Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

potrzebuje pomocy pit a ulga i przekroczenie limitu...

Polecane posty

Gość gość

witam , wlasnie rozliczam pit jaki dostałam z zusu 11A, wpisuje kwoty, wpisuje dziecko , ulga się naliczyla za caly rok ale pojawila się informacja, ze jeżeli przekracza się 56000 to ulga się nie należy, czy to prawda??????? mimo wszystko kliknelam dalej i pokazalo mi do zwrotu 1700zl ale nie wiem czy mam to wyslac bo nie wiem czy mi urząd poprawki nie walnie czy isc osobicie do księgowej aby mi dali ten pie/przony zwrot??????????, znowu razem z mezem jak chciałam to pokazalo limit 120000 wiec tez nie dostaniemy? maz sam tez przekracza, no co za!!!!!!!!!!!!!! pierwsze słysze jakies limity? ktoś cos wie????

Gość gość
Od zawsze byly limity

Gość gość
nie od zawsze tylko od kilku lat i to tylko jesli odlicza się na jedno dziecko. dochód czyli przychód minus koszty minus składki spol nie może przekroczyć limitu żeby móc odliczyc. jeśli jesteś w zw małżeńskim to niezależnie od tego czy rozkiczasz się sama czy z mężem wasz dochód nie może przekroczyć limitu sama to musisz obliczyć jesli rozliczanie się osobno

Gość gość
ok już zaznaczyłam , ze w 2016 bylam w związku malzenskim i limit podniósł mi się do 112000, a rozliczyłam się mimo wszystko sama.

Gość gość
23:19 no a mi wyskoczyla informacja, ze jak zaznacze , ze jestem w związku malzenskim to mój limit podskoczy ale nie spowoduje to rozliczenia wspólnego i poszlo, i naliczylo mi zwrot o którym wspomniałam wcześniej, deklaracja upo, odebrana pomyślnie , taka info dostałam.

Gość gość
23.26 jesli wasz łaczny dochód nie przekroczył limitu 112000 w ciagu roku to powinno być ok. upo czyli urzędowe potwierdzenie odbioru, wazny dokument, ktory potwierdza ze urzad otrzymal Twoje rozliczenie, warto wydrukowac i sam pit i upo. Pamiętajcie że programy do rozliczen nie wiedza jakie dochody maja wspolmalzonkowie, jesli rozliczacie sie osobno i to w Waszym interesie jest samemu zliczyć i sprawdzić czy na pewno nie przekroczycie tego limitu, bo inaczej bedziecie wzywane do urzedu, celem zlozenia korekty , bo urzad ma (teoretycznie) wszystkie pity od wszystkich pracodawcow i system zliczy sam czy liit nie jest przekroczony.

Gość gość
rozliczyłam tak jak mi program podpowiadal, i 13 wysłałam a dziś 15 i już dostałam sms, ze kase mam na koncie z urzędu skarbowego, szok po prostu expres!!!!!!!!!

Gość gość
no własnie jak to jest z tą kwotą? ja uwazam ze nam sie nie nalezy ulga za dziecko, mój mąż natomiast uwaza ze tak, jego kolega równiez rozlicza z takim dochodem dziecko. Mamy razem przychod 180 tys. ktos cos?

Gość gość
Jeżeli przekraczanie łącznie 112 tys. to ulga wam się nie należy. I proponuje nie kombinować bo za lekko ponad 1000pln mogą wam dawki domiar skarbowy i po co wam to? No chyba ze macie dwoje dzieci to normalnie odliczacie.

Gość gość
program mi wyliczył zwrot w wysokości 1700zl , wyslalam , otrzymałam potwierdzenie a za dwa dni kase na konto. Jeżeli mi się nie należy to bym zwrotu nie dostała. nie bój się rzaden urząd kasy ci nie da jak ci się nie należy... zdarzało się , że miałam jakies pomyslki w zeznaniach i wysyłali mi pisma, dzwonili milion razy. jak mi się nie należy to im oddam te 1100 za dziecko, nie ma problemu, już nie strasz, już na pewno przyjdą , zakują mnie w kajdany i pójde siedzieć hahha informacja z programu epity: Uwaga. Jeśli masz tylko jedno dziecko i Twoje dochody przekraczają 56 000,00 zł to ulga na dziecko niestety nie przysługuje...... Zaznacz opcję w danych dziecka 'Samodzielnie wpiszę kwotę odliczenia', aby usunąć to ograniczenie. x-zaznacz , jeśli podatnik był w związku małżeńskim cały 2016 r. (zaznaczenie tej opcji spowoduje podwyższenie limitu dochodów na jedno dziecko do 112000 zł, uwaga mie spowoduje to wspólnego rozliczenia małżonków)

Gość gość
no wlasnie a ja mam watpliwosc co to znaczy ten dochód? podobno to przychody minus wszystkie składki, a nie sam PRZYCHÓD.

Gość gość
Nie w kajdany nie żałują, ale dowala karę. I jeżeli ci się nie należy to oddasz z odsetkami ustawowymi i tyle. PS. A za co masz 1700 zwrotu?

Gość gość
Ile masz dochodu wspólnie z małżonkiem? Dochodu nie przychodu.

Gość gość
obydwoje jesteśmy na dg, maz nawet po odjęciu składek i ja miałam w tamtym roku macierzyński to tez po odjęciu mamy wspólnie na oko 120-130 za co mam , no za dziecko, za caly rok 1100 i 600 naliczylo mi się za mój zwrot. maz za to ma do dopłaty 90zł hihi

Gość gość
gość dziś no wlasnie a ja mam watpliwosc co to znaczy ten dochód? podobno to przychody minus wszystkie składki, a nie sam PRZYCHÓD. z dochod = przychod - koszty uzyskania przychodu

Gość gość
Na mojej stronie jest dostępny program do rozliczeń PITów który podpowiada wszystkie ulgi i przepisy: jarrek pl (trzeba dopisać kropkę)

Gość ksiunzniczka
epity mogą ci pomóc. są dobre programy, które to podpowiadają. Ja korzystałam w swojej pracy z systemu simple i tam jest epit, polecam.