Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy w waszej pracy jak ktos bral slub to dawal wam placki z wesela?

Polecane posty

Gość gość

Bo ja jestem nauczycielka w szkole i biorę ślub za tydzień. Po slubie nie wracam juz do pracy bo jesttem juz dwa miesiace na urlopie dla poratowania zdrowia oraz wprowadzam sie do nowego miasta do meza i zastanawiam sie czy muszę zawieźć koleżankom z pracy jakieś ciasto po mym weselu?JESLI TEGO NIE ZROBIE TO BEDZIE ZLE ?jak uwazacie?

Gość gość
U mnie w rodzinnych stronach tak często bywało że albo dana osoba albo rodzice pary młodej przynosili placki do swych zakładów pracy by poczęstować kolegów a bardziej chyba po to żeby się pochwalić jakie bogate było wesele i jakie smakołyki serwowano.. Sami taki zwyczaj wprowadzili i dlatego nadal to trwa. Dużo zależy od tego czy jesteś zżyta z tymi osobami i chcesz im zrobić przyjemność. Rób jak Ci pasuje, nie istnieje odgórny przymus częstowania ciastem z wesela :P

Gość gość
Nigdy nie słyszałam o czymś takim.

Moja kumpela brała ślub w ubiegłym roku i nauczyciele się fochnęli, że nie przyniosła tortu. Ale miej to gdzieś. Całego świata nie zadowolisz.

Gość gość
Dla mnie to sorry za wyrazenie ale oblesny zwyczaj. Jaka jest przyjemnosc w jedzeniu starych ciast po gosciach weselnych :o Nigdy nie tykam takich 'smakołyków ". Jak już to lepiej upiec coś swieżego, kupić kawę i pójść. Zarcie po kimś jak świnia to jakiś wiejski rytuał weselny chyba.

Gość gość
U mnie w pracy (mała firma, kilkunastu pracowników) jak ktoś brał ślub to szliśmy z życzeniami, kwiatami i drobnym prezentem do kościoła, kiedy delikwent wracał do pracy to stawiał ciasto, ale świeże :) ale my się po prostu wszyscy lubimy :)

Gość gość
tez uwazam ze powinno zanosic sie swieze a nie to co zostanie,. wiadomo ze na takie wesele to nikt w sobote nie piecze, tylko w tygodniu przed. to po weselu jest juz zwyczajnie stare i wstyd takie cos rozdawac ludziom.

Gość gość
Albo takie sciagane ze stołów przez młodych, i rozdawanie gościom którzy wychodzą :O:O Przeleży to w gorącym kilka godzin i aż strach zjeść zeby się kremami nie struć. Ja zawsze z grzeczności biorę,ale nie zjadam.,bo mi w gardle staje.

Gość gość
Jeszcze przed weselem przynosi się świeże ciasto. Jeśli w pracy wiedzą o Twoim ślubie to wypada zanieść i poczęstować ciastem . Zapewne już robili zbiórkę pieniędzy na ten cel aby kupić Ci coś na prezent ślubny. Jeśli nikogo o tym fakcie nie informowałaś to możesz sobie odpuścić.

Gość gość
U mnie w pracy nikt nie przynosi placków po weselu.

Gość gość
U mnie w pracy się przynosi ciasto przy okazji ślubu ale świeże :O nie wyobrażam sobie zanieść do pracy resztek z wesela. To mało kulturalne i wręcz lekceważące zachowanie - częstować kogoś starymi ciastkami jak psa jakiegoś :O Kup jakiś tort w cukierni jak nie masz czasu piec i po problemie. Kilkudniowymi ciastami można się nieźle zatruć, bo nie zawsze leżą w lodówce a jedzenie kremu, który leżał parę godzin w cieple może się skończyć poważnym zatruciem

Gość gość
Sama widzisz, go_wno im zanieś bo Ci podziękują jak te wyżej, dope obrobią bardziej niż jak je olejesz ciepłym moczem... taka natura bab, podłość mają w genach, nie wspomnę już o zawodzie twoich koleżanek, żelaznym elektoracie tych gnoi co rozkradali Polskę, rypali was we wszystkie otwory a wy prosiliście o jeszcze :-D

Gość gość
Z weselami jest to samo, większość gości też Ci dopę obrobi, wszystko im nie będzie pasowało :-P ...mam na myśli baby, bo faceci nie zawracają sobie głowy takimi pierdołami, nie mówiąc już o ich krytykowaniu

Gość gość
Nie mowi sie placek.tylko ciasto.Placki to są ziemniaczane.

Gość gość
Jak zwał, tak zwał. Na Śląsku to się specjalnie kołacz weselny piecze i rozdaje wśród zaprzyjaźnionych osób, rodziny, sąsiadów i w pracy. Ci, którzy będą na weselu nie muszą dawać prezentu za kołacz, a ci, którzy nie będą dają za kołacz prezent, jakiś drobiazg, dzbanek elektryczny, pościel, obrus jakiś itp.