 7 (w praktyce 7.15:-) lecę jak wariatka zawsze. Po pracy i zrobieniu zakupów w biegu odbieram dzieci. W domu jesteśmy ok. 16.00. Przygotowuję, tzn. dogotowuję wcześniej przygotowany obiad. Po zjedzeniu, ogarnięciu i zabawie z dziećmi/ obejrzeniem bajki/ pomocy przy zadaniu domowym itd. itp. staram się coś ogarnąć w domu (sprzątanie). Wraca mąż, je obiad i zajmuje się dziećmi. Najczęściej to już tylko kąpie i kładzie spać. Gdy dzieci śpią/całe szczęście zasypiają migiem:-) ja sprzątam i przygotowuję obiad na następny dzień. Ok. godz. 21.00 mam wolne:-))) siadam najczęściej z kawą w ręku i słucham ciszy. Jak mam mocniejszy dzień, to siadam do kompa, tv. Czasem przed nim zasnę...no dobra z reguły przysnę:-) 23-24 po prysznicu kładę się spać. To taki normalny dzień. W przypadku choroby dzieci/ dziecka biorę opiekę, chorobowe, czasem bierze mąż. Jakoś to się kręci:-)

Gość gość
ja mam 3 dzieci, oboje pracujemy, teściowa 200 km, moja mama nie żyje, jakoś dajemy radę

Gość gość
U nas różnica wieku między dziećmi to 4 lata. Starsza córka od początku była uczona samodzielności, strasznie szybko musieliśmy ją wysłać do żłobka, nie mogliśmy sobie pozwolić na siedzenie z dzieckiem w domu, opiekunka trafiła nam się tragiczna, żadnej rodziny dookoła... I prawdę mówiąc starsza córka jest mega pomocna przy maluszku. Zajmuje się bratem, gdy ja np. ogarniam na szybko dom albo robię obiad. Jestem tak rozczulona ich kontaktem i tym jaka mała jest dojrzała, że aż mi się ryczeć czasami chce ze wzruszenia :D Niestety przy dwójce dzieci mogę zapomnieć o wysypianiu się, choć z tym ma większy problem mój mąż. Ja jestem z tych, którym 6 godzin snu wystarczy :) choć zwykle w tygodniu to jest właśnie jakieś 4-5 godzin, więc chodzę wiecznie niewyspana :P