Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tropleska

Czy samodzielna walka z depresją może być skuteczna?

Polecane posty

Gość tropleska

Od jakiegoś czasu cierpię na depresję (choć nie zostało to potwierdzone, ponieważ nie byłam u lekarza). Moja ciotka miała depresję i wiem jak mniej więcej ta choroba objawiała się u niej, więc jestem prawie pewna, że to dotyczy również i mnie. Nie chcę, aby moja rodzina się dowiedziała (mieszkam sama), więc nie zapytam jej o radę... Pytam, więc Was - Czy ktoś z Was miał lub ma depresję? Czy można samemu sobie z nią poradzić, jeśli tak, to w jaki sposób? Czy konieczna jest wizyta u psychologa?

Idź lepiej do psychologa, skoro nie możesz liczyć na wsparcie rodziny. Porady przyjaciół i leczenie depresji radami z internetu, mogą tylko pogorszyć sprawę.

Gość gość
Jestem po depresji z prawdziwego zdarzenia i nie sądzę, żebym dała sobie radę sama. Najpierw chodziłam do psychologa, potem wpadłam w depresję po pół roku i wtedy psychiatra zapisał mi Xetanor, który brałam 3,5 i chodziłam też wtedy do psychologa. Psycholog plus leki postawiły mnie na nogi. Trzymam kciuki, bo wiem co przeżywasz.

Gość Katalina30
Nie chcę Cię martwić, ale patrząc z perspektywy czasu - nie wydaje mi się... Sama przez to przechodziłam. Od razu mówię, że wiem, co czujesz i bardzo Ci współczuję, ale przetrwasz ten czas, podobnie jak ja to zrobiłam i przyjdzie czas zmian. Chcesz porady, więc mówię. Jeśli jesteś z Warszawy, to ja byłam w Psychologgii u Dagny Ślepowrońskiej. Ta kobieta pomogła mi się podnieść z kolan. Spojrzeć inaczej na świat, otrzeć łzy i skłoniła do podjęcia walki. Taka pomoc jest konieczna przy depresji, zwłaszcza zaawansowanej. Łączę się z Tobą w bólu, bo wiem przez co sama przechodziłam. Wiem, że ciężko jest się otworzyć przed obcym człowiekiem, ale on jest tam dla nas. Pamiętaj i o tym i działaj!

Gość honoratkaaaa
zerknij na medivio.pl serwis z konsultacjami online i skonsultuj sie z lekarzem. Sama nie wygrasz a będzie jeszcze gorzej

Gość gość
Wiele osob ktore maja obnizony nastroj mowi "mam depresje". Tak samo jak o przeziebieniu mowia "mam grype". Depresja i grypa to BARDZO POWAZNE choroby. Rocznie w Polsce z powodu grypy umiera 30 tys osob (NIKT z powodu przeziebienia). Jesli masz prawdziwa depresje, to nie poradzisz sobie sama. Depresja bedzie sie ciagnac latami, a ty stracisz zycie i mozesz sie nie podniesc. Jesli masz depresje - idz do lekarza. Jesli masz obnizony nastroj to jak przeziebienie - mozesz stosowac metody domowe, ktore pomoga, bo samo przejdzie.

Gość Lekkksi
@honoratkaaaa i to jest myśl, bo w przypadku depresji człowiekowi odbiera chęć do życia i nie ma nawet ochoty iść do specjalisty i się wygadać, więc konsultacje online przez medivio będą lepsze, wielu ludzi teraz z takich rzeczy korzysta :)

Gość fionkaaa
Zdecydowanie popieram sama korzystałam już kilka razy z medivio i naprawdę polecam. Sporo czasu można zaoszczędzić no i pieniędzy

Gość akuratwiem
Powiem szczerze, że ja w żadne konsultacje online nie wierzę. Ważne są osobiste spotkania. Prawdziwa terapia może przynieść rezultaty, dobrze o tym wiem... W każdym razie, skoro już mogę zabrać głos, to radzę Ci jednak spróbować udać się do specjalisty. Nie wiem przez jaką fazę depresji przechodzisz? Jak bardzo wpływa ona na Twoje życie, ale myślę, że to zawsze jest dobra myśl, żeby skierować swoje kroki do specjalisty. W Psychologgii dobrze sobie radzą z takimi problemami. Życzę powodzenia!

Gość gość
Polecam dobry Ośrodek Terapii Depresji SYMPTOM www.terapia-leczenie.pl