Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moja prawie 16 letnia córka chce zacząć współżyć,mamy nastolatek odezwijcie sie.

Polecane posty

Gość gość

W jakim wieku Wasze córki zaczęły współżyć?Moja córka przyszła do mnie jakieś 2 miesiące temu powiedzieć,ze chce ze swoim chłopakiem to zrobić itd.Wytlumaczylam jej,ze jest jeszcze młoda,żeby sie lepiej poznali itd,ze jak będzie pewna tak na 200% to ma przyjść do mnie to pojedziemy do lekarza.No i przyszła,oczywiście twierdzi ze go kocha itd,ze sa juz ze sobą tak długo (rok to dla niej bardzo długo/tak twierdzi )i ze juz jest pewna.Doceniam ja za szczerość,za to,ze chociaż na te dwa miesiące sie wstrzymala (wiem ze nie kłamie ),za zaufanie do mnie,no i ze najpierw pomyślała,zanim coś zrobiła.W środę idę z nią do lekarza.Mimo wszystko jakoś mi"dziwnie ". Czy to mimo wszystko trochę nie za wcześnie?No ale przeciez jej nie zabronię.

Gość gość
Jak jej zabronisz to i tak to zrobi. Wiecej lepeij ze ma do Ciebie zaufanie i ze moze z Toba isc do gina Chyba nie chcesz dostac babcia tak wczesnie.

Gość gość
Nie chce i nie będę jej zabraniać,ale mimo wszystko jakoś mi nieswojo,tez sie tak czulyscie?

Gość gość
Wasza relacja jest wspaniała - to, ze córka przyszła do Ciebie z taką sprawą. Gratuluję. Jednak rozumiem, ze sytuacja kiedy jesteś jednocześnie matką i przyjaciółką nie jest aż tak komfortowa jakby się mogło wydawać.. :( Tak sobie myślę, że powinnaś wspierać córkę, iść z nią do lekarza ale nie starać się dowiedzieć więcej niż musisz. Dla matek dziecko zawsze pozostanie dzieckiem...

Gość gość
Moj pierwszy raz byl tez kolo 16tych urodzin. W wielkiej tajemnicy. Moja corka jeszcze nie jest w tym wieku, zeby sie o to martwic, ale juz sie boje jak to bedzie. Mimo wszystko gratuluje wspanialych relacji z corka.

Gość gość
Kurczę, dobrze ze szczera ale 16 lat?!!! To jeszxze dziecko:( ja nawet wtedy sie nie całowałam

Gość gość
gość dziś Kurczę, dobrze ze szczera ale 16 lat?!!! To jeszxze dzieckosmutas.gif ja nawet wtedy sie nie całowałam x Powiedz to tym co ustalają prawo. Kończąc 15 lat możesz uprawiać seks z osobą 15letnią, bez konsekwencji prawnych dla tej drugiej osoby. Ale prezerwatywę możesz kupić, kiedy skończysz lat 18. Genialne prawo.

Gość gość
Oczywiście z dobrych relacji z córka jestem bardzo zadowolona,jednak dla mnie to tez jeszcze dziecko,tym bardziej,ze ona wyglada jak dziecko.Jest niska,bardzo drobna,nie maluje sie w ogóle,twierdzi,ze nie chce sobie psuć cery-ok.Ja o antykoncepcji rozmawiałam z nią juz dawno temu,chciałam żeby dowiedziała sie ode mnie,a nie od obcych ludzi,czy koleżanek.Ja co prawda byłam z nią u ginekologa jakoś dwa lata temu,bo miala takie drobne problemy i była wtedy juz badana ale jeszcze przez ginekologa dziecięcego.A teraz juz jednak idę z nią rozmawiać o antykoncepcji... Mogłaby jeszcze poczekać.

Gość gość
Nie broń jej,tylko udziel rad jak ma to zrobić.Niech zastosuje antykoncepcje conajmniej miesiąc wczesniej lub dłużrj.

Gość gość
Mam 35 lat i wiele moich kolezankek zaczynala wspolzycie juz w 8 klasie podstwowki czyli jak mialy 14 lat. Ma chlopaka wiec to raczje naturalne ze chca zaczac wspolzyc. Ty sie nie calowalas bo pewnie nie mialass chlopaka.

Gość gość
Jej chłopak-z jej klasy.Znamy jego i jego rodziców,dodam,ze oni juz tez wiedza.Jego mama dzwoniła do mnie i pytała sie czy wiemy o tym i tez chcą im jakoś... "pomoc"

Gość gość
Ja mojego męża poznałam jak miałam 17 lat a zaczęliśmy sypiać po 3, wcześniej wiadomo jakieś przytulanki itp ale te 3 lata to taki dobry fundament :)

Gość gość
Dokladnie, 16 lat to za wczesnie, a rok razem w tym wieku to nieduzo, jest zakochana, hormony buzuja, do tego media seksualizuja dzieci jak sie tylko da, a w przyszlosci, jak emocje opadna, dziewczyna moze zalowac tego kroku, jesli z tym chlopakiem nie wyjdzie. A juz na pewno jest za mloda na pigulki - serio chcesz droga kobieto faszerowac swoja corke hormonami, kiedy jej uklad hormonalny jeszcze sie rozwija i nie jest w pelni dojrzały??!!! Chcesz jej w przyszlości zafundować problemy z płodnością i układem hormonalnym?? Gdyby nie to, ze jest tak młoda, to prezerwatywy byłyby lepsze, bo zmnieszaja dodatkowo ryzyko infekcji i nie ingerują tak w organizm. Ale prezerwatywy mają niższą skuteczność, a ponieważ córka jest w takim wieku, że nie może sobie jeszcze pozwolić na ciążę, to wynika z tego jasno, że nie jest jeszcze gotowa na seks, skoro nie można jej dobrać odpowiedniej metody regulacji poczęć. (bo NPR też odpada, bo w tym wieku cykle pewnie niekoniecznie sie juz ustabilizowały)

Gość gość
Zapytaj sie corki tylko czy na pewno jest na to gotowa bo w tym wieku to w wieksoci przypadkow chlopacy co im hormony buzuja chca dowodow milosci.

Gość gość
Do osoby co pisała, ze niby jej kolezanki potraciły dziewictwo w wieku 14 lat - taaa jasne, ja w tym wieku to dostalam pierwszej miesiaczki dopiero :P Ale jesli to prawda, to nie ma sie czym chwalic, bo to patologia, a nie norma...

Gość gość
up

Gość gość
Najlepiej sama wypróbuj chłopaka,to bedziesz wiedzieć co to za materiał. Nauczysz go jak posyepować z kobietaą .Majac doświadczenie lepiej rozdziewiczy córkę.

Gość gość
Tak to prawda ze potracily dziewictwo w wieku 14 lat nie zmyslam bo nie mam poco. To bylo moje kolezanki ja nie. Czy to patologia nie mnie jest oceniac.

Gość gość
Na pewno nie norma - ledwo dostaly miesiaczki i juz zchlopakiem do lozka?? Na pewno były do tego dojrzałe i w 100% swiadome co robia :P (nawet wg prawa jest nielegalne, a wiec to prawo mowi, ze to patologia ;) )

Gość gość
Ja bym nie radziła tabletek, ale to wynika z tego, że sama po nich zachorowałam, a brałam tylko pół roku. Wina lekarza, bo mi nie dobrał odpowiednich i nie przeprowadził badań, jak już chcesz koniecznie by córka brała hormony to nie zgadzaj się na to żeby lekarz ot tak wypisał receptę, niech ją skieruje na badanie i się upewni że na pewno może stosować antykoncepcję hormalną. Ja poza tymi 6miesiącami co brałam tabletki to od 16 roku zycia (też zaczęłam wtedy współżycie) używałam prezerwatyw i nie wpadłam, ale wiadomo, że przy prezerwatywach trzeba uważac i sprawdzać czy nie pękła, a jesli tak to tabletka po. Używałam prezerwatyw 8 lat i nic mi się nie przytrafiło.

Gość gość
Wow autorko musisz byc wspaniała matka skoro córka tak ci ufa ...gratuluje

Gość gość
ja dostalam miesiaczki jak mialam 12 lat i w wkeiku 14 lat nie bylam na pewno gootwa nsex ba nawet nie chcial sie calowac z chlopakiem.

para dzieciaków chce udawać dorosłość a mamusia zachwycona .....

Gość gość
Czy ty matko bierzesz tabletki i coś wiesz na ten tematy?Czy sama stosujesz jakąś antykoncepcję i rozmawiałaś o tym z córką?

Gość gość
Dokladnie, 16 lat to za wczesnie, a rok razem w tym wieku to nieduzo, jest zakochana, hormony buzuja, do tego media seksualizuja dzieci jak sie tylko da, a w przyszlosci, jak emocje opadna, dziewczyna moze zalowac tego kroku, jesli z tym chlopakiem nie wyjdzie x Padłam ze śmiechu!!1 Na jakim świecie Wy żyjecie?? Media seksualizują - jasne, kuźwa, a co mnie seksualizowało 30 lat temu, że w wieku 15 lat traciłam dziewictwo? I zapewniam, że nie byłam pierwsza w liceum, która miała to już za sobą.

Gość gość
Ja miałam 17 lat gdy poszłam do łóżka ze swoim chłopakiem i później byliśmy ze sobą jeszcze 4 lata. Nie żałuję, byłam na to gotowa, ale też dobrze to sobie wcześniej przemyślałam. Super, że Twoja córka nie poszła na żywioł. Może spróbuj ją jeszcze przekonać, że im dłużej poczeka tym lepiej będzie jej to smakowało. Opowiedz jej o własnym pierwszym razie- czy był udany czy nie i dlaczego, niech wie że to powinna być piękna chwila kobiety ze wspaniałym mężczyzną, którą będzie pamiętać do końca życia a nie zabawa w dorosłość, którą będzie mogła wyrzucić z pamięci jeśli coś pójdzie nie tak. No i wyjaśnij - tak w razie czego- że chłopcy w tym wieku często oczekują dowodu miłości, bo hormony im buzują, ale seks wcale nie jest takim dowodem a już na pewno nie najlepszym.

Gość gość
Autorko, rozważania typu "czy dla niej to za wcześnie, czy za późno" nie należą do nas - ostatecznie i tak córka podejmie decyzję, nie Ty. Ty możesz jedynie rozmawiać, cieszyć się z tego, że ma do Ciebie zaufanie i nie zabraniać (jak to niektóre sugerują) bo to zaufanie stracisz. Jeśli ona podejmie decyzję ze chce to i tak to zrobi; lepiej żeby odbyło się to świadomie w kwestii antykoncepcji niż nieświadomie. A Ty po prostu staraj się o tym nie myśleć....

Gość gość
Matka powinna córkę uswiadomić odnosnie antykoncepcji i udzielić jej rad odnosnie pierwszego razu.Teraz młodzież szybciej zaczyna zycie seksualne.

Gość gość
i nie zapomnij powiedziec corce,ze chlopak po wybzykaniu bedzie tracil zainteresowanie zwiazkiem.ja rozumiem ze ktos ma chcice ale w tym wieku to sie zaczyna od calowania i pettingu.

Gość gość
Nie zabraniaj spróbuje i sama przestanie lub bedzie smakować często.