Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdrowychłopak1987

jak się zwolnic z pracy ???? beznadziejna sytuacja.

Polecane posty

Gość zdrowychłopak1987

Pracuję w pewnym k****idołku już ponad 5 lat i z tego co wiem to jeżeli złożę wypowiedzenie to 3 miesiące muszę jeszcze odsiedziec. Mam sporo urlopu z poprzedniego roku ale co z tego ? Starczy na ostatni miesiąc. Czy mogę prawnie zostawic sobie ten cały urlop na sam koniec ? Wiem, że szef będzie chciał mi dawac urlop co tydzień tak abym poszedł na tydzień a w następnym pracował i oczywiście nadrabiał zaległości. I tak do końca. On taki jest. No i drugie pytanie. Jakby to wyglądało gdybym chciał rozwiązac umowę za porozumieniem stron ? Wtedy dogadujemy się na konkretny termin ? Jeśli np. chciałbym od 1 marca pójśc do nowej pracy to dałoby radę ? Organizacyjnie nie wyobrażam sobie tego bo i tak szuka ludzi do pracy a nie może znalexc a poza tym to ja jestem sprawdzony i ważną pozycję mam w pracy. Na pewno zrobi wszystko aby mnie zatrzymac ale ja 100 czy 200 zł więcej nie chce. Nerwy tak tu wysiadają, że nie dam rady już.

Gość gość
za porozumieniem stron przewaznie wynosi do konca biezacego miesiaca, dosc czasu by znalezc kogos na twoje miejsce i bys dal rade go/ja wdrozyc. ale jesli szef robi i tu problemy to idz na l4, na kregoslup daja od reki ;) a jak nie to sie 'dogadaj' z lekarzem :P

Gość zdrowychłopak1987
No tak ale jak się dogadam że pracuję do końca lutego to ja od jutra biorę urlop do samego końca :D Ja mam cały urlop z tamtego rou

Gość zdrowychłopak1987
a tak poza tym to na moim stanowisku przez miesiąc pracownik raczej chyba się nie nauczy roboty. Poza tym w tym dziale są trudne warunki pracy i naprawdę trudno znalexc desperata.

Gość gość
Nie czekaj z urlopem bo cie wydyma.wykorzystaj juz teraz.zloz na pismie podanie o natychmiastowy urlop i zrob kopie.albo jeszcze sms na dowod.po urlopie bedzi ci sie jeszcze nalezec okres wypowiedzenia ktory jak pokokbinujesz spedzisz tez w domu.nie czekaj z urlopem na koniec bo bardziej sie oplaca cie zwolnic i zaplacic za urlop-szef zaoszczedzi na zusie a ty albo do nastepnej roboty od razu albo negatywny wplyw bedzie mialo to na twoja emerytura.

Gość gość
Na urlopie nie moze cie zwolnic.ale jak nie bedziesz na urlopie tylko w pracy moze cie zwolnic bez wykorzystania urlopu z zachowaniem okresu wypowiedzenia.jak pojdziesz na urlop natychmiastowy siedziiesz miesiac.wracasz do roboty dostajesz wypowiedzenie i znowu siedzisz miesiac albo 3 w zaleznosci od przepisow.alle chyba tylko 1miesiac bo przepisy weszly od roku ale lepiej w pip sie dowiedziec.3miesiace -to jest cos.

Gość gość
gość dziś Drogi DEBILU: on chce zwolnić się jak najszybciej i to przed obowiązującym terminem wypowiedzenia.

Gość gość
gość dziś ...juz teraz.zloz na pismie podanie o natychmiastowy urlop i zrob kopie.albo jeszcze sms na dowod... x Jakie to szczęście dla pracodawców, że większość internetowych doradców, to SKOŃCZENI IDIOCI :P. x "natychmiastowy urlop", a jak mu szef go nie da, to co? Zesra się z żalu i będzie płakał :P ? x "żądanie natychmiastowego urlopu poprzez SMS" o k_rwa, ale jakiś IDIOTA ma wyobraźnię :P.

Gość gość
Drogi pajacu :a wiesz ze mozna miec 2 prace?! Tylko nie bede takiemu przyglupowi tlumaczyc jak to zrobic.

Gość gość
Mam za sobą takie doświadczenia i powiem tyle: wal do szefa, krótko, kulturalnie i na temat powiedz mu, że chcesz odejść jak najszybciej i zapytaj o możliwy termin (za porozumieniem stron rozwiązuje się umowę kiedy się chce, ale obie strony muszą się zgodzić). Złośliwe przeciąganie wypowiedzenia nie leży wcale w interesie szefa, powinien to rozumieć. Nie tłumacz się, nie szantażuj go, nie kłóć się, nie roztrząsaj przyczyn. Dąż do ustalenia sposobu i terminu rozwiązania umowy. A jeśli szef by się zaparł to masz możliwości: - tzw. porzucenie pracy skutkujące zwolnieniem dyscyplinarnym (jeśli masz już nową pracę nie musisz się tego bać), - zwolnienie lekarskie (w czasie którego jednak nie wolno podjąć nowej pracy) - urlop bezpłatny

Gość gość
Pomylily mi sie watki.dokladnie nie wczytalem sie co autor napisal.odpisywalem komus innemu tez wzblizonej sprawie.przepraszam .

Gość zdrowychłopak1987
Urlop bezpłatny ?? Jak to ?? Powtarzam jeszcze raz. W poniedziałek chcę pójśc do szefa i dogadac się tak abym pracował do końca lutego tylko. Jeżeli się zgodzi to we wtorek przyniosę wypisany urlop do końca miesiąca i cały luty przesiedzę w domu. Czemu urlop ma byc bezpłatny ??

Gość gość
Na KAŻDY twój urlop szef musi wyrazić zgodę (poza krótkim urlopem na żądanie). Jeżeli dogadasz się z nim w sprawie skrócenia terminu wypowiedzenia i następnego dnia złożysz wniosek o urlop, który nie jest uwzględniony w planie urlopów na 2017 rok, to szef ma pełne prawo odmówić ci urlopu.

Gość zdrowychłopak1987
Jeżeli należy mi się tylko urlop za 2017 rok to co z urlopem za 2016 rok gdzie nie wykorzystałem ani dnia bo nie chciał dawac urlopów.

Gość gość
Jeżeli może uzasadnić to trudną sytuacją w firmie, to ma prawo nie dać ci tego urlopu. Wypłaci ci za niego ekwiwalent. Jeżeli skróci ci okres wypowiedzenia, to będzie miał podstawę do uzasadnienia wydania ci tego urlopu. Masz jakieś kwity na to, że nie chciał dać ci tego urlopu w 2016 ?

Gość gość
* uzasadnienia nie wydania

Gość gość
gość dziś Te DEBIL: to wg ciebie praca na dwóch etatach zwalnia pracownika od stosowania przepisów prawa pracy :P ?

Gość zdrowychłopak1987
Nie kwitów nie mam. Ta firma to taki typowy k***idołek gdzie jest za mało ludzi do pracy. Atmosfera kiepska. Ludzie, którzy tu pracują to albo lesery albo życiowe niedojdy.

Gość gość
gość dziś Ok :). W takim razie wycofuję brzydkie określenie :) . Skasować go niestety nie mogę :(.

Gość zdrowychłopak1987
Tak więc jeżeli chcę wykorzystac swój urlop to muszę złożyc wypowiedzenie z 3 miesięcznym okresem ??? Wtedy pracuję w firmie cały luty, marzec i kwiecień i wtedy mogę sobie wybrac urlop na ostatni miesiąc kwiecień tak ? Natomiast luty i marzec pracowałbym. Tak to wygląda ?

Gość gość
Jeżeli będziesz miał normalne wypowiedzenie, to szef nie będzie miał powodu, do zablokowania twojego zaległego urlopu. Nie wiem, jak będzie z tegorocznym, ale zaległy powinien ci wydać w naturze. Najlepiej sam o tym z nim porozmawiaj.

Gość zdrowychłopak1987
Oraz jeżeli dogadam się że pracuję do końca lutego to nie będę mógł zrobic tak, że cały luty przesiedzę w domu ?

Gość gość
20:12 ktorych dokladnie przepisow? Jeszcze zalezy jaka prace wykonuje autor?czy jest niebezpieczna,czy wymagana jest jakas sprawnosc wyjatkowa-psychiczna,fizyczna?w niektorych przypadkach pracownik ma prawo odmowic wykonywania pracy.

Gość gość
Bądź realistą. Facet nie zamknie zakładu tylko dlatego, że ty chcesz, by zgodził się na skrócenie okresu wypowiedzenia. Wprawdzie powinien udzielić ci tego urlopu na początku następnego roku, ale skracając termin wypowiedzenia, dajesz mu podstawę prawną do zablokowania urlopu.

Gość zdrowychłopak1987
A WIĘĆ PODSUMOWUJĄC CAŁY TEMAT Tak więc koszmar mają Ci którzy pracują w firmie dłużej niż 3 lata tak ? Bo wtedy aby odejśc z firmy nie tracąc urlopu to trzeba tylko lekarzem to załatwic. Tak ? Wychodzi na to, że albo pracuję jeszcze 3 miesiące i wtedy wybiorę sobie ten 1 miesiąc urlopu albo dogadam się, że odejdę z końcem lutego a wtedy stracę urlop tak ? Musi mi chociaz wtedy za niego zapłacic jeżeli nie będę mógł sobie go odebrac w postaci dni wolnych ?

Gość zdrowychłopak1987
Wiem, że zakładu nie zamknie. Wiem natomiast jak ciężko będzie mu znaleźc pracownika na moje miejsce. To wyjątkowo niewygodna posada. Jest zimno na hali a w związku z tym, że jest tam mało pracy to muszę latac też na inne miejsca. W lato nie wyobrażam sobie siedziec do kilka godzin na chłodni i jednocześnie w każdej chwili wychodzic na halę gdzie jest 20 stopni albo nawet na powietrze gdzie będzie upał. Ni c***a, nie będę tam robił !!

Gość gość
Pieniądze za należny urlop wypłacić ci musi. Stracisz w ten sposób, że będziesz miał o m-c krótszy staż pracy. te 3 miesiące większość pracowników sobie chwali, bo chronią ich przed niepodziewanym wywaleniem na bruk.

Gość gość
A co robisz?obslugujesz jakies maszyny?jezdzisz wozkiem widlowym?

Gość zdrowychłopak1987
Pracuję w spożywce na chłodni gdzie jest 6 stopni na plusie. Mało jest roboty bo głównie z rana kilka godzin. Później muszę latac na halę gdzie jest 20 stopni albo na kasy. A po południu jeszcze na 2-3 godziny znowu na chłodnię. Jak ja mam w takich warunkach w lato pracowac ??? No jak ???

Gość zdrowychłopak1987
Do tej pory było tak, że człowiek któy pracował na chłodni robił tylko chłodnię. No ale szef stwierdził, że człowiek na tym stanowisku ma za mało roboty. Tamten odszedł i mnie tam wrzucił. JUż teraz po 2 tygodniach mam dośc bo kolana mnie bolą. A w lato ??? Teraz to przynajmniej wszędzie temepratura wyrównana więc pół biedy.