Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co jest z tymi Jehowymi?

Polecane posty

Gość gość

Przyszli dziś do mnie, stary facet i jego młody uczeń, i tak jak zwykle wkręciłam się z nimi w dyskusję, trochę się pośmiałam z tego co mówią i zapytałam czy zabiorą mnie do siebie na mszę. Bo jestem ciekawa jak to wygląda, mają po mnie przyjechać w niedzielę, teraz trochę się cykam, że potem mi żyć nie dadzą. No bo swoje przekonania już sobie urobiłam i nie chcę zmieniać wiary, tylko powąchać tą sektę. Czy jest tu ktoś, kto zna ten temat od środka i mógłby mi doradzić czy warto? czy nie będę żałować? :)

Gość gość
ale twoja wiara też jest sektą, tyle że dużo liczniejszą i dlatego to ona autorytarnie stwierdza jakie wyznania są sektą ;) nie masz nic do stracenia, a inteligentny człowiek próbuje poszerzać horyzonty, poznawać inne punkty widzenia

Gość gość
człowiek się nasłuchał, że potem będziesz chciała odejść i będą Cię gnębić

Gość gość
He, znałam dziewczynę co od dziecka była jehową. Jak miała 25 lat chciała się od nich wyrwać, uciekała z domu do kolezanek i płakała że to działa jak sekta, że ona tam już nie wytrzymuje, bo wszystko musi być tak jak z góry każą, nawet te chodzenie po domach, że ona nigdy tego nie chciała, a musiał, na ich spotkania co tydzień, jakiś zbory, zjazdy itd itd. Poznała chłopaka katolika i chciała z nim zacząć nowe życie (nawet nie że zmienić wiare i stać sie katoliczką, tylko normalnie oderwać sie od jehowców) nie dali jej, ciągle do niej przychodzili całą bandą, chodzili za nią jak szła do pracy i truli że ma wrócić do rodziców i się opamiętać. Tak ją nękali, że dziewczyna się poddała, tym bardziej ze cała rodzina bliska i daleka się jej wyparła, przestali z nią gadać, a ona jednak tęskniła bo kochała. Zawsze pamiętam jak godzinami opowiadała jak to u nich "działa" i wtedy jakbym o sekcie słyszała. zresztą ona też ich tak nazywała/. Rób jak chcesz, ale jak zwęszą "świeżą krew" to potem się od nich tak łatwo nie odpędzisz.

Gość gość
Taka z poglądami, a nie wie że Jahwe to imię Boga wymieniane w starym testamencie. Często zapisywane jako tetragram JHWH. Zastanów się, czy wypada zniekształcać w ten sposób jak w tytule tematu. Tak czy inaczej...idź jak chcesz. Nikt nie będzie wyciągał ręki po kasę od ciebie, nie ma żadnej tacy. Zawsze możesz wyjść. Znam trochę to środowisko.