Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy jest najlepszy wiek na dziecko ? Ja mam 28

Polecane posty

Gość gość
15:14 nie znam dziewczyny która w wieku 20lat zarabiala wystarczające pieniądze aby zapewnić byt sobie i dziecku. Pomiędzy 20 a 40jest kupa czasu na rodzenie dzieci. Poza tym prędzej 40-latka zapewni więcej dziecku niż 20-latka, chociaż na kafe prawie każda która została matka zaraz po 20urodzinach ma mieszkanie bez kredytu, super pracę z super zatokami itd. Szkoda że w realu to trochę inaczej wygląda.

Gość gość
prawda jest taka, że ani 20 lat to nie jest odpowiedni moment na dziecko ani 40 lat. Przecież idzie to wypośrodkować a taka 30latka to ani za wcześnie, ani za późno. Taka kobieta ma już przeważnie życie ustabilizowane, ma pracę i może zapewnić dziecku życie na poziomie itp.

Gość gość
Dla każdej kobiety inny wiek będzie dobry na dziecko, bo każda z nas jest inna. Niektóre chcą się wyszaleć na imprezach, inne dorobić kasy, podróżować, a inne chcą mieć dużą rodzinę. Jak się chce mieć dużą rodzinę to trzeba się wcześniej brać za plodzenie dzieci, a jak jedno to można poczekać, jeśli na wiek 20-30 ma się inne plany. Ja planuje jedno i myślę, że będę je miała w wieku około 30-32. Teraz mam 26, planuje zakup mieszkania, mam fajna prace, w której mam szansę popracować długo, a pracuje na razie niecały rok, wiec nie chce juz teraz uciekać na macierzynski. Na imprezy nie mam już ochoty, ale chcę jeszcze kilka lat spędzić we dwoje z mężem. Sama musisz zdecydować czy to odpowiedni wiek na dziecko, zresztą widzisz, że bardzo różnych odpowiedzi kobiety udzielają.

Gość gość
Wolność w wieku 20 czy 30 lat daje inne możliwości niż w wieku 40 czy 50-u, zarówno w postaci możliwości spędzania czasu jak i wyborów życiowych. Ja np od pól roku siedzę w Ameryce Południowej, gdzie wyjechałam praktycznie z dnia na dzień. Jak ktoś chce zakladać rodzinę, to powinien sobie odpowiedzieć na pytanie, czy jest gotowy przez najbliższe x lat zyć, juz nie tylko dla siebie.

Gość gość
dziś Dziecko utrzymuje dwoje rodziców a nie jedno. Wspolczuje Ci ,skoro boisz się że nie będziesz mogła liczyć na ojca dziecka.

Gość gość
Najlatwiej zajsc w ciaze w wieku 20l ale uwazam ze to zbyt zawczesnie na dziecko ,wiec najlepszy wiek to 25-30lat mozna tez w wieku 40lat ale to jest juz ostatni dzwonek na dziecko.

Gość gość
Nie powinnaś podejmować decyzji pytając anonimowych ludzi na forum, bo to sprawa bardzo indywidualna. Ja urodziłam tuż przed 34 urodzinami, problemów z zajściem nie miałam, ciąża niebyła łatwa, wcześniej jedną ciążę straciłam w 19 tygodniu (co się na tym etapie zdarza w 1% wszystkich przypadków poronień), ale nic bym nie zmieniła. Chciałam wcześniej trochę "pożyć" i to zrobiłam. Każdy przypadek jest inny. Nikt za ciebie i twojego partnera decyzji podejmować nie powinien, a już na pewno nie kafeteria.

Gość gość
gość dziś dziś Dziecko utrzymuje dwoje rodziców a nie jedno. Wspolczuje Ci ,skoro boisz się że nie będziesz mogła liczyć na ojca dziecka. xxx To nie strach a zwyczajny, zdrowy rozsądek. Każdy powinien liczyć w pierwszej kolejności na siebie. Nie jedna osoba się przejechała licząc na kogoś innego. Nawet jeśli komuś się wydaje, że może liczyć na ojca dziecka, może się grubo rozczarować. Potem czytamy topiki w stylu: ojciec nie chce płacić alimentów, już mam dosyć mieszkania z teściową, mąż wydziela mi pieniądze itd itp. Poza tym nie wyobrażam sobie nie mieć swoich pieniędzy, dobrego zawodu (możliwości zdobycia rozsądnych pieniędzy w każdej chwili) i być zdana tylko na drugą osobę.

Gość gość
21.07 Nie! W dobrym małżeństwie każdy w pierwszej kolejności powinien liczyć na męża\żonę...co jeśli przyjdzie choroba...albo jakiś wypadek losowy i nie będziesz mogła pracować...

Gość gość
gość dziś 21.07 Nie! W dobrym małżeństwie każdy w pierwszej kolejności powinien liczyć na mężażonę...co jeśli przyjdzie choroba...albo jakiś wypadek losowy i nie będziesz mogła pracować... xxx A co jeśli przyjdzie choroba męża i on nie będzie mógł pracować, a ty nie będziesz w stanie zarobić na rodzinę, bo jedyne doświadczenie jakie masz w życiu to zmienianie pieluch? A co jak mąż zakocha się w kimś innym i Cie zwyczajnie zostawi? Poza tym co innego móc liczyć na męża / żona a co innego, na własne życzenie musieć liczyć na męża / żonę.

Ja mam 28 lat i jestem w ciąży ( pierwsze dziecko). nie mysle, że to za wczesnie a czasem nawet to mam mysli "czemu nie wczesniej"... chcialabym dwójkę... drugie najpozniej do 32 Wydaje mi sie ze na 50 lat to juz bym chciala miec pelnoletnie dziecko. Powyżej 35 lat jak dla mnie to w 99% bym nie chciala a powyzej 40 lat to juz nie ma o czym mówic... nie wiem skad sie to bierze u kobiet ze chca miec dzieci po 40stce... jak dla mnie to za późno... iestety zegar biologiczny u kobiet tyka inaczej niz u mężczyzn.... Macierzynstwo po 40stce to jak dla mnie czysty egoizm... probowanie sie odmładzac malym dzieckiem... trzeba pomyslec tez o nim a nie o sobie... na 50 dziecko bedzie miec dopiero 10 lat.. bezsensu... czasem ludzie tak robia zeby nie czuc sie samotnie... albo chca miec dziecko na stare lata... tylko ze roznica pokoleń moze dawac sie we znaki, zdrowie też... trzeba miec siłe zeby sie z tym dzieckiem bawic, towarzyszyc mu... jestem pielęgniarka i ja bym sie nigdy nie zdecydowala na dziecko po 40stce... max do 35 lat.

Gość gość
dziś gość dziś 21.07 Nie! W dobrym małżeństwie każdy w pierwszej kolejności powinien liczyć na mężażonę...co jeśli przyjdzie choroba...albo jakiś wypadek losowy i nie będziesz mogła pracować... xxx A co jeśli przyjdzie choroba męża i on nie będzie mógł pracować, a ty nie będziesz w stanie zarobić na rodzinę, bo jedyne doświadczenie jakie masz w życiu to zmienianie pieluch? A co jak mąż zakocha się w kimś innym i Cie zwyczajnie zostawi? Poza tym co innego móc liczyć na męża / żona a co innego, na własne życzenie musieć liczyć na męża / żonę. x Jeśli przyjdzie choroba męża to się nie martw, bo będę mogła zapewnić swojej rodzinie życie na dobrym poziomie...to, że ty masz takie doświadczenia i znajomych, że kobieta tylko potrafi zmieniać pieluchy to już twój problem... Tak samo nie mam obaw, że mąż mnie zostawi...Wiem, wiem dla ciebie to jest nie do pomyślenia...nawet nie chce wiedzieć jak ty tam żyjesz, ale nie mierz ludzi swoją miarą. Ja się nie muszę martwić, że mąż mnie zostawi albo gdy stracę prace lub w razie choroby nie będę miała co jeść, bo mogę liczyć na męża, to ty masz problem nie ja :P

Gość gość
po co wychodzić za mąż skoro kobieta z góry zakłada że nie będzie mogła liczyć na męża :P

Gość gość
Ja mialam 23 lata, gdy urodziłam dziecko. Planowane, rok po ślubie się urodził. Skończyłam studia, oczywiście zaocznie. Mam dobrą pracę w chwili obecnej. Nie żałuję, że zdecydowalam się tak wczesnie na dziecko... majac 28 lat zdecydowalam sie na drugie dziecko, poronienie w 10 tc. Kolejna ciąża w wieku 30 lat, strata w 19 tyg. Obecnie mam 32 lata i juz raczej nie podejmę próby...

Gość gość
Nie zakładam z góry, że nie będę mogła liczyć na męża. Ale tyle w życiu już widziałam, że założenie, że mogę zacząć od dziecka, nie mając własnych oszczędności i jakiegoś sensownego doświadczenia zawodowego jest delikatnie mówiąc lekkomyślne. To było a propos 20 letnich matek. I nawet nie próbujcie mi wmawiać, że każda z tych 20 letnich matek zdążyła się już czegoś dorobić i stać się specjalistką w jakiejś dziedzinie, żeby po macierzyńskim, każdy z pocałowaniem ręki chciał ją przyjąć do pracy. Mąż, na którego liczycie zginie w wypadku i co robicie mając małe dziecko? Wracacie do rodziców, stajecie w kolejce do MOPSu, czy szukacie innego faceta, na którego będzie można liczyc?

Gość gość
Wracaja do rodzicow ida do mopsu i w miedzyczasie szukaja kogos na kogo mogly by liczyc:) Prosze pani tutaj portal kafe , siedza specyficzne jednostki wiec szkoda sobie klawiatyre szarpac

Gość gość
dziś Dziecko utrzymuje dwoje rodziców a nie jedno. Wspolczuje Ci ,skoro boisz się że nie będziesz mogła liczyć na ojca dziecka. x Zaczepiłaś mnie to ci odpowiem. Dziecko utrzymuje DWOJE rodziców a nie tatuś. I współczuć mi nie musisz, bo u nas rozkłada się to na 2 osoby. Nie pytam jak to jest u Ciebie, bo mało mnie to interesuje. Za chwile wyskoczysz z historią jak to super nie zarabiałaś w wieku 20 lat, miałaś mieszkanie oczywiście bez kredytu i inne bajki. Pozdrawiam.

Gość gość
Essence13 wczoraj W różnym wieku poznaje się ojca dziecka, a i ojciec dziecka w różnym wieku dojrzewa do ojcostwa. Stąd się moja droga biorą dzieci po 40stce. Najważniejsze, żeby były chciane i kochane.

Gość gość
Że co, dotąd jak kobieta płodna to może rodzić? To znaczy ze jak 60-70 bedzie plodna i urodzi to jest w porzadku? Choroba.

Gość gość
Zapytajcie lekarzy , co myślą na temat poźnych ciąż, oni znają biologie i wiedzą najlepiej .

Gość gość
Za miesiąc mama rocznikowo wiek Chrystusowy, pierwsze dziecko poczęte za pierwszym podejściem, oczywiście planowane. Mamy gdzie mieszkać, dobrą pracę, byliśmy na kilku wycieczkach i mamy oszczędności. Stać nas na fanaberię. W tym roku obchodzimy 7 rocznice ślubu, wszyscy wiedzieli lepiej nie mieliśmy wcześniej dzieci bo za pewne nie możemy ich mieć. Amen Nikogo nie namawiam do takiego schematu, ale warto się zastanowić nad tym czy tak trudno zajść w ciąże po trzydziestce.

Gość gość
Powiem jak było u mnie. Ślub 6 lat temu w październiku, miałam 32,5 roku, 10 miesięcy później urodziłam córeczkę. Jak mała miała skończone 2,5 r. zaczęliśmy starania o drugie i w drugim cyklu II kreski. Urodziłam drugą córeczkę. Za dwa miesiące kończę 38 lat i to nie jest nasze ostatnie słowo, bo przydałby się synek.

Gość gość
10:09 mam podobną sytuację. Mam 32 lata, córka 8 miesięcy, ciąża przy pierwszym podejsciu. Teraz obchodzimy 7 rocznicę ślubu i też się nasłuchałam, ze nie mamy dzieci bo pewnie nie mozemy. Cóż. Jak widać mozemy. Mamy gdzie mieszkać, stać nas na sporo i żyje się wygodnie. Na pewno wygodniej niż jakbym chwilę po ślubie urodziła dziecko. W wieku 25lat ani tego nie czułam, ani odpowiednich warunków nie miałam (wg mnie). Mogliśmy sobie pozwolić na podróże, weekendy w łóżku, pracę do późna, wyjazdy służbowe. Dla mnie rodzenie po 30 to dobry czas, ale rozumiem, że ktoś inny ma inne priorytety i dla niego dzieci w wieku 22 lat to odpowiedni moment.

Gość gość
A ja maialm 25lat jak urodziłam 1 dziecko.mialam stała prace,skonczone studia i mieszkaliśmy we wlasnym domu(z kredytem

Dla każdej z nas ten moment jest inny, ważne abyś Ty sama była na to emocjonalnie gotowa i chciała tej ciąży. Kiedy już zdecydujesz się, że będziesz chciała zajść w ciążę, wykonaj podstawowe badania, które pomogą Ci przygotować się do tego wyjątkowego czasu i rozpocznij suplementację odpowiednim kwasem foliowym, dzięki temu możesz uchronić swoje przyszłe dziecko przed poważnymi chorobami :) badaniaprenatalne.pl/co-mozesz-zrobic-by-urodzic-zdrowe-dziecko/