Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ludzie leczą kompleksy nadając imiona jak z dworku szlacheckiego

Polecane posty

Gość gość

moja patologiczna sąsiadka dała swoim dzieciakom: Antoni, Franciszek i Jadwiga. Jak slysze jej darcie sie "Jadźka weź posprzątaj kibel!" albo "eeee FRANEK! ooooobiad!" to aż mną trzęsie. Leczmy kompleksy nazywając dzieciaki jakbyśmy się z dworku szlacheckiego urwali, tragedia. Z kolei moja bratowa, taka typowa pani ĄĘ, która wyżej sra niż d**e ma nazwala swoje bliźniaczki Józefina i Waleria. Ledwo powstrzymuję śmiech jak ją słyszę jak do nich mówi "Józefino założ kurtkę". Normalnie jakby do jakiejś szlachcianki mówiła albo odwrotnie - do sługi :D Janie podaj mi chleb hahahaha

Gość gość
zgadzam sie! nie czaje jak mozna dziecku dac na imie np Lucjan :O tragedia. Ostatnio na placu zabaw jakas kobieta darla sie na dziewczynke "BOGUMILA chodz tu". Ja j***e :|

Gość gość
Też mi się nie podoba ten boom na starodawne imiona. Z jednej skrajności (Brajan, Dżesika) w drugą (Franciszek, Jadwiga). I jeszcze próby tłumaczenia, że to taaaakie polskie imiona. Co z tego, że przeszły taką samą drogę jak obecny Brajan.

Gość gość
A jakie imiona wg was sa ok?

Gość gość
a co was to obchodzi? Już wy wiecie,że ludzie kompleksy leczą, a może im się osłuchały do porzygu wszystkie Alicje, Madzie, Bartusie, Mikołaje i Tomaszki? Musi się im podobać to co wam?

Gość gość
na kafe wszystkie imiona są doopy poza imionami dzieci autorek oraz samych autorek tychże debilnych wątków :D

Gość gość
a co was to obchodzi? Już wy wiecie,że ludzie kompleksy leczą, a może im się osłuchały do porzygu wszystkie Alicje, Madzie, Bartusie, Mikołaje i Tomaszki? Musi się im podobać to co wam? XX czyzby mama Franka albo innego Antka? :D buahaha

Gość gość
"Antoni, Franciszek i Jadwiga" Akurat te starodawne imiona to w dawnych czasach nosili zarówno ludzie z dworu jak i prości chłopi i chłopki, więc troche to nielogiczne ale że dziś te imiona tak się kojarzą. Może to jest spowodowane tym że celebryci którzy mają kase i lubią sie czasem kreować na rodziny niemal szlacheckie zaczeli tak nazywać swoje dzieci.

Gość gość
ci co chcą żeby ich dzieci nosiły typowo polskie imiona powinni nazywać swoje dzieciaki typowo polskimi imionami czyli tytułem przykładu: Mirosława, Boleczaj, Mszczuja :D a nie nazwą Franciszek i myślą, że są tacy polscy i tradycyjni

Gość gość
ale i tak wole jak sie wraca do tych starodawnych imion naszych babek niż daje te Julki, Emilki, Lenki czy co gorsza te imiona amerykańskie

Gość gość
To sie bierze z tego ze polscy celebryci nazywaja swoje dzieciaki wlasnie imionami typu Henryk, Tadeusz a tlum polaczkow podpatruje i stwierdza ze z nich tacy patrioci ze tez musza dac corce Jadwiga a synowi Boleslaw. Oczywiscie nie przeszkadza im to w jednoczesnym wiecznym krytykowaniu naszego kraju, jego tradycji itp., kultywowaniu obcych swiat, zwyczajow. Hipokryzja lvl hard

Gość gość
Autorko jaki dwór szlachecki. NIe czytałaś antka w szkole? No najwyrażniej nie. Wiec zamiast zajmować sie analizą imion cudzych dzieci proponuję przejrzeć raz jeszcze lektury szkolne.

Gość gość
"ale i tak wole jak sie wraca do tych starodawnych imion naszych babek niż daje te Julki, Emilki, Lenki czy co gorsza te imiona amerykańskie" Moja prababcia miała na imię Emilia, a babcia Emma, nie każdy miał babcię Bogusławę albo Sławomirę. Mnie się nie podoba żadna ze skrajności. Gdybym jednak musiala wybrać czy nazwać córkę Jessica czy Mirosława to wybrałabym to pierwsze. Uważam, że starodawne, staropolskie imiona powinny odejść już dawno do lamusa, po cholerę utrudniać dzieciakom życie? Mój mąż po wyjeździe na studia musiał zmieniać imię, bo obcokrajowcy za nic nie potrafili wymówić jego starosłowiańskiego. Sam teraz twierdzi, że dziecku da imię albo mocno uniwersalne typu Adam albo właśnie anglosaskie typu Mia.

Gość gość
A jakie kompleksy ty leczysz zakladajac taki topik?

Gość gość
Autorko jaki dwór szlachecki. NIe czytałaś antka w szkole? No najwyrażniej nie. Wiec zamiast zajmować sie analizą imion cudzych dzieci proponuję przejrzeć raz jeszcze lektury szkolne. XXX Ty tak serio? Myślisz, że skoro w jakiejś powieści występował Antek, syn prostych rodziców to imię to bylo zaklepane dla parobków? Chyba nie ja powinnam się jednak cofnąć do szkoły

Gość gość
Moje dzieci mają imiona z pokolenia moich dziadków i nie dlatego, że chciałam poczuć się "lepsza" tylko dlatego, że takie mi się podobają i uważam, że kiedyś ludzie nosili ładniejsze imiona niż w naszym pokoleniu :P

Gość gość
A jakie kompleksy ty leczysz zakladajac taki topik? XXX A dlaczego niby założenie takiego tematu świadczy o leczeniu kompleksów?

Gość gość
jezu, wreszcie ktos kto ma takie samo zdanie jak ja. Józefina dla dziecka :O bleh

Gość gość
To akurat nowela byla mistrzu. Skoro nosily je chlopskie dzieci to o dla szlachty nie byly zaklepane.

Gość gość
Jaki problem może być z Tomkiem? Aż tylu ich nie ma. Jest świetne, uniwersalne, nieprzekombinowane.

Gość gość
hahaha ja psa nazwałam Antek i mam beke jak go wolam i oburzone mamuski sie ogladaja jak wielki zasliniony pies leci :D

Gość gość
A jakie kompleksy ty leczysz zakladajac taki topik? XXX A dlaczego niby założenie takiego tematu świadczy o leczeniu kompleksów? x A dlaczego niby nadanie takiego a nie innego imienia dziecku świadczy o leczeniu kompleksów?

Gość gość
Jaki problem może być z Tomkiem? Aż tylu ich nie ma. Jest świetne, uniwersalne, nieprzekombinowane. x A taki, ze to imię może się po prostu nie podobać. Np. mi.

Gość gość
Takie jak wymieniłaś mi sie nie podobają ,ale np. podobaja mi się takie "szlacheckie " jak np. Laura, Wiktoria, Weronika, Zuzanna, Waleria, Emilia :)- też są stare ,a pięknie brzmią i tak szlachetnie

Gość gość
A męskich to mniej mi się podoba ale moje uluione to Wiktor, Igor, Mateusz,Wojciech i Dominik, nie wiem czemu te trzy ostatnie bo one akurat są dosc zwyczajne, ale brzmienie ich mi się podoba ;)

Gość gość
09:36 Tomek to imie z czasów dzieci PRL-u i lat 90-tych. Te lata były fajne ale ludzie którzy sie wtedy wychowali wolą je zachować we wspomnieniach niż powielać dziś, dlatego tak wiele imion typu Kasia, Ania, Agnieszka, Paweł, Maciek dosłownie omija sie wzrokiem patrząc w kalendarz przy wyborze imienia dla dziecka.

Gość gość
moj brat nazwal syna Zygmunt....jezus maria, nawet nie wiem jak do malego mowic, bo strasznie sie burza na jakiekolwiek skroty. I w efekcie mamy takie koszmarki jak "Zygmuncie zawiazac ci buty?" jakbym do starego dziada mowila :O

Gość gość
Uważam, że starodawne, staropolskie imiona powinny odejść już dawno do lamusa, po cholerę utrudniać dzieciakom życie? x Powinny bo ty tak uważasz? Skoro tobie się nie podobają to ich po prostu nie nadajesz. Mi podoba się Antoni, Franciszek, Jan a mam córkę Adę. Nie rozumiem jak kogoś moze boleć imię obcego dziecka. Podejrzewam, ze dlatego, że kobiety to plotkary i jak te wiejskie przekupy plotą co im ślina na jezyk niesie. Ot takie kłapanie po próżnicy dla samego kłapania.

Gość gość
Zygmunt zawsze będzie mi się kojarzył z wielkim starym zegarem, zupełnie nie wiem czemu

Gość gość
A ja myślę, ze już lepsze są takie imiona niz Dżesiki , Kewiny i inne takie bo to jest porażka na całego