Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MożeJednakTu

Żebromarchewka

Polecane posty

Gość gość
Kasia Z ryb polecam nasze śródlądowe: okoń, sandacz, szczupak (czasem niestety trąci mułem podobnie jak karp) a z wodnych krówek - płotkę, tołpygę, dużego leszcza( > 2 kg). Duży leszcz jest dużo smaczniejszy od karpia, ma duże ości, łatwe do wyjęcia i pyszny smak. Lepiej nie ruszać tych hodowlanych, karmionych jakimś świństwem x Skuszony Waszą dietą warzywną znowu sobie gotuję warzywną zupę na kilka dni :-D Wow! Dorzuciłem kilka ząbków czosnku i sporo pieprzu ziołowego, pachnie mi teraz na całe mieszkanie :-) H-g

Gość gość
Kurcze moje posty uznają za spam, nic nie przechodzi K

Gość gość
Uzylam normalnych slow i posty krotkie i wszystko spam i spam . Dziwne. Bede musiala pisac na nowo K

Gość gość
Pisalam wczesniej, ze wczoraj robilam zupe z kalafiora z groszkiem i marchewka pietruszką selerem i koperkiem ale uznałam, ze nie zaproponuje takiej cienkiej zupki Wam ;) Gotuje dla corki bo odżywia sie jak krowka. Zagescilam zupe kasza manna. Czasem ja oszukuje bo wszystkiego chce unikac Cdn K

Gość gość
Dzisiaj chciala kotlety z kalafiora i zaraz bede robic tylko ostygnie i chciala zebym dodała tez do tego gotowane ziemniaczki . Tez cienki obiad dla Was ale niestety takie robie ;) Dziekuje Hg za podanie zdrowych rybek. Nie bede juz tego morskiego świństwa kupowac. Szukalam dzis dla Ciebie dania ale zadne nie bylo godne tego bym Ci zaproponowała. Albo zbyt wymyślne byly albo zbyt proste ;) Ale wiecie mam ochote na gofry ;) macie gofrownice ? K

Gość gość
Zawsze jak robilam gofry to miękkie byly jak flaki . Pomyslalam ze to wina 3 jajek i mleka. Nad morzem to robia z samej wody chyba, ze sa takie twarde i sztywne jak deseczki. K

Gość gość
Wiecie jeszcze o czym marze. Kiedys na filmach starych wsiowych ;) widzialam jak gotują ziemniaki, stawiają wielka kope na stół i kazdy sobie bierze i macza w czyms białym. Szukalam na necie i nie wiem w czym oni łyżką maczali te ziemniaczki ;) Wiecie moze ludziki ? To tak pysznie wygladalo K

Gość gość
Pomyslalam tez o sznyclu dla Ciebie Hg zebys troche przytyl :) albo bitki z wołowiny z cebulka , ziemniaczki ugniecione z masłem i śmietanka ;) i mizeria ;) K

Gość gość
Kasia Z tego co pamiętam z moich wiejskich doświadczeń - dzieciństwo/wakacje_na wsi_u rodzinki, to ziemniaki maczało się w kwaśnej śmietanie :-) Fajnie, że przypomniałaś mi o mizerii ;-) Ale ... powiedz mi coś bliżej o tym zagęszczeniu zupy kaszą manną, bo nie znam tego sposobu No i te kotlety z kalafiora mnie zainteresowały Czyli jak? Obtoczyć kalafior bułką tartą, mąką, jajkiem i na patelnię? A jeśli tak, to gotowany ten kalafior czy może być surowy? H-g

Gość gość
Czyli to byla kwasna śmietana hehe super ;) myslalam ze zsiadle mleko :) Kotleciki z kalafiora czyli Kalafior gotujemy i czekamy az wystygnie i trzeba go rozgniesc , dodajemy jajko lub nie dodajemy , zamiast maki daje kasze manne kilka lyzek i kilka lyzek bulki tartej bulki tartej . Za chwile poszukam przepis. Rowniez mozna dodac gotowane ziemniaczki ktpre tez ugniatamy i laczymy z kalafiorkiem, dodaje troche pieprzu i koperek lub pietruszke pokrojone drobno :) mozna obtoczyc na koniec w bulce tartej i na goracy olej :) Lepiej zeby dobrze masa ostygla bo inaczej kotleciki beda sie rozpadać na patelni :) K A do zupy by zachęcić wsypuje bezpośrednio kilka lyzek duzych np 5

Gość gość
Mialo byc do zupy by zagescic . Telefon zmienia wyrazy K

Gość gość
Gdy wspypuje manne do zupy to rozsypujac delikatnie stopniowo po całej zupie by grudki sie nie zrobily :) A gdy robie potrawke ze skrzydelek z marchewka tarta na tarce ( danie corki z dziecinstwa) to tez nie dodaje maki tylko kasze manne . Nie cierpie zagęszczenia maką . K

Gość gość
OK Kasia Nie szukaj przepisu - już sobie wyobraziłem :-) H-g

Gość gość
Kasze manne dodaje pod koniec gotowania zupy, tak moze 10 minut przed końcem :) Nie do wszystkiego pasuje kasza manna by zagescic . K

Gość gość
Kasia "Nie cierpie zagęszczenia maką . " Ja też nie cierpię :-) Stąd moje zainteresowanie tą kaszą :-) H-g

Gość gość
W barze wege daja kasze jaglana ( tez juz robilam) do kotletow z kalafiora :) zamiast manny i bulki tartej K

Gość gość
Kasia Jutro będą u mnie te kotlety z kalafiora I mizeria Dzięki za podsunięcie pomysłu! :-) H-g

Gość gość
No wlasnie , ta mąka to dziadostwo K

Gość gość
Prosze Hg :) A czy jesz czasem miesko ? :) K

Gość gość
Kasia Mięsko nie częściej niż raz w tygodniu, najczęściej w sobotę lub niedzielę Zwykle indyk, czasem kurczak, rzadziej wołowina, choć ta ostatnia chyba najbardziej mi pasuje ale jakoś rzadko widzę w sklepach mięsnych taką, która mi się podoba H-g

Gość gość
Mozesz rowniez zrobic takie kotleciki z samych ziemniaczkow bez kalafiora. Wtedy do masy dodaje jajko , podsmazona cebulke no i tutaj musze dodac cholerna mąkę , pieprz , koperek To nazywają sie kotlety greckie i mozna podac z sosem czosnkowym na jogurcie naturalnym :) mąkę dodawalam jakas inna ze sklepu eko K

Gość gość
Kasia hmm: 2 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki syropu z agawy A nie da się tego jakoś ominąć? Zamiast agawy - miód? Sosu sojowego nigdy nie używałem. Robi się go samemu, czy kupuje gotowiec? x "Umyć ręce i czystymi dłońmi formować ..." No, to mnie akurat rozwaliło :-D A można inaczej??? :-D H-g

Gość gość
Z ta wołowina to prawda . Musialbys kupic w dobrym sklepie , prawdziwym mięsnym sklepie, poniewaz w marketach jest dziadostwo i po usmazeniu sa twarde jak opona ;) i poprosic o miesko na bitki i wtedy pani bedzie wiedziala ze musi dac odpowiednie kruche a nie takie zylaste K

Gość gość
Da sie ominąć Hg :) tego nie trzeba, chodzilo mi tylko o czosnek i cebulke bo lubisz dodawac czosnek to dalam taki przepis , agawa nie hahaha K

Gość gość
Miod i sos sojowy tez nie trzeba :) ten przepis tak tylko dalam gdybys cos chcial dodatkowo dodac hehe K

Gość gość
Umyc rece hahahaha No to tego bym napewno nie wiedziala haha ;) K

Gość gość
Dzięki Kasia za podsunięcie pomysłów Nie można tu z nimi przesadzić, bo potem za długo się zastanawiać jaką opcję przyjąć i zamiast obiadu zrobi się kolacja :-D x A jak tam Twoja dietka warzywno-owocowa? H-g

Gość gość
No tak ;) dzis dobrze jadlam bo zupe jarzynowa z wczoraj , jorurt z musli ;) chlebek chrupki z twarozkiem no i banan , sok marchewkowy jednak nie chce przepływac przez moje gardelko ;) Herbate runiankowa. Jeszcze jednak nie umiem jesc samych warzyw , musze do tego dojrzeć ;) K