Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

miasto na litere O

Polecane posty

Gość gość
jak pływam w kajaku to jestem w trakcie pływania w kajaku czy w kajakach?

Gość gość
Mówi się w czarnowąsach tak było jest i będzie jak np mężczyzna ma wąsy i coś mu się przykleiło na wąsy to miałoby się mówić że coś mu się przykleiło na wąsym? Nie bo odmienia się na wąsach tak Jak czarnowąsy czarnowąsach...

Gość gość
jak piratuje pod rudobrodym to płaci mi rudobrody czy rudobrody?:D

Gość gość
w zasadzie to mam na to wyjepane

Gość gość
czarnowąsy to nie nazwa miejcowości tylko przydomek kolesia, który kiedyś gwałcił tam żony chłopów pańszczyźnianych w ramach przywilejów jakie posiadał wraz z tą ziemią i jej mieszkańcami. jest miasto kazimierz nazwane tak na cześć kazimierza , kttóry je założył albo splądrował i nie słyszałem, żeby mieszkańcy mówili, że mieszkaja w kazimierzach

Gość gość
Kup to wieś w województwie opolskim w powiecie opolskim w gminie dobrzeń wielki (to wieś której nie włączono do Opola z tej gminy) ps jak ktoś w tej wsi mieszka to mówi mieszkam w kup w kupiu czy w kupach? Każdy mówi w kupach

Gość Miasto Namysłów woj opolskie
Ps się nie mówi czarnowąsym tylko w czarnowąsach Bo jest końcówka Y Kazimierz to się wymienia Kazimierzu bo nie ma końcówki Y (Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ONA) ps a jak się wymienia moje miasto czyli Namysłów?

Gość gość
Jak się wymienia Namysłów? Ps Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ONA jest znany z browaru Namysłów (Namysłów jest 40 km od Opola) na północ od Opola ps jak się wymienia Namysłów?

Gość gość
mówią natomiast że mieszkają w kazimierzu żeby sie nie piertolić z odmianą i żeby każdy wiediał o co chodzi czyli, że to własność czarnowąsego, to kooorfa pod karą batożenia mas kooorfa mówić, że miejsce gdzie mieszkasz to przysiółek czarnowąsego czyli że mieszkasz w czarnowąsym przysiółu

Gość gość
Ale ja pytałem (Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ONA jest znany z browaru Namysłów i jest 40 km od Opola) pytałem jak się wymienia Namysłów? Np będąc w tym mieście mówi się byłem w...?

Gość gość
chooj mnie obchodzi jak sie mówi jak cos jest czarnowąsego to jest czarnowąsego a nie jego wąsów kooorfa. język to nie zbiór zasad któe nalezy stosować bez uwzględnienia uwarunkowań historycznych. język służy do tego żeby było wiadomo co kto chciał powiedzieć jak to mówił. jak ktos nazwałmiasto czarnowąsy to jeżeli chodziło mu o czarne wąsy to nazwał je nezgodnie z cała tą piertoloną odmiana o kóej mi tu piertolisz jak piertolnięty zatem albo trzeba to poprawić albo wiąć pod uwagę możliwość że nie chodziło tam o mniejszosć cygańską tylko o przydomek włąściciela

Gość gość
Ps i już wiem o co ci chodzi ty rozumiesz ze czarnowąsy to liczba mnoga jak ktoś czarnowąsy? Tak myślisz? nie mylisz się ps czarnowąsy to liczba mnoga czyli odmienia się te czarnowąsy bo to liczba mnoga (te czarnowąsy) czyli wymienia się w czarnowąsach) ps Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ONA jest znany z browaru Namysłów ps pytam jak wymienia się Namysłów ps jak byś był w tym mieście o nazwie Namysłów to jak byś odmienił byłem w...

Ps i czarnowąsy to liczba mnoga (nie jak ktoś jest czarnowąsy) tylko czarnowąsy to liczba mnoga jak wąsy czyli te wąsy albo jak czarne wąsy czyli tych czarnych wąsach czyli czarnowąsy (czarnowąsach)

Gość gość
jak zaczniesz poprawnie odmieniać źle skonstuowaną dwuczłonową nazwę to z pewnością nie wyjdzie ci z tego nic poprawnie gramatycznego. natomiast jeżeli weźmiesz pod uwagę, że jedyną poprawna interpretacją zgodną z zasadami gramatyki dla nazwy miejscowości czarnowąsy jest to, ze nazywa sie tak samo jak czarnowąsy to przestaniesz piertolić o tym jak sie prawidłowo odmienia wąsy w wyrazie czarnowąsy

Ps nie piertole Bo czarnowąsy to liczba mnoga (nie jakiś gościu czarnowąsy co miał czarne wąsy) tylko czarnowąsy liczba mnoga jak te czarne wąsy ps nie ucz mnie bo chyba lepiej wiem bo mieszkam na Opolszczyźnie ps a właściwie byłeś kiedyś w Opolu? Ja do Opola bardzo często od dziecka aż do dziś bardzo często jeżdżę i zawsze do Opola Przez czarnowąsy przejeżdżam... Ps a Jak się wymienia Namysłów w Namysłowie czy w Namysłowiu?

Gość gość
już ci tłumacze: kiedyś jak sie wybrałes na wycieczkę a przez przypadek akurat kogoś brakło tam gdzie miał obowiązek być oraz informacja o tym, że go tam nie ma dotarła do miejsca, któes poszedł zwiedzać, to wszyscy którzy respektowali te reguły i zobowiązania interesowali sie tylko jednym: czyj jesteś i w czyich włościach pielisz marchewke. nikt cie nie pytał czy jeseś z czarnowąsów tylko kto tam rządzi. widocnie czarnowąsy rządził tylko w czarnowąsym ewentualnie później osiwiał.

Gość gość
możesz mi koorfa wytłumaczyc liczbą mnogą czego jest czarnowąsy?

Gość gość
Ps tak po prostu jest ze to liczba mnoga ps wymienia się nie w Namysłowiu tylko w Namysłowie

Gość gość
słyszałes kiedyś o miejscowościach typu czarnooczy szybkoręce albo wielkocyce?

Gość gość
wąsy są liczby mnogiej. włąściciel czarnych wąsów jest liczby pojedynczej. jakby cie policja spytała jak taki koleś wyglądał to byś powiedział, że jest czarnowąsy albo ze ma czarne wąsy. jak powiesz, że ma czarnowąsy to aresztują sołtysa:D

Gość gość
Przestań się kłócić ps lepiej wiem od ciebie zrozum to nie wierzysz wpisz sobie Google mieszkam w czarnowąsach

Gość gość
chyba, że mi to miodek jakoś inaczej wytłumaczy. mnie tam szczególnie poprawnośc gramatycznya nie interesuje tak samo jak ortograficzna co mam nadzieje widać. do czasu az ktoś mi chce wmówić, ze czarnowąsy to czarne wąsy w liczbie mnogiej.

Gość gość
tak sie wymienia Mieszkania Czarnowąsy – Sprzedaż, wynajem i zakup mieszkania ... czarnowasy.nieruchomosci-online.pl › Mieszkania › opolskie Zapraszamy Państwa do zapoznania się z ofertą sprzedaży nowych mieszkań na kameralnym i eleganckim osiedlu w Czarnowąsach k/opola. Osiedle.

Gość gość
Większe Opole. Gorąca debata w Czarnowąsach. Prezydent ... opole.wyborcza.pl/.../1,35114,19674968,duze-opole-prezydent-debatuje-w... 24 lut 2016 - Ta ulica nigdy nie widziała zimą pługa śnieżnego. W Czarnowąsach mieszkam w ślepej ulicy. I gdy jest śnieg, to co rano i chodnik, i jezdnia są ...

Gość gość
Opole: Duże Opole. Trwa blokada drogi w Czarnowąsach. - Wiadomości www.24opole.pl › Wiadomości 5 gru 2016 - ... wojewódzkiej nr 454 w Czarnowąsach, nieopodal Elektrowni Opole. ... Ci ludzie Nie reprezentują wszystkiego w Dobrzniu ją mieszkam w ... javascript:displayWindow('http://www.24opole.pl/wiadomosci,22590,71552,l,Duze_Opole._Trwa_blokada_drogi_w_Czarnowasach.,fotka.html','830','790')

Gość gość
Mieszkanie do wynajęcia Czarnowąsy, Dobrzeń Wielki, kawalerka ... investdom.pl/mieszkanie-wynajem-kawalerka-czarnowasy-dobrzen-wiel... Oferujemy na wynajem ciepłe, przytulne mieszkanie położone w Czarnowąsach pod Opolem. Lokal składa się z pokoju, aneksu kuchennego, łazienki i ... tak sie wymienia

Gość gość
I co Zatkało cie? Tubylcy wiedzą lepiej

Gość gość
nawet jeżeli chodziłoby o mnogośc tudziez popularność lub statysycznie częste występowanie czarnych wąsów u mieszkańców dowolnej płci co sugerowałoby jakąś społecnośc odmienną etnicznie religijnie lub obyczajowo od okolicznej normy to nikt nie stosowałby w ramach poprawności politycznej jakichś eufemizmów a jak już to czarnowąsów, czarnewąsy, czarno od wąsów...nie wiem. ale na pewno nie czarnowąsy. druga sprawa, że mniejszosc któa miała takie plecy że nie można było po prostu nazwać tego zydów albo talibostan pewnie sami se ta nazwe by wymyslili. inna sprawa któa z nazw dotrwała do dziś i dlaczego w pismach urzędowych. i tu wracamy do punktu wyjścia. czyli, że albo był jakiś czarnowąsy, który na legalu wjepał sie w księgi parafialne albo był to sam szatan ale ze względów propagandowych proboszcz wolał nie ujawniac z kim robi interesy

Gość gość
jakby tubylcom tłumaczyć od predszkola, że mieszkają na alasce to tez by wiedzieli lepiej