Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anka00001111

Kikut pępowiny

Polecane posty

Gość Anka00001111

Dziewczyny czy to normalne że pod kikutem jest taka żółta maź? To nie ropa bo nie śmierdzi, zapalenia też nie ma żadnego. Jak wogóle wygląda pępek jak już odpadnie kikut? Czy ta maź jest normalna??

Gość gość
Zbierała się, ale właśnie to miałam wycierać. Za radą położnej- po kąpieli gazik nasączony octeniseptem, wycierałam kikut odchylając go z każdej strony, potem jeszcze spryskiwałam i zostawiałam do wyschnięcia. Jak wyglądał po odpadnięciu? No, jak pępek, a jak miał wyglądać? Każdy ma trochę inny.

Gość gość
U mojego dziecka taka maz pojawiła się raz po odpadnieciu (co miało miejsce wcześnie), nie smierdziala, choc jakiś tam zapach miała. Tu gdzie mieszkam nie doradzają używania niczego, umylam wacikiem i ciepła woda, raz albo dwa, od tego czasu nic nie ma.

Gość Ania00001111
No właśnie wycieram ale wszystkiego nie da rady bo połączenie kikuta ze świeżym ciałem jest takie jakby żółte a tam całkiem głęboko boje się grzebać. On się wierci bardzo

Gość gość
Ja też wycieralam raczej powierzchownie, ale jako że było to po odpadnieciu kikuta, nie wiem czy moja sytuacja ci pomoże. Ile ma mały? Bo u mojej odpadł po czterech czy pięciu dniach, jak miała tydzień było po wszystkim.

Gość Ania00001111
My w sobotę konczymy 3 tyg i dopiero teraz zauważyłam że zaczyna odchodzić... Ale podobno po cc i u wcześniaka może kikut być dłużej

Gość gość
Na sączący się płyn i maź radzę wziąć zwykły patyczek do ucha, namoczyć w tym, czym odkażasz (ja miałam na receptę robiony płyn w aptece) i bez skrupułów wycierasz żywą część kikuta. Kilka dni i kikut odpadnie. Wtedy jeszcze kilka dni przecieraj tak pępek.

Gość gość
octanisept, wacik i "wymiatasz" to co w srodku :) ale jezeli kikut odpadnie, a w srodku pozostanie tak jakby zywa czesc tzn nie rana, ale taki"guzek" wygladajaca jak skóra- u mojego syna tak niestety bylo, pepowina byla bardzo gruba, dlugo odpadala, dlugo byla maz w srodku (a wszystko skrupulatnie czyscilam)jak odpadla, to taki maly "guzek"zywej tkanki zostal...to juz wiecej zabawy z tym mialam niestety...ale maź pod kikutem to normalka, zalecana czesta higiena i ladnie odpadnie zobaczysz :)

Gość Ania00001111
Już się wystraszyłam że ta maź to coś nieformalnego. Pokazało się to dopiero teraz jak kikut zaczął odchodzić od brzegów pępka bo wcześniej twardo się trzymał a teraz widzę że każdego dnia coraz bardziej odchodzi po moim czyszczeniu... Tylko strasznie boję się to robić, stresuje się za każdym razem

Gość gość
A z kilkunastu można zrobić srebrny lub zloty pierścionek :) szczegóły tutaj: www.nie-zapominajka.pl