Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

konkubinat a komunia i spowiedz

Polecane posty

Gość gość
Przecież ta co sie bzyka z rozwodnikiem - nie jest żadną fanatyczką. Ba - nie jest żadną katoliczką. Tylko o co jej chodzi z tą komunią i spowiedzią? Nie rozumiem.

Gość gość
dziś Ty nue w sercu masz Boga tylko w du/pie skoro grzeszysz caly czas i uwazasz ze wszystko jest ok! Takie sa zasady religii katolickiej i koniec! Nie mozesz sobie wybierac tego co ci sie podoba x nie wszystko jest czarne albo białe...Potrafisz to pojąć, czy to za dużo na twój móżdżek...?

Gość gość
Akurat zasady kościoła są czarno białe. Albo masz ślub i nie grzeszysz albo sypiasz z facetem bez ślubu i grzeszysz. Nie można trochę grzeszyć.

Gość gość
18.54 to powiedz mi w takim razie od czego jest spowiedź, skoro prawdziwy katolik według ciebie nie grzeszy...? A ty jesteś wierząca? Pewnie nie. To skoro jesteś nie wierząca to łamiesz wszystkie przykazania, nikogo nie szanujesz, zabijasz, cudzołożysz, kradniesz. Takie jest twoje myślenie, czarno albo białe.

Gość gość
tak wy wszystkie wiecie czy autorka jest wierząca czy nie. to ze żyje w grzechu to nie znaczy, ze nie wierzy w Boga...Ale tak kafeteryjne kwoki wiedzą lepiej kto jest wierzący a kto nie.

Gość gość
Dlatego już dawno kopnelam kosciol katoli w du/pe. Zenujacy ludzie. :)

Gość gość
Oczywiście że katolik grzeszy, ale jednym z warunków rozgrzeszenia, bez którego nie można przystąpić do komunii jest żal za grzechy i postanowienie poprawy. A autorka ani nie żałuje, ani nie zamierza przestać grzeszyć. I dlatego nie może przystąpić do komunii. Żeby ateistka katolikom takie podstawy musiała tłumaczyć, wstyd. W podstawówce na religii tego uczą.

Gość gość
Aha. Ale wiesz autorko, że spowiedź,, uszna,, została,, wymyślona, przez kk w XII w?? Komunia w takiej formie zresztą również. I do niczego ludziom nie jest potrzebna. Proszę poczytajcie. Zainteresujcie sie trochę: religią, historią religii, kościoła, ewolucją obrzędów, poczytajcie PŚ i jego tłumaczenia. Zastanówcie się jaki w spowiedzi jest cel kk. A nie jak stado baranów z wypranymi mózgami robicie bezmyślnie to co kk wam każe. Bo oni sobie to wymyślili a wam się wydaje że to prawda. Bo od dzieciaka wam to wmawiano że tak ma być..

Gość gość
tylko patologia jest niewierząca...spójrzcie kto jest wierzący i praktykujący...ludzie zyjący na poziomie, przeważnie wykształceni. A te najgorsze pijusy spod sklepu, też tak wyśmiewają jak tutaj. Ale chociaż wiemy z jakimi ludźmi tu mamy do czynienia...:P

Gość gość
tylko patologia jest niewierząca...spójrzcie kto jest wierzący i praktykujący...ludzie zyjący na poziomie, przeważnie wykształceni. A te najgorsze pijusy spod sklepu, też tak wyśmiewają jak tutaj. Ale chociaż wiemy z jakimi ludźmi tu mamy do czynienia... X Tak sobie wmawiaj.

Gość gość
19.21 A nie jak stado baranów z wypranymi mózgami robicie bezmyślnie to co kk wam każe. x a co to niby takiego strasznego kościół "każe"? Co? Czy kościół zmiusza siłą do czegokolwiek? Czy ktoś kogoś wołami zaciąga do tego kościoła czy człowiek idzie bo jest wierzący i czuje taką potrzebę?

Gość gość
19.23 a co zabolało...tylko na tyle cie stać.

Gość gość
Nic mnie tak nie brzydzi jak Kościół i banda grzeszników zapier...po mszy świętej w niedzielę do marketów. :D

Gość gość
Spowiedź uszna nigdy nie powinna mieć miejsca. Wymyślona przez Kościół. Początkowo tylko dla szlachty i wysoko urodzonych tak jak i komunia. Teraz zmusza się też szaraków i plebs i wmawia się im że tak trzeba. Nie. Jezus nigdy nie spowiadał, apostołowie nigdy nie spowiadali. Jezus nigdy nie kazał nikogo spowiadać. Mówił o odpuszczeniu grzechów ale nic o spowiedzi usznej przed księdzem. To samo się tyczy chrztu niemowląt. Nie powinno to mieć miejsca. Chrzest powinni przyjmować tylko dorośli ludzie, świadomi tego że chcą przyjąć Jezusa i Boga do serca. Ale dla kk to by było niewygodne przecież, bo trzeba by było się starać. A takto ochrzczony dzieciak nieświadomy od najmłodszych lat pranie mózgu i przymuszanie do wszystkiego i szantaże. No taki jest obraz Kościoła. Tfu wielka nierządnica! Wstyd!

Gość gość
Dziecko może pójść do komuni i żaden ksiądz nie zrobi problemu. Moi rodzice sa oboje rozwodnikami i maja tylko ślub kościelny. Sa małżeństwem 26 lat i ja jak i mój brat oboje byliśmy u komunii świętej.

Gość gość
gość dziś 19.23 a co zabolało...tylko na tyle cie stać. X Jak próbujesz mnie wyprowadzić z równowagi to Ci nie wychodzi. Żyj sobie dalej w swoim wyimaginowanym świecie, skoro tak Ci łatwiej. Na zdrowie.

Gość kot z piekła rodem
Kościół Katolicki wymyślił we wczesnym średniowieczu masę absurdów i ok. Ale to, że ludzie współcześni są tak zacofani... :( To Ziemia jest centrum Wszechświata. :(

Gość gość
Do 19:28 A tak nie jest? Jest! że jesteś od najmłodszych lat przymuszany do praktyk kościelnych? Kościół od zawsze wmawia ludziom że nie osiągną zbawienie bez kościoła. Bez praktyk: chrzty, komunie, spowiedź itp., bez chodzenia na mszę, dawania na tacę.. Zbawienie jest TYLKO w Jezusie! Tylko! Kto w niego wierzy nie umrze nigdy. Ale kościół wmawia ludziom że tylko przez Kościół pójdziesz do nieba. I musisz chodzić i robić co ci każą jak trybik w kieracie. Nie możesz iść na spotkanie z Bogiem do kościoła , bo oni twierdzą że wg nich,, to nie wystarczy,, BZDURA! Proponuję poczytać PŚ. to nie gryzie. A nie jak baran słuchać tych czarnych zakłamanych księży!!!

Gość kot z piekła rodem
Niestety, czasy pierwotnych zborów i bezinteresownego chrześcijaństwa, minęły w trybie ekspresowym, po spisaniu Dziejów Apostolskich. ;)

Gość gość
Nie możesz przyjmować komunii, bo współżyjesz z mężczyzną bez ślubu, co także jest cudzołóstwem. To nie jest istotne, że chciałabyś wziąć ślub, ale nie możesz. Nie wolno Ci w tej sytuacji przyjmować komunii świętej.

Gość gość
Księża bardzo nie lubią jak ludzie czytają Pismo Święte, wyciągają wnioski czy zadają pytania! ludzie maja słuchać a nie mówić! i żadnego rozkminiania wiary - ksiądz tak powiedział i tak ma być!

Gość kot z piekła rodem
Czy do komunii może przystąpić ktoś kto się onanizuje (np ksiądz :P) i gorzko tego żałuje, a za kilka dni znów wali konia?

Gość gość
A czego tu nie rozumieć? Koleżanki chodzą do komunii - i ona też chce. Nie wie po co - ale chce!!

Gość gość
19.41 To ty tak uważasz, wiesz ja się czuje jakby ktoś mnie kiedykolwiek do czegoś przymuszał. Ważne jest to żeby ktoś żył w zgodzie ze samym sobą. A ty wyzywasz od baranów ludzi tylko dlatego, że ktoś żyje inaczej niż ty. Inaczej nie znaczy gorzej, wiesz...Ja jestem szczęśliwa, niczego mi nie brakuje i to jest ważne.

Gość gość
P********ie o szopenie. Goowno wiecie na temat konkubinatu. Odezwały się dewoty które maja wiecej na sumieniu niż cała reszta. Autorko :) oczywiście że możesz. Co więcej Twój obecny partner też może. Póki żyjecie w konkubinacie. Bo gdybyście zechcieli wziąć ślub cywilny bo o innym w Waszym przypadku nie ma mowy to nie wiem jak z Tobą ale Twój wtedy mąż juz może. Taką mamy niestety wiare że żyjąc w grzechu(konkubinacie) komunia jest możliwa ale po zawarciu malzenstwa juz nie.. pisze to ja 3 letnia rozwódka żyjąca w konkubinacie i przyjmująca komunie z wiedza proboszcza mojej parafii ;)

Gość gość
Kiedyś barany (ludzie) biegały sobie wolne po górach, łąkach i sawannach. I niczego im nie brakowało. I barany beczały radośnie. A potem przyszedł człowiek (ksiądz), zagnał baramy do zagrody, rzucił wiązkę siana i ostrzygł z WEŁNY! I barany - gołe, żrące suche, półzgniłe siano - nadal beczały radośnie. I twierdziły że niczego im nie brakuje. JAK TO BARANY!!!

Gość gość
20.36 widocznie ty tak pojmujesz szczęście i tobie to wystarczy. Ale wiesz niejeden człowiek wierzący czy niewierzący ma większe ambicje.

Gość gość
"3 letnia rozwódka żyjąca w konkubinacie i przyjmująca komunie z wiedza proboszcza mojej parafii oczko.gif" Bo kk to nie jest parodia cyrku. To jest cyrk prawdziwy... 3 letnia rozwódko - twój proboszcz, to inteligentny (jak większość proboszczów) człowiek (przecież wiele lat studiował. I studia skończył). I dobrze wie że ten cały kościół w którym pracuje to śmich na sali. Jak może zarobić 2 zł na tacę od konkubiny - to czemu nie? A wiesz że kiedyś papierze zarabiali na podatkach od domów publicznych (czyli burdeli w których pracowały prostytutki)? A nawet byli właścielami burdeli ? (dziś to się nazywa stręczycielstwo, a taki gość to alfons). Więc co w tym dziwnego że jakiś proboszcz udziela komunii konkubinie? A'propos - wiesz chociaż dlaczego nie powinnaś przyjmować tej komunii?

Gość gość
gość dziś -> to nie ja tak pojmuję szczęście. To barany tak pojmują szczęście.

Gość gość
gość dziś 18 13 p*****lnięta fanatyczka smiech.gif gość dziś debilka niedouczona usmiech.gif x 18:13 nie jest fanatyczką, a ty 18:17 tak, jesteś niedouczoną debilką. Nie trzeba być katolikiem, aby znać katechizm. Tak samo jak nie trzeba być żydem, aby wiedzieć, że to sobota jest dla nich święta, a wieprzowina zakazana.