Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ludzie leczą kompleksy nadając imiona jak z dworku szlacheckiego

Polecane posty

Gość gość
09:27 ale zrozum nie każdy swoje życie opiera na kontakcie z cudzoziemcami

Gość gość
Tomasz-a tego Nie masz :D hahaha

Gość gość
09:41 głupie to jest jak ktoś zwierzetom daje ludzkie imiona, to zwyczajnie nie pasuje dla zwierzaka

Gość gość
A ja myślę, ze już lepsze są takie imiona niz Dżesiki , Kewiny i inne takie bo to jest porażka na całego XXX a ja myślę, że to jest popadanie ze skrajności w skrajność. Jestem na NIE dla Kewinów i Dżesik i na NIE dla Zygmuntów i Jadwig

Gość gość
Właśnie zwierzętom bardzo pasują ludzkie imiona :D mam na dzielni sukę Basię, nie wyobrażam sobie żeby ta psina miała inaczej na imię. A ludzie też sie oburzają, jeśli ich pociecha tak się zwie. No cóż, trzeba mieć dystans do siebie, sami uważają że niektóre imiona pasują dla pań z agencji (vide Sandra, Klaudia) i wtedy nikt nie ma prawa się burzyć, a jak ktoś stwierdzi, że imię ich dzieciaka pasuje do zwierzaka (vide Antek, Baśka, Tośka) to wielka obraza majestatu

Gość gość
U mnie też na osiedlu pełno tych wszystkich Franków, Antków, Heńków i Maryś, a co druga matka to taka typowa beneficjentka 500+, z przepalonym głosem i odrostem na pół palca :/

Gość gość
mi też się nie podobają te stare imiona, ale rozumiem, że komuś mogą się podobać i tak daja na imie swojemu dziecku. I jak bym miała wybrać imie dla córki Dzesika czy Aniela to bym wybrała to pierwsze. Nie cierpie imion tupu Franek, Aniela, Helena itp.

Gość gość
Kobiety a teraz szczerze co was obchodzi imię obcego dziecka? Bo rozumiem, ze kumuś może się cos nie podobać. OK - własnie dlatego świat jest piękny bo jesteśmy rózni, ale żeby mnie bolało, że syn sąsiadów z góry ma na imię antek a córka koleżanki róża, to nie. Nie analizuję tego co kim kierowało przy wyborze imienia. Zakładam, ze każdy dał takie jakie mu się podobało, nie wnikam z jakich pobudek.

Gość gość
no wiadomo ze ja tez nie chodze i nie kminie calym dniem dlaczego syn sasiada to Wiktor a nie Brajan a corka sasiadka to Klementyna, a nie Anna

Gość gość
Mnie to nie obchodzi, ale chyba mam prawo sie wypowiedzieć co do wlasnego zdania:) Nie dałabym na imie córcę Marysia, ani Frania, bo uważam te imiona za po prostu brzydkie. Moja córka to będzie Laura albo Emilia, a synek Wiktor, albo Dominik, nie dlatego zeby komus zaimponować, ale moim zdaniem te imiona są poprorstu ładne

Gość gość
Za dużo sie mówi tutaj o tych Kevinach i Jessicach, jest to rozdmuchany temat. Ja w swoim otoczeniu nie spotkałam sie z nikim kto by dał dziecku tak na imię. Może z czytania w jakichś wiadomościach ale to są zbyt rzadkie przypadki by je ując w jakąś regułe.

Gość gość
09:58 Podaj mi swoje imie, bo znalazłam suke bezdomną a nie mam pomysłu jak ją nazwać

Gość gość
Waleria :O

Gość gość
nalot oburzonych mamusiek Antków i Franków buahahaha

Gość gość
Wy sie właśnie powinnyście cieszyć że sąsiedzi nadają dzieciom imiona które się wam nie podobają, bo dzięki temu to co sie wam podoba zostaje zachowane dla waszego dziecka. Ja bym była niezadowolona jakby ludzie często nazwali dzieci takim imieniem jakie mi najbardziej sie podoba.

Gość gość
10:11 kurde ładne imię, za ładne dla psa podaj to prawdziwe

Gość gość
Panno Walerciu włożę ci Panno Walerciu włożę ci Włożę c***iórko do kapelusza... Nananana

Gość gość
nalot oburzonych mamusiek Antków i Franków buahahaha x Ja mam agnieszkę, ale zastanawia mnie co kogo obchodzi jak kto daje na imię dziecku. Żadna nie potrafi odpowiedzieć. Za trudne pytanie.

Gość gość
najsmutniejsze w tym wszystkim jest to ,że spora ilośc rodziców dzisiaj nie ma własnego zdania ,stylu ..tylko wręcz "gonią"za kimś....często zauważalna jest "rywalizacja"miedzy mamuskami chocby na fb (sama dzieci nie mam ale widzę co te matki wyprawiają po postach na fb)pokazówki co kto i ile ma,,,dodawanie po 20 zdjec tego samego kalibru....

Gość gość
Mysle, ze Autorka trafila w sedno. A czy te imiona byly zarezerwowane dla szlachty czy plebsu, nie ma znaczenia. Chodzi o to, ze kojarza sie 'szlachetnie'. Kazdy ma prawo nadac dziecku imie takie, jakie mu sie podoba, ale trudno nie zauwazyc w nadawaniu takich staroswieckich imion, przynajmniej w sporej czesci, leczenia kompleksow rodzicow i aspirowania do wspolczesnej 'szlachty'.

Gość gość
. Kazdy ma prawo nadac dziecku imie takie, jakie mu sie podoba, ale trudno nie zauwazyc w nadawaniu takich staroswieckich imion, przynajmniej w sporej czesci, leczenia kompleksow rodzicow i aspirowania do wspolczesnej 'szlachty'. x Sory, nie zauwazam tego, ale każdy widzi to co chce widzieć ;-) Wydaje mi się, ze komentowanie cudzego zycia to leczenie własnych kompleksów i próba dowartościowania się czyimś kosztem. Ale cóż to moje zdanie i każdy ma prawo mieć własne.

Gość gość
Oj tam, teraz starodawne, a za chwilę już będą z naszych czasów. Wszystko wraca, zatacza się kołem. Nie macie większych problemów?

Gość gość
A mnie naiwnej wydawało się, że imię ma się podobać rodzicom. :D Na każde imię można znaleźć przyslowiowego "haka". Nawet Brajanka czy Alanka można przyzwoicie wychować. Szkoda tylko, że w przypadku tego drugiego imienia jest idiotyczne przeżywanie. Poza wszystkim, i tak Tomek rządzi ;)

Gość gość
Nie komentuje niczyjego zycia, tylko pewne zjawisko. Wypowiadam sie w temacie i tyle. Jesli nie zauwazasz roznicy, to polecam nauke czytania ze zrozumieniem i logicznego wyciagania wnioskow. Jakas lektura socjologiczna tez by nie zaszkodzila. Jesli wiesz, co chce powiedziec ;)

Gość gość
Ale jakie zjawisko? Zjawisko nadawania dzieciom imion? Bo to ze czesci spoleczenstwa kojarza sie ze szlachta to jedno a to, ze drugiej czesci kojarza sie z czyms innym to drugie. Probujezz cos analizowac nie majac pojecia dlaczego ktos robi tak a nie inaczej. Do kazdego faktu mozna dopisac teorie. Ja poczytam cos z zakresu spcjolpgii a ty wez cos z polki z naposem psychologia. Pozdrawiam.

Gość gość
świat zgłupiał i tyle dzisiaj rodzicielstwo i posiadanie dziecka uroslo do wysokiej rangi mamusie pogłupiały na tle swoich dzieci 10.27 trafne spostrzeżenie

Gość gość
Kolejny temat z d**y. Jakby ta sąsiadka nazwała dziecko Nikola i Nataniel to pewnie też byś ją obsmarowała. I co to za podział imion na patologiczne lub nie? Kafeteryjna głupota. Weźcie się za jakąś robotę.

Gość Panicara
Ka pier..... Ale sie koluz nudzi. Jak mozna sie doczepic do tego jak kto dziecku na imie dal. No ludzie... Przeciez to to dziecko sie tal bedzie nazywac nie wy! Czemu was to tak boli? Ludzie maja rozne powody jak wybieraja imiona, glownie wraca moda do dawania imion po przodkach, ja bede miala dziewczynke ktorej dam na imie Elena, a jak kiedys bedzie chlopak to Franciszek(Francisco) ze wzgledu na zmarla mame i dziadka meza. A moj wielki gruby kot sie nazywa Johny i tez nie wyobrazam sobie zeby mogl sie innaczej nazywac.imie jak imie, nie wrzucajcie ludzi do workow z napisem patologia, szlachta i nie wiadomo co jeszcze. Nie ma imion zarezerwowanych dla grup spolecznych. To jest moda ktora przemia, w polsce do niedawna nie mozna bylo wybrac imion niekalendarzowych wiec jak to sie zmienilo ludzie wybieraja co im sie podoba. Co to bedzie jak przyjdzie do was moda ze stanow gdzie jak chcesz to nazywasz dziecko iminami typu krzeslo, stol i talerz m, chyba sie tu cokiektora zaprzeproszeniem zesra na tej kafeteri. Pozdrawiam:)

Gość gość
Szczerze? To żaden boom na "stare" imiona, tylko pęd za modą. Zauważcie, że powtarza się cały czas tylko kilka imion. Osobiście nie dzielę imion na "starodawne" i "nowoczesne". Albo mi brzmią dobrze, albo nie. Imię ma mi się nie kojarzyć z moimi wujkami i "hamerykańskim" szałem. Jest kupa imion, które mają obcojęzyczne odpowiedniki, a nawet brzmią tak samo, więc wcale nie muszę dawać dziecku Jessica, gdybym chciała z nim emigrować. Tak samo gdybym chciała dać dziecku imię słowiańskie, to wcale nie muszę dawać Mirosław, Stanisław, które kojarzą się z PRL, tylko Sławomir, czy Przemysław. Takie typowo brzmiące słowiańsko, to jest kilka imion, które dobrze brzmią na nasze czasy. Przecież nikt nie da dziecku na imię Przemęt, czy Niemoj.

Gość gość
Ludzie majacy kimpleksy celowo daja dzieciom wyszukane imiona, zeby nikt nie mial takiego. To jakis mechanizm, w ten sposob chca dziecku wynagrodzic kiepskie dziecinstwo.