Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

macie jakieś przepisy na ciasta

Polecane posty

Gość gość

takie żeby było dobre ale nie trudne do zrobienia? Bo mam zamiar się czegoś nauczyć :) A gdzie indziej szukać pomocy jak nie na kafeterii :D

Gość prawictwo pospolite 114
najlatwiejszy do zrobienia jest murzynek .. Robiłem wiele razy .. Nie da sie tego ciasta zepsuć

pomyliłem się .. Chodziło mi oczywiscie , ze najlatwiejszy i najszybszy do wykonania jest piernik PIernika nie da sie zepsuć i zrobic zakalca Murzynek też proste ciasto , .. wiec jak nie robilas nigdy ciasta to zacznij od Piernika .. potem zrób murzynka

Gość gość
piernika nie lubię, ale tego murzynka spróbuję zrobić :)

znalazłem taki przepis na piernik 3 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru 3 szklanki mąki 20 dag miodu płynnego 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki zimnej wody 20 dag margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej przyprawa do piernika 1 łyżka kakao Margarynę ucierać z cukrem, dodając żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawą do piernika. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160 stopni przez ok. 40-60 min. Po upieczeniu polać polewą czekoladową. Można ozdobić kokosem lub drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

piernika nie lubię, ale tego murzynka spróbuję zrobić ja mam 2 przepisy na murzynka .. Jeden drogi i drugi tradycyjny ten drogi ma lepszy smak , ale zrobienie go kosztuje niestety prawie 2 razy więcej ..

Gość gość
no to dawaj na oba :)

Gość gość
murzynka nie spieprzysz możesz też zrobić drożdżówki, tu jest nieco więcej brudzenia się (ciasto trzeba ręcznie wyrobić) zebra też jest prosta

Zacznijmy od tego droższego Lepiej zrobić go na urodziny albo specjalną okazję ale też jest to najlepszy murzynek jaki jadłem w życiu, Robiłem go rok temu https://www.youtube.com/watch?v=0gim54eUFa0

TEn przepis poniżej robiłem tylko raz w życiu .. Jednak jest to moje ulubione ciasto .. Zrobie go na pewno jeszcze kiedyś .. On wychodzi dobrze jak zastosuje sie wszystkie składniki .. NIe można niczego pominąc .. NIe jest specjalnie tanie to ciasto , ale ja ci go polecam zrobić .. https://www.youtube.com/watch?v=ApuYrh-c-1M

tutaj poniżej masz przepis na tradycyjny murzynek .. TAnie i proste ciasto do zrobienia.. I lepsze w smaku od piernika Składniki: masło [1 kostka] (250 gram (jak ktoś woli można zastąpić margaryną, ale ja wolę masło) kakao [3 łyżki] (ciemnego, + łyżka nutelli) woda [7 łyżek] cukier [1.5 szklanki] jajka [3 szt.] proszek do pieczenia [3 łyżeczki] mąka [1.5 szklanki] Przygotowanie: w garnuszku, na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło, cukier,wodę, kakao i nutellę. Zagotowujemy. Odlewamy 3/4 szklanki na polewę, a resztę lekko studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Do jednej miski wbijamy żółtka, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i przestudzoną masę kakaową. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. Dodajemy białka do ciasta i delikatnie mieszamy. Wlewamy ciasto do posmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki i wstawiamy na ok. 40 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. ciasto Robi się akurat tyle czasu ile nagrzewa się piekarnik :)

Gość gość
Poszukajcie sobie przepisów np. na www.womenshealth.pl/, bo sporo fajnych tam jest. Podobnie zresztą na www.menshealth.pl/, ale tam już raczej ciast nie ma ;)