Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Elfinka_0

Zmiana nazwiska

Polecane posty

Witam serdecznie :) Z góry przepraszam, bo nie wiem czy wybrałam dobrą kategorię i czy pytanie zadałam tak jak powinnam, ale potrzebuję porady osoby mającej chociażby najmniejszą świadomość w tym temacie. A więc: Czy osoba pełnoletnia, którą wychowywał jeden z rodziców może zmienić nazwisko na panieńskie matki ? Nazwisko w żaden sposób nie jest obraźliwe, lecz pragnę, aby z moim ojciec nie łączyło mnie nic - nawet nazwisko. Jeśli dałoby się coś takiego zrobić to tą sprawę załatwia się w sądzie czy urzędzie stanu cywilnego ? Ile trwa taka zmiana nazwiska ( po jakim czasie mogę korzystać z nowego nazwiska )? Czy jest potrzebna czyjaś zgoda mimo, że dziecko jest pełnoletnie ?

Gość gość
Teoretycznie sie nie chyba że dasz w łapę

Gość gość
U mojej znajomej była taka sytuacja, że ona się rozwiodła jak córa była nastoletnia. Córa

Gość gość
Z tego co czytam w necie po forach prawnych, to sie da. Trzeba to załatwiać w USC za jakąś tam opłatą. Masz tu kilka linków poczytaj, masz też tam czat z prawnikie, żeby bezpośrednio zapytać. e-prawnik.pl/forum/domowy/prawo-administracyjne-1/zmiana-na-nazwisko-matki-1.html forumprawne.org/prawo-rodzinne-opiekuncze/36635-zmiana-nazwiska-na-panienskie-matki.html bezprawnik.pl/co-musze-zrobic-aby-zmienic-nazwisko/