Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anitka gość

Egzamin zawodowy opiekun medyczny 2017

Polecane posty

Gość gość
A co może być na testach wie kto coś

Gość gość
Na testach może być wszysciusienko wszystko...

Gość gość
Witam.Z tego,co wiem to na pewno będą udogodnienia,zmiana koszuli nocnej,profilaktyka przeciwodleżynowa,mycie kończyn CHYBA dolnychJa też teraz 20-stego piszę,a 25-tego 0 12-stej mam praktyczny.POWODZENIA DLA TYCH KTÓRZY ZDAJĄ wcześniej!!!!!!

Gość gość
Odstawiam konczyny gorne bo nie ma w zestawie pumeksa

Gość gość
A może pięty tej pani nie będą wymagały pielęgnacji...

Gość gość
do gość dziś Proszę napisz po egzaminie, jaki był 2 zestaw / Powodzenia

Gość gość
Gazikiem możemy, przemyć okolicę pępka, chociaż zmiana myjki jak i H2O ewidentnie jest właśnie przy myciu klatki piersiowej, tak więc czasami wystarczy sama świeża, dopiero co zmieniona myjka, aby wymyć to co należy do klatki. Warg sromowych nigdy nie myjemy gazikiem! Przed tą czynnością jest zmiana wody i myjki na jednorazową! Źródło : książka dla uczniów, TEB EDUKACJA autorzy Rychlik, Pawluczuk "Czynności higieniczne, pielęgnacyjne i opiekuńcze' M

Gość gość
Haj!Napiszę,ale do mojego egzaminu to już na pewno inni napiszą,a ja bardzo na to czekam ,jak chyba wszyscy,bo lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć.Trochę więcej będę wiedziała 22 czerwca wieczorem,bo mamy "wycieczkę" do sali egzaminacyjnej i może coś napiszę.

Gość gość
Witam wszystkich jestem ze Słupska praktyczny mamy w niedziele tj.30 czerwca pierwszy na 12 a drugi na 16 tą postaram się napisać co i jak pozdrawiam i trzymajcie za nas kciuki

Gość gość
Przepraszam miało być20.06.źle kliknelam

Gość gość
Z tego,co czytam ,to niezła spina przed egzaminami.Ja też się dokładnie tak czuję,ale zdawalność jest prawie 100%,a zazwyczaj nie zdają Ci,którzy nie chodzili na wykłady.W moim mieście jest już kilka lat ten kierunek i jednostki nie zdają,więc dlaczego z nami miało by być inaczej???Kurcze chodziłyśmy na zajęcia,oddawałyśmy pracę,pojęcie o działaniach JAKIEŚ mamy,więc powinno być dobrze{siebie teraz też pocieszam}.

Gość gość
No tak jest. Mi pani powiedziala ze jestem najlepsza z calej grupy zawsze przygotowana a mimo tego mam stresa.

Gość gość
Ci co mają 17 i 18 niech dadzą znać piszcie cos jak już coś wiecie egzaminator wymagający to można się rypnac na drobiazgu

Gość gość
W komisji również może siedzieć ktoś kto wogole nie jest w temacie no np księgowy... Ale ma wytyczne co ma oceniać i ocenia.

Gość gość
Czasem Ci najlepsi oblewają bo są zbyt pewni siebie. Ja też jestem najlepsza ale się boje bardzo i się nastawiam na to że nie zdam bo nerwy zrobią swoje

Gość gość
Mam egzamin że stycznia było mycie kroczavi posladkow.Jak byście to zrobiły?!! Mam wytyczne co było oceniane.Ja się zdziwiłam. Piszcie

Gość gość
Zadanie praktyczne ze str CKE kwalifikacjewzawodzie.pl/wp-content/uploads/2014/03/z_04_00_praktyczny_www.pdf warto zobaczyć.

Gość gość
Ja w zawodzie{opiekun}pracuję 11 lat,ale to,co słyszę na wykładach to po prostu kosmos.Nie ma najmniejszych szans,żeby przestrzegać chociaż 10% procedur:brak personelu,a przez to brak czasu itd.,a i chęc***ersonelu do"poświęcenia"się podopiecznemu.Po prostu nie każdy może być DOBRYM opiekunem.Nawet wykładowcy po trosze potwierdzają moją opinię,ale umieć MUSIMY.Bardzo duży procent tych procedur jest zgodny z logiką tego nie dz się ukryć,ale nie da się ich wprowadzić w jakiejkolwiek jednostce,chociaż nie zawsze jest to wina opiekuna.

Gość gość
Takich ludzi może zgubić rutyna,chociaż każdy pracuje przestrzegając przynajmniej kilku zasad dla dobra pacjenta.Tym.którzy nie mieli z opieką,pielęgnacją osób w podeszłym wieku,jest łatwiej,bo uczą się czegoś nowegoi nie są skażeni złymi nawykami...

Gość gość
...osób w podeszłym wieku do czynienia...:)

Gość gość
Czy po umyciu twarzy myjemy kończyny górne , czy klatkę piersiowa i brzuch ???

Gość graza74
Nas uczyli klatke piersiowa brzuch potem konczyny gorne

Gość gość
Czy ktoś jest z TEB ?! Wiecie coś o tym ? Kierunek Plus - Praktyczny Opiekun Medyczny (film instruktażowy) - i tu inf. że można zobaczyć 50 min praktycznej wiedzy. Wygląda bardzo przydanie. KTO Z WAS UMIE to „odpalić” dajcie znać jak to zrobić !!! :-(

Gość gość
...żeby zobaczyć całość ( a nie tylko zapowiedź)

Gość gość
Myjemy twarz , kończyny górne, klatkę piersiowa, po umyciu klatki piersiowej ręcznikiem przykrywamy klatkę piersiowa a wierzchnie odkrycie zsuwamy w dół . Pytanie czy przed myciem brzucha bierzemy 2 myjkę ? A kiedy używamy drugiego ręcznika ?

Gość gość
A szyję kiedy myjemy???

Gość gość
Duży ręcznik podkładamy w momencie mycia pleców,a szyję po twarzy.

Gość gość
Myjkę zmieniamy po umyciu pleców,a wodę przed myciem krocza:).

Gość gość
Myjkę zmieniamy po umyciu pleców,a wodę przed myciem krocza:).