Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

brak mozliwosci zwolnienia się z umowy zlecenie

Polecane posty

Gość gość

Hej, mam taki problem w umowie zlecenie mam zapis ze w związku z procesem szkoleniowo-wdrozeniowym uzyskam uprawnienie do jednostronnego wypowiedzenia niniejszej umowy po upływie 2 pełnych miesięcy kalendarzowych od daty jej zawarcia. Oznacza to ze w przeciągu dwoch miesięcy nie moge się zwolnić, czy jest na to jakis sposób? np w sytuacji jesli obowiązki nie do końca są takie jak były opisane na rozmowie rekrutacyjnej? jest również zapis, ze jesli to zrobię musze zapłacic kare. Jest na to jakis sposob?

Gość gość
Trzeba myśleć wcześniej co się podpisuje. Trzeba przeczekać jakoś te dwa miesiące.

Gość gość
jasne wiadomo moj błąd. jednak jest taki zapis w ogole zgodny z prawem? czy jesli po prostu przestane wykonywac swoje obowiazki moge liczyc ze pracodawca mnie po prostu zwolni bez zadnych konsekwencji dla mnie?

Gość gość
Umowa zlecenie to normalna umowa i po to się ją podpisuje, aby mieć pewność , że druga strona dotrzyma słowa. To po to dla pewności wprowadza się kary dla tej strony umowy, która chciałaby się potem wycofać. Dlaczego coś takiego miałoby być nie zgodne z prawem, skoro obie strony się na to w pewnym momencie godzą?

Umowa zlecenie to nie umowa o pracę i zawsze można ją wypowiedzieć, tzn. w dowolnej chwili. Jeśli pracodawca poniósł koszty i to udowodni, masz obowiązek mu je zwrócić, o ile nie masz ważnego uzasadnienia zerwania umowy. Wystarczy, że napiszesz wypowiedzenie (ja bym wysłał poleconym i mailem) z uzasadnieniem, że opisane obowiązki były inne, i mogą Ci "naskoczyć".

Gość gość
Umowę zlecenie można zerwać nawet ustnie.

inaccessible89 wczoraj Umowa zlecenie to nie umowa o pracę i zawsze można ją wypowiedzieć, tzn. w dowolnej chwili. Jeśli pracodawca poniósł koszty i to udowodni, masz obowiązek mu je zwrócić, o ile nie masz ważnego uzasadnienia zerwania umowy. Wystarczy, że napiszesz wypowiedzenie (ja bym wysłał poleconym i mailem) z uzasadnieniem, że opisane obowiązki były inne, i mogą Ci "naskoczyć". myslisz ze moge zlozyc nawet jak jest zapisane o karze za wypowiedzenie umowy? jest na to jakis "paragraf?" niestety nie mam szerokiej wiedzy na temat prawa pracy, a na porade prawna nie mam $ , wiem ze to byl moj blad pospisujac cos takiego - nauczka na przyszłość