Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Brak ubezpieczenia. Pilne!

Polecane posty

Gość gość

Witam. Moja mama ma wciagnietego meza pod swoje ubezpieczenie w pracy. Okazało się po pobycie w szpitalu,ze on nie ma ubezpieczenia. Mama poszła do pracy wyjaśnić sytuację, a ten babsztyl w biurze powiedział, ze mąż jest ubezpieczony ale tylko na wypadek śmierci. Co to wogole ma być?! od kiedy firmy pracownicze ubezpieczaja na wypadek śmierci, a nie od wypadków itp nfz? !

Gość gość
Może się nie zrozumiały. Trzeba pytać u pracodawcy mamy o ubezpieczenie zdrowotne dla jej męża. Pracodawca wypełnia druk ZCNA i przesyła do zusu. Jeśli jednak w szpitalu EWUŚ powiedział, że ubezpieczenia zdrowotnego nie ma, to może pracodawca jednak nie dokonał zgłoszenia w ZUS. EWUŚ jednak często się myli. Widać mama ma up pracodawcy wykupione dodatkowe ubezpieczenie np. w PZU (to jest dobrowolne).

Gość gość
Uzupełnienie. Pracodawca zgłasza do ubezpieczenia zdrowotnego (w zusie, w nfz) nieubezpieczonych członków rodziny na wniosek pracownika. Sam tego nie zrobi.

Gość gość
Tak. Mama ma również dodatkowe pzu. Jednak to w sumie logiczne dla kogoś kto się nie zna, ze wciągają do ubezpieczenia bliska osobę aby nfz było dostępne i bezpłatne.

Gość gość
To dobrowolne ubezpieczenie (PZU jest na wypadek śmierci, wypadków też ale zależy jaki pakiet się wykupi) jest na wypadek śmierci.

Gość gość
Mama była podać meza dane do ubezpieczenia. A ta zapisała go tylko na wypadek śmierci wogole mamy nie informując. Można to jakoś pociągnąć do odpowiedzialności? Bo jakby nie patrzeć brak ubezpieczenia = duże koszty leczenia do zapłaty

Gość gość
Pracodawca nie ma bladego pojęcia kto u kogo w domu siedzi bez ubezpieczenia i jest członkiem rodziny. To trzeba samemu zgłosić u pracodawcy lub w kadrach. Jest takie prawo do wykorzystania i trzeba je wykorzystać.

Gość gość
Nie wiem. Zapytaj na forum GOFINU, tam jest forum podatkowe. Jestem księgową ale nigdy nie miałam takiego przypadku. Być może można złożyć w zus wsteczne ZCNA (pracodawca to składa, to zgłoszenie członków rodziny pozostających bez ubezpieczenia).

Gość gość
Odpowiedzialność baby z biura jest zerowa. Można ja zwyzywać, opluć, porysować samochód i to wszystko.

Gość gość
A do jakiego ubezpieczenia go zgłosiła???

Gość gość
Pewnie tego dobrowolnego, dodatkowego, w PZU.

Gość gość
Zgłosiła do ubezpieczenia członka rodziny tak na gębę? Przecież jakąś umowę musiała zawrzeć a tym samym w umowie pisze czego dotyczy ubezpieczenie.

Gość gość
W PZU zawarła zapewne jedynie umowę ubezpieczenia na wypadek śmierci. Umowę pewnie gdzieś ma. Do zusu to już prawie wszyscy zgłaszają elektronicznie, nie ma umowy, wysyła się tylko odpowiednie druki. Potwierdzeniem byłby druk ZCNA ale to się też wydaje na wniosek pracownika. Jeśli każda jest stron jest "likiem" zainteresowany, jego nieubezpieczona rodzina pracodawca, kadrowa, to niestety potem bywa problematycznie :(

Gość gość
Umowę pewnie gdzieś ma > w teczce osobowej, u pracodawcy w kadrach.

Gość gość
No niestety,dzisiaj na gębę nikomu nie można ufać,nie masz na papierze czarno na białym to nic nie ugrasz.

Gość gość
Tak na tzw gebe. Dostarczyła pesel i resztę danych meza. Można ubezpieczenie zrobić kilka dni wstecz? Jeśli tak to ile.

Gość gość
Napisałam, że nie wiem. Idź na profesjonalne forum.