Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

uzywacie kurkumy do przyprawiania potraw?

Polecane posty

Gość gość

lub innych egzotycznych przypraw? smakuja takie dania waszym dzieciom?

Gość gość
kurkuma wcale nie jest egzotyczna :) uzywam bardzo duzo bo jest zdrowa i nie ma jakiegos specyficznego smaku.Kurkuma jest bardzo delikatna w smaku praktycznie niewyczuwalna .Jak gotuje ryz to dodaje mam dzieki temu zolty ryz .Jak gotuje sos to daje prawie zawsze i to duzo do tego inne przyprawy.

Gość gość
kurkuma jest z Azji poludniowo wschodniej, wiec jaka egzotyla ;)

Gość gość
Tak. Moje dziecko ma rok i 7 miesięcy i przyprawiam mu tylko prawie wszystkim, tylko trochę delikatniej niż nam. Czyli najpierw doprawiam danie delikatnie, potem odkładam część dla niego i dopiero robię na ostro. Bardzo lubi np. warzywa z curry. Nie wiem, jakie to są przyprawy egzotyczne, ale u mnie na co dzień stosuję kurkumę, bazylię, tymianek, oregano, rozmaryn, czubrycę zieloną i czerwoną, kolendrę, wawrzyn, ziele angielskie, majeranek, imbir, czosnek, pieprz czarny, kolorowy i biały, paprykę słodką i ostrą itp.

Gość gość
Od początku przyprawiam synowi obiady kurkumą, jedynie ilość się zmieniała. To bardzo zdrowa przyprawa, działa bakterio i wirusobójczo. Sama wsypuję ją do koktaili warzywnych i sosów mięsnych. Nie przepadam za jej smakiem ale podoba mi się że ma tyle zalet zdrowotnych i całe szczęście niewielkie ilości w potrawach nie dają się mocno wyczuć a uzupełniają smak.

Gość gość
bardzo duzo zawsze do ziemniakow, ruzy- jak ktos pisal daje piekny kolor do sosow, zup, salatek.Jest zdrowa, w nieduzej ilosci w ogole niewyczuwalna w smaku. Z reszta uzywam mnostwo przypraw.Od niedawna

Gość gość
Dodaję kurkumę do sosów, zup, mięsa a nawet do kawy. Jest zdrowa. Warto pamiętać, że to co najlepsze w kurkumie jest dużo bardziej przyswajalne przez organizm, jeśli połączymy ją z pieprzem lub chili / ostrą papryką.

Gość gość
Używamy bardzo dużo różnych przypraw (samych podstawowych pojedyńczych mam z 50, mieszanek nie licząc), córka jest uczona urozmaiconego jedzenia od małego, więc dla niej to normalne.

Gość gość
A powiedzcie czy sa jakies zasady uzywania kurkumy aby skorzystac z jej zdrowotnego dzualania. Czy dodaje sie na poczatku czy na koncu gotowania czy to nie ma znaczenia?

Gość gość
gość dziś Kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach i do dobrego wchłaniania wymaga obecnośc***iperyny, czyli pieprzu. Nie ma znaczenia, kiedy ją dodajesz do potrawy,

Gość gość
Ja nie lubię tej przyprawy ..w mojej kuchni uznaję tylko sól, pieprz i majeranek :) A tak na marginesie jak nie chce mi się gotować to dzwonie po dobry obiadek do www.teleobiad.pl.