Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Życie na Śląsku

Polecane posty

Gość Olimpia Werner
Mieszkam na Śląsku od urodzenia . Czy żyję się tu inaczej ? hmm czy ja wiem ? Na pewno jest tu świetnie rozwinięta komunikacja miejska . Będąc na Dolnym Śląsku ( gdzie jeżdże od maleńkości na wieś - przedgórze sudeckie - okolice Dzierżoniowa , czasem bywam w tych wszystkich miastach na jakichś zakupach - Dzierżoniów-Świdnica itd ) - to tutaj komunikacja miejska to jest porażka . Dostać się gdzieś dalej, do Wrocławia np . też porażka . Choć mają to zmienić . Więc tutaj Górny Śląsk wygrywa zdecydowanie. co do gwary ? Są tacy co mówią , a są tacy którzy posługują się poprawną polszczyzną . Życie na Śląsku jest tańsze niż np na Dolnym Śląsku a przynajmniej w Dzierżoniowie . Ale.. za to powietrze tutaj jest o niebo czystsze . Mieszkając na Śląsku zwłaszcza w Katowicach , nie ma czasem czym oddychać . Ja już zresztą zakupiłam sobie maskę antysmogową https://goodair.pl/sklep/maska-respro-techno/ , by w razie wysokiego stężenia smogu nie mieć zaostrzonych objawów astmy. Pozdrawiam

Widzę, że od stereotypów aż huczy. Mi się na śląsku żyje dobrze, gwarą nie mówię, tą posługują się raczej starsi ludzi i w większości nisko wykształceni (taka prawda niestety, choć też nie standard). Inna sprawa, że śląsk coraz bardziej jest regionem przyjezdnych i jest wiele osób, które stąd nie pochodzą.