Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MożeJednakTu

Żebromarchewka

Polecane posty

Gość gość
Królika nigdy nie jadlam. Ale slyszalam ze pyszny upieczony :) tez bym zjadla. Dorwij królika ;) tylko nie na moich oczach ;) :P K

Gość gość
Hg w biedronce widzialam tuszki. Nie musialbys latac po łąkach i polach ;) bedzie Ci latwiej kupic ;) A wiesz a sprobuje zrobic, zrobie królika hehe , tylko jak zrobic by byl pyszny? K

Gość gość
Jesli nie jadles szparagów i nie znasz sie na nich to jesli bedziesz chcial kiedys kupic to takie ciensze patyczki bo te grube moze miec łyko i nie bedzie Ci smakowac. Najlepsze sa górne końcówki tzn wierzchołki czy jak to tam nazwac ;) Uwielbiam z masłem, z bułka tarta tez pyszne a zupa ze szparagów musi byc super, tez nie jadlam i tez bym chciala cos innego. K

Gość gość
Usterki na linii (...) :) :) :) Żeby tylko takie usterki się zdarzały ... ;) x Dzisiaj właśnie planowałyśmy z Mamą menu na święta i na liście obiwiązkowo jest: barszcz biały z jajkiem, biała kiełbasa, frankfuterki, szynka gotowana, sałatka warzywna, zastanawiamy się jeszcze nad kaczką pieczoną albo tymbalikami ale to zależy od ilości gości ;) No i ciasta domowe jabłecznik Mamy, sernik Irenki a jeśli starczy czasu to domowy makowiec a jeśli nie starczy czasu to rolada z makowca z piekarni. Pierwszy raz mam ochotę zrobić nowe ciasto tzw. paschę - bo u mnie nie ma tradycji na nie. Z tym, że udziwnione bo z kaszy jaglanej :) Za którą już tęsknię :) Tradycją wielkanocną (wprowadzoną przeze mnie ;) ) są malutkie króliczki z mlecznej masy pachnącej migdałami ale do tej zabawy z potrzeba czasu i cierpliwości bo każdemu z rodziny wychodzą inne pod względem kształtu i wielkości ;) Oli.n

Gość gość
Dziekuje Olinko za potrawy :) I mnie zawsze bylo - żurek z biala kielbasa - sałatka jarzynowa - galareta z kurczaka -pasztet własnej roboty - sernik wiedeński - mazurki - babka piaskowa - szynka - jaja - kabanosy - kielbasa mysliwska - gęs na drugi dzien pieczona albo inne potrawy K

Gość gość
Olinko ta wyglada jak lody cassate ;) http://www.kwestiasmaku.com/przepis/pascha-wielkanocna K Ty moze nie pamietasz lodow cassate ale Hg napewno wie o co chodzi . Kupowalam sobie gdy uczyłam sie w Poznaniu w kawiarni Hortexu , kawiarnia byla niedaleko stacji PKP juz zapomnialam ulice. Ksztalt mialy jak ta pasha i zatesknilam z nimi ;) Teraz juz nigdzie nie kupi sie ich a podróby sa ohydne. K

Gość gość
Eeetam Olinka ... te usterki na łączach ;-) Człowiek przyjmuje na klatę nie tylko zwykłe usterki a nawet katastrofy :-) I skwitować to uśmiechem dopóki zabawa zwana życiem jeszcze trwa a na Tytaniku orkiestra ciągle gra ... będzie na nasze ... i na Twoje i na moje ;-) x Kicia "- gęs na drugi dzien pieczona albo inne potrawy" Gęś jest no 1!. Szkoda, że taka tłusta i rozmija się z moją dietą, ale pychoty nad pychoty! Z kaczką różnie bywa, raz się uda a raz nie. Wymagające uwagi mięsko :-) Za to gęś wrzucona do piekarnika na 1godz/kg, przykryta folią i co dziesięć minut podlewana wytapianym z niej tłuszczykiem, ziemniaczki wypiekane obok a jabłka w jej środku, rozmarzyć się można! x Widziałem te biedronkowe tuszki z królika. Szare, bure i ponure. Ten kto nie widział mięska z królika hodowanego przy domu, mógłby się nabrać. Królik królikowi nie równy. Takiego prawdziwego szukać nam na bazarach, targowiskach, gdzie się pojawiają kobieciny ze wsi. DOBRANOC :-) H-g

Gość gość
W takim razie musisz Hg kupic królika od pani na wsi . Nie znam sie na krolikach wiec nawet nie zauwazylam, ze te w biedronce sa dziwne :) Albo sam zapolujesz ;) Ostropusia Ci pomoze z checia ;) Do gęsi dodaje sie jedna gwiazdkę , taka gwiazdkę jak ma Olinka w swoich przyprawach. Pozniej podam przepis i moze tez Olinka skusi sie na geś w tym roku. Prawda ze kaczka jest taka sobie i trzeba sie nameczyc jedząc ją ;) lepiej gąska K

Gość gość
Podam Wam dobry przepis ludziki na geś. Chcialam Wam napisac ale nie moge pisac ciagloscia i nie moge rowniez kopiowac tekstu bo akurat na tej stronie nie da sie kopiowac wiec skopiuje link :) K

Gość gość
Jednak udalo mi sie skopiowac ;) Pieczona gęś najbardziej lubi towarzystwo czerwonej kapusty (obowiązkowo doprawionej goździkami i anyżem), kaszy gryczanej, jabłek oraz, oczywiście, aromatycznych przypraw. Obficie majeranek składniki: 1 gęś 3 łyżki majeranku 1 gwiazdka anyżu 4 goździki pieprz, sól, cukier (łyżka) oliwa z oliwek 2 cebule 2 marchwie 1,5 kg czerwonej kapusty pół szklanki octu Gęś dobrze umyć i osuszyć. Natrzeć całą pieprzem, solą i majerankiem, również w środku. Obraną marchew pokroić w talarki, pokryć nimi dno brytfanki, którą wcześniej należy posmarować oliwą. Cebulę pokroić w pióra i wysypać na marchew. Warzywa podlać wodą (około 250 ml) i na tym ułożyć gęś do pieczenia. Tak przygotowaną gęś piec około 3-3.5 h w temp. 170 st. C. Od czasu do czasu podlewać wodą. Kapustę poszatkować, drugą cebulę posiekać. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kapustę z cebulą. Następnie wlać ocet i szklankę wody. Przyprawić anyżem, goździkami, solą i cukrem oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem 60 min na wolnym ogniu. Pieczoną gęś przed końcem pieczenia posmarować roztworem wody z solą. Dopiekać w zwiększonej do 200 st. C temperaturze. Pieczona gęś idealnie będzie smakowała również w towarzystwie pieczonych jabłek. K

Gość gość
Chyba strona nawalila

Gość gość
Jak zwykle zreszta K

Gość gość
Tradycja K

Gość gość
Jak dlugo jeszcze :( K

Gość gość
Czas wymyslec nowy temat ;) ????? K

Gość gość
Cierpliwości Kasiu :-) Następny temat to "Ustawiacze Pingwinków" Zaczekamy jednak chwilę ;-) H-g

Gość gość
" dopóki zabawa zwana życiem jeszcze trwa a na Tytaniku orkiestra ciągle gra ... będzie na nasze ... i na Twoje i na moje " x będzie na nasze ... czyli Najwyższego :) :) :) Bo bez Ojca Niebieskiego nie ma też Jego błogosławieństw a "zabawa zwana życiem" nie ma radości, miłości i ... wiecznego szczęścia :) Bo tylko On ich Źródłem :) Oli.n

Gość gość
"Gęś jest no 1!. Szkoda, że taka tłusta i rozmija się z moją dietą, ale pychoty nad pychoty! Z kaczką różnie bywa, raz się uda a raz nie. Wymagające uwagi mięsko Za to gęś wrzucona do piekarnika na 1godz/kg, przykryta folią i co dziesięć minut podlewana wytapianym z niej tłuszczykiem, ziemniaczki wypiekane obok a jabłka w jej środku, rozmarzyć się można!" x Zgadzam się :) Rozmarzyć się można! :) x "Szkoda, że taka tłusta i rozmija się z moją dietą" - wg informacji od dr Kempisty ów tłuszcz z gęsi nie zawiera ani grama cholesterolu (!) - i jest super zdrowy :) - w okresie zimowym właśnie kupowała moja Mama tłuszcz gęsi mrożony i przetapiała nam robiąc smakowity smalczyk. O niebo bardziej zdrowszy i pyszniejszy od zwykłego :) No i nie śmierdzi świniakiem ;) Oli.n

Gość gość
Zaczekamy :) Na Asie :) Ale czasem mysle, ze jak nie przyszla na moje urodziny nawet, to trace nadzieje :( No ale takie zycie i Hg dzis napisal piekne slowa. Zaraz przytocze, tylko znajde. Momencik K

Gość gość
Hg- "Człowiek przyjmuje na klatę nie tylko zwykłe usterki a nawet katastrofy I skwitować to uśmiechem dopóki zabawa zwana życiem jeszcze trwa a na Tytaniku orkiestra ciągle gra" No :) hehe tym tekstem rozjasniles moj dzien. Mialam ten tekst w glowie caly dzien. K

Gość gość
Hg gąska jest dobrze przyswajana, na Twoj brzuszek Tobie nie zaszkodzi i dlatego polecilam glownie gęś :) No i Olinka tez jest za tym by zrobic gąskę. Moze lepiej zlowic gęś :) Np królik na pasztet a gęś na obiad na drugi dzien swiat :) K

Gość gość
gość wczoraj Kiciu, ale pyszny przepis :) Jeszcze jak do tej pory gęsiny w ogóle nie przyrządzałam. I jadłam może max 2 razy w życiu. Jeśli chodzi królika to kupowała mi Mama w czasie alergii bo nie alergizuje. Faktycznie nie alergizuje :) Z tym, że miałam całego królika od sąsiadki, której mąż hoduje króliki w ogródku działkowym i karmi je naturalnie. Był pieczony królik i rosołek z królika. Smak ok, delikatny, ale jakoś mnie szczególnie nie zachwycił. Nadal na smaki z królikiem wygrywa jak dla mnie wołowina ;) No i ... jedząc go kiedy doszłam do kości z kręgosłupa to przypomniał mi się mój królik kiedy wyczuwałam ów kręgosłupik przy głaskach futrzaka. I dziwnie się poczułam... Poza tym w Biblii pisze żeby nie jeść królików. Hmm... Chyba dlatego ;) I też wg medycyny chińskiej królik uznawany jest jako mocno wychładzający. Więc jak dla mnie wygrywa wołowina :) Oli.n

Gość gość
Olinka- " no i nie smierdzi swiniakiem" Hahahaha Olinko po Kasiowemu piszesz ;) takie teksty Olinka nie używała , zawsze elegancka a tu takie teksty hahahaha, super , podoba mi sie :) K

Gość gość
Wołowina to wołowina, krolowa mies :) Ma porzadne kopytka wiec jest ogrzewajaca ( tak jak Olinka pisze) królik kopytek nie ma, a moze ma ale miniaturki czyli byle co :) porzadne kopytka u krowki i tez lubie takie miesko. Bitki, zupa węgierska, rosol wolowy itp K

Gość gość
Mysle ze biblia jest takim poradnikiem dla czlowieka. Olinka uświadomiła mi to kiedys. Nie jesc swini bo jest brudna ale nie brudna bo brudna tylko szkodliwe ma miesko i wszystko w Bibli jest w taki sposob pokazane by czlowiek sobie nie szkodzil.Przestrzeganie przed krwia tez bo krew moze byc zarazona okropnymi chorobami itp itd K

Gość gość
Kurcze a czy przypadkiem królik nie ma takich paluszkow jak kotek ;) Ma takie cos dlugie z pazurami chyba jak u krogulca. Dobrze mowie? K

Gość gość
A pro po pasztetu... Moja Mama 3 tygodnie temu robiła pasztet z wątróbki wołowej (na moje zamówienie sprowadzili do sklepu), indyka i karkówki (żeby było trochę tłuszczyku) wszystkiego po 30 dag i z warzyw i przypraw. Wyszedł pyszny :) Ale, że go była duża brytfanka to sama bym go nie zjadła i część dała siostrze. Mnie zostawiła kilka plastrów na talerzyku w lodówce. A że za długo poleżały to ładnie wyschły :) Na moje oko wygląda i pachnie tak jak sucha karma dla domowych zwierząt ;) No i połamałam go i wyszła mi piękna sucha karma dla podwórkowych kotów :) Także jak ktoś chciałby sobie sam zrobić domową suchą karmę to można ;) Z resztek domowego mięsnego pasztetu :) W sumie w tych suchych karmach też jest wszystko przemielone i ususzone ;) Oli.n

Gość gość
Boeuf Strogonow • 1 kg polędwicy wołowej • 3 łyżki mąki • 3 łyżki oleju • 1 i ½ szklanki bulionu wołowego • cebula • łyżeczka papryki w proszku • ¼ szklanki śmietany • 2 łyżki brandy Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Mięso pokroić w plastry, a następnie w paski grubośc***alca. Kawałki mięsa obtoczyć w mące, strząsnąć nadmiar, przesmażyć krótko (2-3 minuty) na oleju, na ostrym ogniu. Zalać gorącym bulionem, dodać podsmażoną cebulę, paprykę i śmietanę. Podgrzać i wymieszać, tak by składniki się połączyły. Podgrzać brandy, zapalić i wylać na mięso. Od razu podawać. K

Gość gość
Oli- "wyschły Na moje oko wygląda i pachnie tak jak sucha karma dla domowych zwierząt " Padlam haha ;) K

Gość gość
No wlasnie, te pasztety w sklepach to smarowac mozna chleb nimi a ten domowy jest suchy. Ja na spod daje plasterki słoninki i na wierzch ukladam by nie bylo suche i fajnie sie przypieka ten tluszczyk. Mieso dawalam niezbyt chude, watrobka cebulka przyprawy ( w tym gałka muszkatalowa) Patrzylam jak mama robila K